1 °C Budapest
Ez aztán igazi luxushobbi: milliókat fizetnek évi néhány óráért

Ez aztán igazi luxushobbi: milliókat fizetnek évi néhány óráért

Pénzcentrum
2017. szeptember 3. 13:06

A repülés élménye már régóta lenyűgözi az embert, egy hőlégballon kosarában utazni pedig páratlan érzés. Ennek persze megvan az ára is, főleg akkor, ha valaki beleszeret a ballonozásba, és hobbijának választja. Utánajártunk, mennyibe kerül egy ilyen jogosítvány, mennyiért lehet saját ballont vásárolni, és mennyire zsebbenyúlós egyetlen órát a levegőben tölteni.

A hőlégballonozást számos engedélyhez kötik, hiszen nagyon fontos, hogy a pilótája biztonsággal űzhesse a hobbiját, tisztában legyen a fizika törvényeivel, mivel a levegőben teljesen kiszolgáltatott az elemeknek.

A hőlégballonozáshoz is pilótaengedélyre van szükség, vagy hőlégballon jogosítvánnyal kell rendelkezni. Az elméleti tanfolyam, és a vizsga illetékekkel együtt 100 ezer forint alatt megáll. Egy vastag könyvet kell kitanulni, utána házi vizsgán részt venni, ha ez sikeres, akkor ki kell kérni az erkölcsi bizonyítványt, és jöhet a hatósági vizsga. A sikeres vizsgát követően kap a tanuló egy növendék szakszolgálati engedélyt, ami szükséges a 20 órás gyakorlati képzéshez. Az igazán drága mulatság innentől kezdődik, ugyanis a gyakorlati képzés több mint egymillió forint - tudta meg a Pénzcentrum Szűcs Sándortól, Sup-AIR Ballon Egyesület ügyvezetőjétől.

Egy óra repülésnek nagyjából 50-60 ezer forint az ára, 4 fős személyzetre van szükség a felszálláshoz, a ballon szállításához terepjáró és utánfutó is szükséges, plusz a repüléshez kell folyékony gáz, ami szintén nem olcsó mulatság.

A 20 órás gyakorlati képzés után jöhet a vizsga, és ha az sikeres, akkor a légügyi hatóság kiállítja az engedélyt. Az igazán zsebbenyúlós történet viszont ott kezdődik, amikor a pilóta elkezdi aktívan űzni a hobbiját.

Mennyibe kerül egy hőlégballon?

A hőlégballon árát az határozza meg, hogy hány köbméteres a kupola, és a kosárnak hány fős a befogadóképessége. A legkisebb, 1 személyes (tehát csak a pilóta fér el benne) hőlégballon ára nagyjából 4,5 millió forint (minden szükséges felszereléssel együtt), egy közepes balloné, aminek a kupolája háromezer köbméter, és a pilótán kívül még három utas elfér, annak már 5-6 millió forint az ára. A nagyobbaknak, amelyben már a pilótán kívül 10 utas is elfér, és hatezer köbméteres a kupolája, az már 12 millió forintba kerül, és persze felső határ itt szinte a csillagos ég, egész léghajókat is lehet vásárolni.

Másodlagos piaca viszont nemigen van a hőlégballonoknak, mivel kicsi az élettartamuk. A ballonban lévő 100 Celsius-fok feletti hőmérséklet nagyon megviseli a műanyagot, évente szakító vizsgálatnak kell alávetni, de ha nagyon vigyáznak is a ballonra, legfeljebb 600 órát lehet vele repülni. Utána le kell cserélni. Általában egy évben általában 50 órát szoktak repülni a ballonosok - tudtuk meg Szűcs Sándortól.

Ennek az a legfőbb oka, hogy a hőlégballonozás nagyon függ az időjárástól. Ráadásul a termikek (emelkedő légáramlatok) miatt kora reggel, és késő délután lehet vele felszállni, tehát reggel 8 órakor már le kell szállni, és csak este 7 után lehet újra felszállni. Télen, ha 15 fok alatt van a hőmérséklet, akkor ezektől az időpontoktól el lehet térni. De sem esőben, sem ködben, sem hóban nem szabad repülni velük.

Tény, hogy életveszélyes játék hőlégballonozni, ha nem tartja be a pilóta az időjárás körülményeire vonatkozó szabályokat, ugyanakkor megnyugtató, hogy a magyar ballonrepülés 41 éves történetében egyetlen halálos baleset sem volt.

Mennyi a származékos költség?

Egy közepes ballonban 4 darab 23 kilós gázpalack szükséges, ezekbe a töltet nyolcezer forint, tehát egy repüléshez az már kapásból 32 ezer forint. Ráadásul még azt a telepjárót is meg kell tankolni, ami elviszi a ballont a felszállás helyszínére, ez újabb 15-20 ezer forint körüli plusz kiadás. A felszállás több emberes feladat, és ha épp nincsenek mozdítható barátok a feladatra, akkor a segítőket is fizetni kell. Tehát egy órás repülésnek a költsége alsó hangon legalább 60 ezer forint. A ballon biztosításának az éves díja kb. 160 ezer forint, és az utánfutót is gyakrabban kell műszakiztatni, mert gyorsan használódik.

Ahhoz, hogy valaki elkezdje a hőlégballonozást, mint hobbit, 6,5-7,5 millió forintra van szüksége. Ha minden származékos költséget összeadunk (leszámítva a terepjáró és az utánfutó árát és fenntartását), és évente csak 40 órát repül a pilóta, akkor is nagyjából 3 millió forintot emészt fel minden évben ez a hobbi.

Kipróbálni ennyiért lehet

Akit érdekel a hőlégballonozás, de nem szeretne évente milliókat költeni rá, az több egyesületnél és cégnél is kipróbálhatja. Nem kell túl sokat kutakodni hozzá az interneten, hogy megtalálja a lehetőségeket. Az árak eltérőek, nagy átlagban viszont 25-40 ezer forintért mehet el az ember egy útra. Az ár függ a létszámtól, és az életkortól is, mivel gyakran a gyerekeknek olcsóbb. Kuponos oldalakon is érdemes szétnézni, alkalmanként jóval olcsóbban lehet befizetni egy útra.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?