1 °C Budapest
Ez aztán igazi luxushobbi: milliókat fizetnek évi néhány óráért

Ez aztán igazi luxushobbi: milliókat fizetnek évi néhány óráért

Pénzcentrum
2017. szeptember 3. 13:06

A repülés élménye már régóta lenyűgözi az embert, egy hőlégballon kosarában utazni pedig páratlan érzés. Ennek persze megvan az ára is, főleg akkor, ha valaki beleszeret a ballonozásba, és hobbijának választja. Utánajártunk, mennyibe kerül egy ilyen jogosítvány, mennyiért lehet saját ballont vásárolni, és mennyire zsebbenyúlós egyetlen órát a levegőben tölteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hőlégballonozást számos engedélyhez kötik, hiszen nagyon fontos, hogy a pilótája biztonsággal űzhesse a hobbiját, tisztában legyen a fizika törvényeivel, mivel a levegőben teljesen kiszolgáltatott az elemeknek.

A hőlégballonozáshoz is pilótaengedélyre van szükség, vagy hőlégballon jogosítvánnyal kell rendelkezni. Az elméleti tanfolyam, és a vizsga illetékekkel együtt 100 ezer forint alatt megáll. Egy vastag könyvet kell kitanulni, utána házi vizsgán részt venni, ha ez sikeres, akkor ki kell kérni az erkölcsi bizonyítványt, és jöhet a hatósági vizsga. A sikeres vizsgát követően kap a tanuló egy növendék szakszolgálati engedélyt, ami szükséges a 20 órás gyakorlati képzéshez. Az igazán drága mulatság innentől kezdődik, ugyanis a gyakorlati képzés több mint egymillió forint - tudta meg a Pénzcentrum Szűcs Sándortól, Sup-AIR Ballon Egyesület ügyvezetőjétől.

Egy óra repülésnek nagyjából 50-60 ezer forint az ára, 4 fős személyzetre van szükség a felszálláshoz, a ballon szállításához terepjáró és utánfutó is szükséges, plusz a repüléshez kell folyékony gáz, ami szintén nem olcsó mulatság.

A 20 órás gyakorlati képzés után jöhet a vizsga, és ha az sikeres, akkor a légügyi hatóság kiállítja az engedélyt. Az igazán zsebbenyúlós történet viszont ott kezdődik, amikor a pilóta elkezdi aktívan űzni a hobbiját.

Mennyibe kerül egy hőlégballon?

A hőlégballon árát az határozza meg, hogy hány köbméteres a kupola, és a kosárnak hány fős a befogadóképessége. A legkisebb, 1 személyes (tehát csak a pilóta fér el benne) hőlégballon ára nagyjából 4,5 millió forint (minden szükséges felszereléssel együtt), egy közepes balloné, aminek a kupolája háromezer köbméter, és a pilótán kívül még három utas elfér, annak már 5-6 millió forint az ára. A nagyobbaknak, amelyben már a pilótán kívül 10 utas is elfér, és hatezer köbméteres a kupolája, az már 12 millió forintba kerül, és persze felső határ itt szinte a csillagos ég, egész léghajókat is lehet vásárolni.

Másodlagos piaca viszont nemigen van a hőlégballonoknak, mivel kicsi az élettartamuk. A ballonban lévő 100 Celsius-fok feletti hőmérséklet nagyon megviseli a műanyagot, évente szakító vizsgálatnak kell alávetni, de ha nagyon vigyáznak is a ballonra, legfeljebb 600 órát lehet vele repülni. Utána le kell cserélni. Általában egy évben általában 50 órát szoktak repülni a ballonosok - tudtuk meg Szűcs Sándortól.

Ennek az a legfőbb oka, hogy a hőlégballonozás nagyon függ az időjárástól. Ráadásul a termikek (emelkedő légáramlatok) miatt kora reggel, és késő délután lehet vele felszállni, tehát reggel 8 órakor már le kell szállni, és csak este 7 után lehet újra felszállni. Télen, ha 15 fok alatt van a hőmérséklet, akkor ezektől az időpontoktól el lehet térni. De sem esőben, sem ködben, sem hóban nem szabad repülni velük.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Tény, hogy életveszélyes játék hőlégballonozni, ha nem tartja be a pilóta az időjárás körülményeire vonatkozó szabályokat, ugyanakkor megnyugtató, hogy a magyar ballonrepülés 41 éves történetében egyetlen halálos baleset sem volt.

Mennyi a származékos költség?

Egy közepes ballonban 4 darab 23 kilós gázpalack szükséges, ezekbe a töltet nyolcezer forint, tehát egy repüléshez az már kapásból 32 ezer forint. Ráadásul még azt a telepjárót is meg kell tankolni, ami elviszi a ballont a felszállás helyszínére, ez újabb 15-20 ezer forint körüli plusz kiadás. A felszállás több emberes feladat, és ha épp nincsenek mozdítható barátok a feladatra, akkor a segítőket is fizetni kell. Tehát egy órás repülésnek a költsége alsó hangon legalább 60 ezer forint. A ballon biztosításának az éves díja kb. 160 ezer forint, és az utánfutót is gyakrabban kell műszakiztatni, mert gyorsan használódik.

Ahhoz, hogy valaki elkezdje a hőlégballonozást, mint hobbit, 6,5-7,5 millió forintra van szüksége. Ha minden származékos költséget összeadunk (leszámítva a terepjáró és az utánfutó árát és fenntartását), és évente csak 40 órát repül a pilóta, akkor is nagyjából 3 millió forintot emészt fel minden évben ez a hobbi.

Kipróbálni ennyiért lehet

Akit érdekel a hőlégballonozás, de nem szeretne évente milliókat költeni rá, az több egyesületnél és cégnél is kipróbálhatja. Nem kell túl sokat kutakodni hozzá az interneten, hogy megtalálja a lehetőségeket. Az árak eltérőek, nagy átlagban viszont 25-40 ezer forintért mehet el az ember egy útra. Az ár függ a létszámtól, és az életkortól is, mivel gyakran a gyerekeknek olcsóbb. Kuponos oldalakon is érdemes szétnézni, alkalmanként jóval olcsóbban lehet befizetni egy útra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?