Ezer BKV-s távozhat egyszerre: akciózik a szakszervezet

Ezer BKV-s távozhat egyszerre: akciózik a szakszervezet

2018. január 2. 10:30

Nem írta alá az Egységes Közlekedési Szakszervezet a BKV béremelési javaslatát, mert azt megalázónak tartják - mondta el Nemes Gábor szakszervezeti vezető a HírTV-nek.

12 százalékos béremelési javaslatot tett le az asztalra a cég, ám a dolgozók elégedetlenek. Nemes Gábor szerint folyamatosan távoznak az alkalmazottak a cégtől, és már csaknem ezer dolgozó helyezte letétbe feltételes felmondólevelét, nemcsak az alacsony fizetés, hanem a munkakörülmények miatt is.

ez a szám magas, és mutatja az elégedetlenséget, hogy jelenleg is nagyon sok kolléga távozik a BKV-tól. Tehát függetlenül attól, hogy ilyen jellegű látszólagos bérfejlesztési ajánlat látott napvilágot, nem elégedettek a dolgozók és beadják a felmondást és más utat keresnek maguknak

- mondta el a szakszervezet elnöke.

Frissítés 2018.01.03. 15:52

Cikkünk megjelenése után a BKV Zrt. a lenti tájékoztatást küldte el lapunknak, melyet teljes egészében, változtatás nélkül közlünk.

"Az EKSZ-elnök kommunikációs stratégiájának egyik eleme sok esetben a félretájékoztatás, a fenyegetődzés, a vádaskodás, a zavarkeltés, az információk torzítása és a bizonytalanságban tartás. A Nemes Gábor EKSZ-elnök nyilatkozatában elhangzott bérfejlesztés a Főváros, mint tulajdonos hozzájárulásával átlagosan 12 %-os mértékű. Az EKSZ vezetője által képviselt szakszervezet tagságának döntő részét képező autóbuszvezetők esetében ez még magasabb. Tekintettel arra, hogy a BKV Zrt. 2017-ben egyszer már végrehajtott egy átlagosan 15 %-os bérfejlesztést, az autóbuszvezetők jövedelme egy év alatt igen jelentősen növekedett.

Az EKSZ képviselője a bértárgyalás során egységes, 12 %-os bérfejlesztési követelést fogalmazott meg. Ez az EKSZ tagsága számára összességében kedvezőtlenebb mértékű béremelést jelentett volna, mint amiben a munkáltató az érdekképviseletekkel megállapodott.

A jelenlegi bérmegállapodást az EKSZ-en, és a vele stratégiai szövetségben lévő érdekképviseleten kívül az összes többi szakszervezet (2 szakszervezeti szövetség, 7 szakszervezet) - akik a Társaság munkavállalóinak túlnyomó többségét képviselik - elfogadta. Mi több, az EKSZ-szel ellentétben több szakszervezet elismerte a munkáltató erőfeszítéseit, hogy - egyedülálló módon - a tárgyévet megelőző évben lefolytatta és eredményesen lezárta a tárgyalásokat. Ez azért valósulhatott meg, mert az EKSZ-en kívül az összes többi szakszervezet konstruktívan állt a tárgyalásokhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nemes Gábor szerint "közel 1000 munkavállaló helyezte letétbe nála a felmondását az embertelen feltételek miatt". Ezt azonban soha, semmilyen módon nem sikerült bizonyítania. Megjegyezzük: az állítólagos felmondólevelek száma gyakorlatilag megegyezik az EKSZ teljes taglétszámával. Jellemző módon semmilyen más szakszervezet nem jelezte a munkavállalók ilyen tömeges távozásának veszélyét, illetve elégedetlenségét a bérfejlesztéssel kapcsolatban.

Az optimális létszámtól a járművezetői létszám ugyan elmarad, de a jelenlegi megbízások teljesítéséhez elégséges. Társaságunknál a szükséges létszám biztosítása érdekében folyamatos a járművezetői felvétel, emellett a képzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az autóbuszvezetői állomány jelenlegi létszámához képest százas nagyságrendben történő további bővítése ugyanis szükséges lesz. Összességében a jelenlegi helyzetet tekintve társaságunknál nincs olyan járművezetői hiány, amit ne tudnánk pótolni, megelőzve ezzel az esetleges létszámhiányból adódó működési zavarokat.

Társaságunk továbbra is elkötelezett a munkavállalóinak megtartása mellett. Ezért tartjuk jelentős eredménynek a 2018. évre vonatkozó bérmegállapodást, amelyre a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén biztosíthat forrást."

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?