Címke: borravaló mértéke (17 cikk)

Pénzcentrum | 2011. február 3. 15:32

Szuper a bruttód? Ennyit vonnak le belőle 2011-ben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2011. évi járuléklapot képező jövedelemről, a járulékmértékekről, a járulékfizetési felső határról és a minimálbérről szóló tájékoztatóját.

Pénzcentrum | 2008. szeptember 27. 12:00

Akkor is adunk borravalót, ha csapnivaló a kiszolgálás!

A vendégek fele nem kéri, hogy csökkentsék a szervízdíjat, vagy hogy ne is számolják fel azt a rossz kiszolgálás miatt, legalábbis ez derült ki a Which? frissen készült felméréséből.

Pénzcentrum | 2008. március 13. 15:17

Köz, teher, elosztás - a baloldal szavazóit jellemzi az állami kiadásokkal kapcsolatos kisebb elköteleződés

A lakosság jövedelmi és munkaerő-piaci helyzetének részletes megismerését célzó felmérést készített ismét a Tárki. A felmérés tanúsága szerint a 2005 őszén lezajlott adatfelvételünk óta jelentősen csökkentek Magyarországon a háztartások megfigyelt nettó szabadrendelkezésű jövedelmei közötti egyenlőtlenségek. A Tárki szerint a 2006 nyaráig alapvetően az alsó középrétegeknek kedvező kormányzati osztogatás politikája volt jellemző, 2006 nyara után pedig az a kiigazító csomag, amely mindennek a költségeit a felső középrétegekre terhelte. A fenti tendenciák a jövedelem eloszlás oldaláról nem jártak a relatív szegénység növekedésével. A magyar háztartások 2007 szeptemberét megelőző időszakban havonta átlagosan 131,448 Ft-ot költöttek, két éve ugyanez 126,249 Ft volt. Ez nominálisan 4-5 százalékos növekedést jelent, ami azonban a 13 százalékos általános fogyasztói árindexszel számolva 7-8 százalékos reálcsökkenéshez vezetett.

Pénzcentrum | 2007. május 11. 12:00

Mennyi legyen a borravaló? Rengeteget keresnek belőle...

Az éttermi asztalnál ülve bizonyára sokak fejében megfordult már a gondolat, vajon mennyi borravalót adjanak. Az egyszerű fejszámolást megnehezíti a szervízdíjként elhíresült próbálkozás, mely gyakorlatilag lehetőséget teremt a vendéglősöknek, hogy ezt a tételt külön feltüntetve a számlán, kötelezővé tegyék a felszolgálási díjat. A rendszer persze - nem meglepő módon - nem működik éppen tökéletesen, a legtöbben így azt sem tudják, kell-e egyáltalán fizetnünk valamit, vagy benne van minden az árban. Mielőtt körüljárjuk a borravaló kérdését és annak adóvonzatát, röviden kitérünk arra, hogy egy nálunk jóval fejlettebb országban - az USA-ban - milyen területen mennyit szokás borravalóként keresni, és mennyit illik fogyasztóként adni.

Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem