8 °C Budapest

Ez aztán igazi luxushobbi: milliókat fizetnek évi néhány óráért

Pénzcentrum
2017. szeptember 3. 13:06

A repülés élménye már régóta lenyűgözi az embert, egy hőlégballon kosarában utazni pedig páratlan érzés. Ennek persze megvan az ára is, főleg akkor, ha valaki beleszeret a ballonozásba, és hobbijának választja. Utánajártunk, mennyibe kerül egy ilyen jogosítvány, mennyiért lehet saját ballont vásárolni, és mennyire zsebbenyúlós egyetlen órát a levegőben tölteni.

A hőlégballonozást számos engedélyhez kötik, hiszen nagyon fontos, hogy a pilótája biztonsággal űzhesse a hobbiját, tisztában legyen a fizika törvényeivel, mivel a levegőben teljesen kiszolgáltatott az elemeknek.

A hőlégballonozáshoz is pilótaengedélyre van szükség, vagy hőlégballon jogosítvánnyal kell rendelkezni. Az elméleti tanfolyam, és a vizsga illetékekkel együtt 100 ezer forint alatt megáll. Egy vastag könyvet kell kitanulni, utána házi vizsgán részt venni, ha ez sikeres, akkor ki kell kérni az erkölcsi bizonyítványt, és jöhet a hatósági vizsga. A sikeres vizsgát követően kap a tanuló egy növendék szakszolgálati engedélyt, ami szükséges a 20 órás gyakorlati képzéshez. Az igazán drága mulatság innentől kezdődik, ugyanis a gyakorlati képzés több mint egymillió forint - tudta meg a Pénzcentrum Szűcs Sándortól, Sup-AIR Ballon Egyesület ügyvezetőjétől.

Egy óra repülésnek nagyjából 50-60 ezer forint az ára, 4 fős személyzetre van szükség a felszálláshoz, a ballon szállításához terepjáró és utánfutó is szükséges, plusz a repüléshez kell folyékony gáz, ami szintén nem olcsó mulatság.

A 20 órás gyakorlati képzés után jöhet a vizsga, és ha az sikeres, akkor a légügyi hatóság kiállítja az engedélyt. Az igazán zsebbenyúlós történet viszont ott kezdődik, amikor a pilóta elkezdi aktívan űzni a hobbiját.

Mennyibe kerül egy hőlégballon?

A hőlégballon árát az határozza meg, hogy hány köbméteres a kupola, és a kosárnak hány fős a befogadóképessége. A legkisebb, 1 személyes (tehát csak a pilóta fér el benne) hőlégballon ára nagyjából 4,5 millió forint (minden szükséges felszereléssel együtt), egy közepes balloné, aminek a kupolája háromezer köbméter, és a pilótán kívül még három utas elfér, annak már 5-6 millió forint az ára. A nagyobbaknak, amelyben már a pilótán kívül 10 utas is elfér, és hatezer köbméteres a kupolája, az már 12 millió forintba kerül, és persze felső határ itt szinte a csillagos ég, egész léghajókat is lehet vásárolni.

Másodlagos piaca viszont nemigen van a hőlégballonoknak, mivel kicsi az élettartamuk. A ballonban lévő 100 Celsius-fok feletti hőmérséklet nagyon megviseli a műanyagot, évente szakító vizsgálatnak kell alávetni, de ha nagyon vigyáznak is a ballonra, legfeljebb 600 órát lehet vele repülni. Utána le kell cserélni. Általában egy évben általában 50 órát szoktak repülni a ballonosok - tudtuk meg Szűcs Sándortól.

Ennek az a legfőbb oka, hogy a hőlégballonozás nagyon függ az időjárástól. Ráadásul a termikek (emelkedő légáramlatok) miatt kora reggel, és késő délután lehet vele felszállni, tehát reggel 8 órakor már le kell szállni, és csak este 7 után lehet újra felszállni. Télen, ha 15 fok alatt van a hőmérséklet, akkor ezektől az időpontoktól el lehet térni. De sem esőben, sem ködben, sem hóban nem szabad repülni velük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tény, hogy életveszélyes játék hőlégballonozni, ha nem tartja be a pilóta az időjárás körülményeire vonatkozó szabályokat, ugyanakkor megnyugtató, hogy a magyar ballonrepülés 41 éves történetében egyetlen halálos baleset sem volt.

Mennyi a származékos költség?

Egy közepes ballonban 4 darab 23 kilós gázpalack szükséges, ezekbe a töltet nyolcezer forint, tehát egy repüléshez az már kapásból 32 ezer forint. Ráadásul még azt a telepjárót is meg kell tankolni, ami elviszi a ballont a felszállás helyszínére, ez újabb 15-20 ezer forint körüli plusz kiadás. A felszállás több emberes feladat, és ha épp nincsenek mozdítható barátok a feladatra, akkor a segítőket is fizetni kell. Tehát egy órás repülésnek a költsége alsó hangon legalább 60 ezer forint. A ballon biztosításának az éves díja kb. 160 ezer forint, és az utánfutót is gyakrabban kell műszakiztatni, mert gyorsan használódik.

Ahhoz, hogy valaki elkezdje a hőlégballonozást, mint hobbit, 6,5-7,5 millió forintra van szüksége. Ha minden származékos költséget összeadunk (leszámítva a terepjáró és az utánfutó árát és fenntartását), és évente csak 40 órát repül a pilóta, akkor is nagyjából 3 millió forintot emészt fel minden évben ez a hobbi.

Kipróbálni ennyiért lehet

Akit érdekel a hőlégballonozás, de nem szeretne évente milliókat költeni rá, az több egyesületnél és cégnél is kipróbálhatja. Nem kell túl sokat kutakodni hozzá az interneten, hogy megtalálja a lehetőségeket. Az árak eltérőek, nagy átlagban viszont 25-40 ezer forintért mehet el az ember egy útra. Az ár függ a létszámtól, és az életkortól is, mivel gyakran a gyerekeknek olcsóbb. Kuponos oldalakon is érdemes szétnézni, alkalmanként jóval olcsóbban lehet befizetni egy útra.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem