14 °C Budapest
Döntöttek a magyarok az óraátállításról: nem biztos, hogy mindenki örülni fog

Döntöttek a magyarok az óraátállításról: nem biztos, hogy mindenki örülni fog

2018. szeptember 10. 18:00

Augusztus végén össznépi EU-s konzultáció söpörte le végleg a pályáról az óraátállítás intézményét, amiből a magyarok jócskán kivették a részüket. A részletes adatok szerint ugyanis a hazánkból szavazók közül 90 százaléknyian, azaz 10-ből kilenc honfitársunk tette le voksát az óraátállítás ellen. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a nyári vagy téli időszámítás lesz-e a befutó, de a Pénzcentrum olvasóinak erről is megvan a markáns véleményük. Kérdés csak az, hogy ez mennyire egyezik egyes szakmai észrevételekkel.

Augusztus 31-én robbant a hír, hogy az EU-ban eltörlik az óraátállítást. Az információt Jean-Claude Juncker jelentette be egy össznépi, augusztusi európai konzultáció eredményeire hivatkozva, amiben 4,6 millió európai állampolgár vett részt. A voksoló tömegnek igen tetemes része, egészen pontosan 84 százaléka szavazott ugyanis arra, hogy nem kérnek többé a téli-nyári időszámításból, a kettő helyett legyen inkább konstans egy időszámítás. Bár a szavazás végeredménye elég egyhangúnak tűnik, azért bőven akadtak olyan országok, ahol annyira nem repestek az ötletért az ott lakók.

Olaszországban például az EU-s átlagtól majd 20 százalékkal elmaradt azok aránya, akik eltörölnék az óraátállítást. Máltán ugyanakkor jóformán csak a válaszadók fele pártolta a téli-nyári időszámítás beszüntetését, míg Cipruson és Görögországban megbukott a kezdeményezés, hiszen utóbbi kettőben Európában egyedülálló módón alul maradtak az óraátállítás ellenzői. 

Bezzeg a magyarok

A hivatalos statisztikák szerint a magyarok igencsak felfelé húzták az EU-s átlagot, 

hazánkból ugyanis 10 szavazatból 9-en voksoltak amellett, hogy töröljék el a téli-nyári időszámítást.

A 90 százalékos óraátállítás ellenességünk egyébként az 5. legmagasabb elutasítottságot hozta az EU 28 tagállama közül. Ez azonban nem túl nagy meglepetés, a Pénzcentrum ugyanis már korábban megkérdezte olvasóit azt illetően, hogy ők maguk megszüntetnék-e az óraátállítást. Szavazásunkon anno több mint tízezren adták le a voksukat, amiből 10 561 volt az igenek, és csupán 1 898 a nemek száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szavazásunkban résztvevő olvasók között abban is nagy egyetértés mutatkozott, hogy mi legyen az óraátállítás helyett. A legtöbben, szám szerint 6 972-en arra voksoltak, hogy végleg a nyári időszámításra kellene átállni, míg 2 533-an voltak csupán azok, akik a télit választanák. 

A téli vagy nyári átállással kapcsolatban egyébként még nincsenek hivatalos információk, arról ugyanis a tagállamok szabadon dönthetnek, hogy melyiket szeretnék élvezni egy örökkévalóságon át. Ez azonban még nem történt meg. Most a legtöbb jel arra utal, hogy a nyári időszámítás lesz itthon a befutó. Ezzel kapcsolatban azonban rossz hír, hogy a Magyar Alvás Szövetség a nyári időszámítással szemben éppen hogy a télit javasolná, mint az emberi egészségre legmegfelelőbbet.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?