24 °C Budapest
Műláb, madárpók, 8 millió forint: elképesztő, mi mindent hagytunk el idén

Műláb, madárpók, 8 millió forint: elképesztő, mi mindent hagytunk el idén

2017. december 27. 05:32

Több mint nyolcmillió forintot hagytak idén összesen az utasok a BKV járatain. Még megdöbbentőbb, hogy közel kétmillió forintért senki sem jelentkezett. Nem csak pénzt, de műlábat, műfogsort, sőt, egy madárpókot is felejtettek az emberek a buszokon, vonatokon, villamosokon, metrókon idén.

8632150 forint. Ennyi pénzt hagytak az utasok idén, november 30-ig a BKV különböző járatain. Ami talán ennél is megdöbbentőbb, hogy ebből a pénzből mindössze 6709720 forint talált gazdára, vagyis 1922430 forintért nem jelentkezett a jogos tulajdonos - tudtuk meg a BKV sajtóosztályától. A Polgári Törvénykönyv rendelkezése szerint a BKV 3 hónapig őrzi meg a járművökön talált tárgyakat - ez esetben a pénzt - és ha ezután sem jelentkezik érte senki, akkor azt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kapja meg, vagyis az államé lesz.

Arra a kérdésre, melyek voltak a legemlékezetesebb tárgyak, amiket az utasok a járművön hagytak, a közlekedési társaság azt válaszolta, elég széles a paletta: volt, aki síléceket, gördeszkát, rollert, squashütőt, szaxofont, hegedűt, gitárt, fuvolát hagyott valamelyik járművön. De találtak közepes méretű hangfalat, mikrofont, komplett szerszámtáskát és kenyérpirítót is.

Arra a kérdésre, mi lesz a talált tárgyakkal, ha senki sem jelentkezik értük, a BKV közölte, a talált tárgyak 3 hónapos megőrzése után törvény lehetőséget biztosít azok értékesítésére. Ha valaki pedig az után jelentkezik, hogy a BKV már túladott az elveszett tárgyán, akkor az értékesítésből befolyt összeget kaphatja vissza. Ha senki nem jelentkezik, akkor a talált holmik értékesítéséből befolyt vételár a magyar államot illeti meg.

A BKV Zrt. az 1 éves időtartam lejártát követően az értéktelen és nem értékesíthető dolgokat leselejtezi. Azokért a hivatalos iratokért pedig, amiért nem jelentkeznek, a kiállító hatóságnak küldik el.

Lélegeztető készülék, műláb és tolókocsi a vonaton

Kistáska, iratok, okmányok, jegyzetek, könyvek - ezek a legáltalánosabb dolgok, amiket az utasok a vonatokon felejtenek - közölte a MÁV megkeresésünkre. E mellett sokszor találnak a jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok ruhaneműket, pénztárcákat, bankkártyákat, kulcsokat, bizsukat, esernyőket is.

Ugyanakkor találtak már 50 ezer forint értékű sportfelszerelést, hegedűt, íjfelszerelést, műlábat, lélegeztető készüléket, laptopot, tolókocsit, vagy épp húsz kötetes Révai lexikonsorozatot is.

Előfordult már olyan eset is, hogy valaki az egész nyugdíját hagyta a vonaton, de egy becsületes jegyvizsgálónak köszönhetően néhány óra múlva irataival együtt hiánytalanul átvehette.

A legemlékezetesebb esettel kapcsolatban elmesélték, hogy egy utas a Kőbánya-Kispest állomáson, a pénztárablakban felejtette a madárpókját. Az állatot viszont időben észre vették, így az utas kérésére a pókot melegen tartották, amíg a gazdája visszament érte. Felidézték azt is, hogy az egyik utas a műfogsorát felejtette a vonaton.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azzal kapcsolatban, mi lesz a talált tárgyak sorsa, azt válaszolták, ha az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányiroda, NEAK stb.). Abban az esetben, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában 90 napig őrzik az ott dolgozók. A tulajdonos csak úgy veheti át a vonaton felejtett holmiját, ha hitelt érdemlően be tud számolni arról, az általa elvesztett tárgy hogyan is nézett ki, milyen jellegzetes ismertetőjegye van.

Műanyag csontváz, motor gumi, mosógép a távolsági buszon

2017-ben összesen 370 talált tárgyat regisztrált a Volán, ennek 60 százalékát sikerült visszajuttatni a jogos tulajdonosának. A legextrémebb tárgyak közt említik a babakocsit, motor gumit, mankót, színes tévét, mosógépet, műanyag csontvázat. Idén egyébként 89485 forintot, 424,15 eurót (közel 133 ezer forint), 233 román lejt, 10 amerikai dollárt, 52 ukrán hryvnát és 61 cseh koronát találtak a buszokon.

Mit tegyél, ha pénzt találtál?

Azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha pénzt, mobilt, táskát, tulajdonképpen bármit találunk az utcán, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) Ötödik Könyv XVIII. fejezete határoz meg szabályokat. A Ptk. 5:55. §-a alapján a találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni

- írta korábban  megkeresésünkre az ORFK. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?