Újabb szektor dőlhet be Magyarországon: kiakadtak a piaci szereplők

MTI
2017. július 28. 10:03

A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke szerint ellehetetlenítené a rövid távú lakáskiadást a területnek a szállodaszövetség javaslata szerinti újraszabályozása - írja a Magyar Nemzet és a Világgazdaság pénteken.

Schumicky Balázs a Magyar Nemzetnek azt mondta, most is pontosan nyomon követhető, kik szállnak meg náluk, rendszeresen jelentik a vendégek és az eltöltött vendégéjszakák számát, információt kell adniuk a számlákról, azok sorszámáról, be kell fizetniük az idegenforgalmi adót. Ezért nem teljesen értik, miért van szükség bármilyen változtatásra.

Az elnök a Világgazdaságnak is azt hangsúlyozta, hogy a magán-szálláskiadás kifehérítését és átláthatóságát számos intézkedés biztosítja most is. Emlékeztetett: jelenleg az egy ingatlant kiadó magánszemélyek tételes átalányadózást is választhatnak, míg a több szállást üzemeltető vállalkozások cégként adóznak, így bevételeiket a NAV is látja. Az Airbnb statisztikai oldala szerint a hirdetett 8944 budapesti szállás zöme egy- és kétszobás, a mintegy 5000 vendéglátó közül 3600 egyetlen lakást hirdet, tehát kevesen űzik a több lakással üzemelő, kereskedelmi jellegű szálláshely-szolgáltatást - tette hozzá.

A Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (MSZISZ) ugyanakkor a szállodaszövetség javaslataival megegyezően látná jónak a szálláshely-szolgáltatást szabályozó 2009-es kormányrendelet módosítását. Molnár Kristóf elnök szerint előremutató a versenyfeltételek egységesítése, és fontos megteremteni a szállásszolgáltatás piacának átláthatóságát - írta a Világgazdaság.

A szállodaszövetség öt pontból álló javaslatcsomagjában egyebek között a kereskedelmi szálláshelyekkel azonos adózás bevezetése, a kiadható napok éves szintű korlátozása, minimális egészségügyi és biztonsági követelmények előírása, valamint a közvetítő platformok felelősségének meghatározása szerepel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm