7 °C Budapest
Megtelt a Balaton: évtizedek óta nem volt ilyen

Megtelt a Balaton: évtizedek óta nem volt ilyen

2016. augusztus 5. 16:06

A következő hetekre teljesen megteltek a balatoni szálláshelyek, már csak kollégiumi szobákban és drága hotelekben találhatunk néhány helyet. A vendéglátósok szerint egyébként az NDK-s idők óta nem volt ilyen, de most a magyar vendégek vannak túlsúlyban. Persze akinek van saját nyaralója a tóparton, annak emiatt nem fő a feje, nekik viszont az utóbbi időkben mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Szállás.hu és a Booking.com ajánlatai alapján már csak pár szabad hely maradt a Balaton mellett a következő hetekre, a maradék szobák pedig jellemzően drága szállodai szobák. A helyi Tourinform irodák egyébként megerősítették ezt, nemcsak a nagyobb településeken, hanem a kisebb vízparti falvakban sem lehet szállást találni, egyedül Keszthely környékén találni kollégiumi szobákat. A Zamárdiban azt mondták, hogy az NDK-s idők óta nem volt ilyen sok turista, ráadásul főleg magyarok mennek a Balatonra - írja a WeloveBalaton.

Jó ha van nyaralónk

A nyaralás szempontjából most előnyben vannak, akiknek saját nyaralójuk van a Balaton partján. Ez azonban nem is olyan olcsó mulatság, a Balaton töretlen népszerűsége a számokban is megmutatkozik. Az Otthontérkép adatai szerint a Balaton körüli 8 kistérség átlag kínálati ára 236 ezer Ft/négyzetméter. Az árak azonban természetesen itt is meglehetősen széles skálán mozognak. A legkedvezőbb áron Marcali (136 ezer Ft/négyzetméter), Tapolcai (183 ezer Ft/négyzetméter) kistérségben vásárolhatunk ingatlant.

Forrás: Otthontérkép


Őket követi a Keszthelyi (208 ezer Ft/négyzetméter), a Balatonalmádi (218 ezer Ft/négyzetméter), a Fonyódi (241 ezer Ft/négyzetméter) és a Balatonföldvári (260 ezer Ft/négyzetméter) régió. A legtöbbet pedig Siófokon (313 ezer Ft/négyzetméter) és Balatonfüreden (330 ezer Ft/négyzetméter) kell fizetni négyzetméterenként egy ingatlanért.

Az országos nyaralópiac van annyira változatos, hogy az 1 milliótól az 1 milliárdig, a közvetlen tópartitól az erdő közepén álló búvóhelyig tényleg bármi megtalálható. Hogy jó döntés-e a saját nyaraló, az mindenkinek a sajátja, az azonban biztos, hogy ugyanúgy, ahogy a lakhelyünk kiválasztása esetében is, a nyaraló kiválasztását és megvásárlását is meg kell előzze egy alapos felderítőmunka

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.

Mihez kezdjünk, ha már ott vagyunk?

Ilyen tömegben az sem mindegy, hova megyünk, a Balatoni Szövetség idén már 13 strandot minősített kiemelkedő minőségűnek, így megkaphatták a Kék Hullám Zászló három csillagos minősítését. További 23 partszakasz fért fel a listára, ezeket is érdemes lehet meglátogatni. A szálláshelyek zsúfoltsága miatt viszont a part is várhatóan tömve lesz, ezért nem árt több közeli strandot is megjegyezni, mivel lehetnek olyan eldugott partok, ahol kisebb az emberáradat.

Ezek a legjobb balatoni strandok a szövetség szerint:

 • 1. Vonyarcvashegy Lidó strand
 • 2. Balatongyörök Községi strand
 • 3. Gyenesdiás Diási Játékstrand
 • 4. Szigliget Községi strandfűrdő
 • 5. Balatonfüred, Kisfaludy strand
 • 6. Balatonlelle Napfény strand
 • 7. Balatonberény Községi strand
 • 8. Balatonfüred, Esterházy strand
 • 9. Csopak, Községi strand
 • 10. Keszthely Városi strand
 • 11. Balatonakali Községi strand
 • 12. Zánka Községi strand
 • 13. Balatonboglár Platán strand
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?