Mennyit jattoljunk? Kinek adjunk borravalót? Hol kötelező?

Mennyit jattoljunk? Kinek adjunk borravalót? Hol kötelező?

2017. június 26. 14:32

A hazai borravaló adási szokásokat mindenki ismeri, igaz, nem kizárt, hogy hamarosan kötelező lesz jattolni a vendéglátóhelyeken. Külföldi utazásaink során viszont teljesen más szokásokkal találkozhatunk, van, ahol elutasítják a borravalót, de olyan is akad, ahol a fogyasztás negyedét várják el a pincérek.

Külföldi utazásaink során sokszor fel sem merül bennünk, hogy ne a hazai borravaló szokásokat kövessük, pedig ez szinte minden országban máshogy szokás. Magyarországon egyébként nem kötelező a borravaló, akkor szokás adni, ha elégedettek voltunk a szolgáltatással, továbbá az önkiszolgáló rendszerben működő vendéglátóhelyeken sem mindig adunk jattot. Ha az összegről van szó, akkor vagy felfelé kerekítenek (inkább kisebb összegnél), vagy 10 százalék borravalót adnak.

Lényeges, hogy nemrég szóba került a kötelező szervízdíj bevezetése, ami a borravalóból származó jövedelem fehérítését célozná.

Mi a helyzet külföldön?

Ha külföldre indulunk nyaralni, legnépszerűbb úti cél még most is Horvátország. A jogi szabályozás hasonló, mint Magyarországon, azonban az éttermi árak végösszege a legtöbb esetben már tartalmazza a borravalót, de efelett is adhatunk plusz pénzt a pincérnek.

A másik igen népszerű úti cél Olaszország, ahol viszont jellemzően nincs felszámolt szervízdíj, és általában 10 százalékos borravalót adnak az éttermekben. Más a helyzet, ha egy tipikus olasz "talponálló" kávézóba megyünk, itt ugyanis sokszor elutasítják a borravalót, esetleg egy külön erre kialakított dobozba, vagy üvegbe dobhatjuk a visszajáró aprót. Az így összegyűjtött pénzt sokszor segélyszervezeteknek ajánlják fel a kávézó dolgozói (ezt fel is szokták tüntetni a dobozon).

Mivel ide sokan a repülős utazást választják, ezért érdemes megnézni, mennyi a borravaló, ha taxizunk, Olaszországban nem kötelező jattolni a taxisofőrnek, de persze jó néven veszik, ha adunk némi plusz pénzt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes megnézni más, kedvelt úti célokat is:

  • Spanyolországban és Portugáliában 10-12,5 százalékos az átlagos jatt a vendéglátóhelyeken, a taxi díjakat pedig fel szokták kerekíteni.
  • Franciaországban sokszor a számla már tartalmazza a szervízdíjat, de udvariasságból 10 százalékot szokás adni, a taxinál pedig általános a 10 százalék.
  • Görögországban 5-10 százalék a borravaló a vendéglátóhelyeken, a taxisoknak viszont nem szokás jattolni.
  • Egyiptomban a vendéglátóknál általában 5-10 százalék között adnak, a taxisoknak viszont 10-15 százalékot is szokás pluszban jattolni.
  • Törökországban 10 százalék borravalót szokás adni a vendéglátóhelyeken és a taxisok díját felfelé kerekítik.
  • Németországban 10 százalék a vendéglátós jatt, a fuvardíjat pedig felfelé szokás kerekíteni.
  • Híresen nagy a borravaló mértéke az USA-ban, ahol 15-25 százalék a vendéglátósok borravalója, míg a taxisofőröknek csak kisebb (1-2 dolláros) jattot adnak.

(Daily Mail)

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?