9 °C Budapest

Megszívatott a Ryanair? Ne búsulj, 423 ezer forint ütheti a markodat

2018. július 25. 14:30

Nyár van, magyarok tömegei indulnak nyaralni, sokan közülük repülővel. Ez sajnos nem mindig megy komplikációmentesen. A minap robbant a hír, hogy a Ryanair a Kanári-szigetekre vitt magyarokat poggyász nélkül, ma pedig szintén az ír fapadossal utazók aggódhatnak, mivel a légitársaság munkavállalóinak sztrájkja miatt közel sem biztos, hogy eljutnak úticéljukra. Mutatjuk, milyen kompenzációs lehetőségeid vannak, ha repülővel utazol és nem minden úgy történik, ahogy az tervben volt.

Az elmúlt hetekben kétszer is előfordult az Index tudósítása szerint, hogy a Ryanair a csomagjaik nélkül vitte el az utasokat Budapestről a kanári-szigeteki Las Palmasra. Ma arról írt a Blikk, hogy ugyanez történt a légitársaság július 23-i Budapest-Dublin járatán, és ha ez még nem lenne elég, a Ryanair-dolgozók sztrájkja miatt töröltek budapesti járatokat is. Bár egy utolsó pillanatban törölt gép vagy egy meg nem érkező csomag rengeteg bosszúságot tud okozni, valamennyire vigasztalódhatnak az utasok azzal, hogy potenciálisan több százezer forintos kártérítésre lehetnek jogosultak.

Ryanairrel utaznál ma? Ide kattintva derítheted ki, hogy a munkavállalók sztrájkja érinti-e a járatodat, azaz törölték-e vagy sem.

Vegyük először is azt a helyzetet, ha a csomag késik, megsérül vagy elveszik. Ebben az esetben a légitársaság köteles megtéríteni a kárunkat, amibe az is beletartozik természetesen, hogy amíg vártunk a csomagunkra, új ruhákat vagy higiéniai termékeket kellett magunknak vásárolni (de persze csak a szükséges mértékben, a légitársaság kontójára nem újíthatjuk meg a teljes ruhatárunkat). 

A feladott poggyászokért a légitársaság 1300 eurós értékéhatárig, azaz körülbelül 423 ezer forintig felelős.

Más a helyzet, ha törlik a járatunkat, esetleg 3 óránál többet késett a gépünk. Ha 1500 kilométernél közelebb volt az úticélunk az indulási helyszínünktől, akkor 250 euró (kb. 81 ezer forint) kártérítésre vagyunk jogosultak, 1500 és 3500 kilométer között 400 eurót kaphatunk (130 ezer forint), 3500 kilométer fölött pedig 600 euró (195 ezer forint) illet meg minket. Ezen kívül természetesen jogosultak vagyunk a repjegy árára is, ha végülis nem jutottunk el az úticélunkra.

Fontos, hogy ezek a szabályok minden, az Európai Unióban üzemeltetetett légi járat esetén érvényesek, még abban az esetben is, ha egy nem EU-s légitársasággal utazunk. Azt is figyelembe kell venni, hogy amennyiben egy légitársaság bizonyítani tudja, hogy rendkívüli körülmények miatt történt az utazással kapcsolatos probléma, akkor nem vagyunk jogosultak kártérítésre, ugyanakkor egy mezei technikai probléma nem számít ilyen oknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Ryanair utasainak az is öröm lehet az ürömben, hogy az Európai Unió Bíróságának egy tavaszi döntése értelmében már a sztrájk sem számít feltétlenül rendkívüli körülménynek. A bíróság egy vadsztrájkkal kapcsolatos ügyben mondta ki, hogy az nem számított rendkívüli körülménynek. Bár az ügy nem feltétlenül jelent útmutatást egy rendes sztrájk esetére, de cikkében az Independent arra spekulál, hogy a jövőben az ilyen helyzetekben is kártérítést kell majd fizetniük a légitársaságoknak.

Ha úgy érzed, hogy érintett vagy, akkor a részletszabályokat érdemes elolvasni az Európai Unió dedikált weboldalán magyarul, ide kattintva. A kártérítési igényeket először mindig a légitársaságnak kell jelezni, ha velük nem jutunk dűlőre, akkor fordulhatunk a fogyasztóvédelemhez, majd pedig a békéltető testületnél és a bíróságon is érvényt szerezhetünk a jogainknak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm