2 °C Budapest

Durva különbségek: nem mindegy, mennyit költesz erre a nyaralás alatt

2016. július 22. 11:38

Végre itt a péntek, sokan pedig munka után már indulnak is a Balatonra. De egyáltalán nem mindegy, hogyan jutnunk el a "magyar tengerhez", az útiköltségeken akár több ezer forintot is megspórolhatunk, mutatjuk, hogyan.


Ma már az autó, a vonat és a busz mellett akár telekocsival is eljuthatunk a Balatonhoz, de melyik a legjobb választás? Ahhoz, hogy kiderüljön a válasz példánkban összehasonlítottuk, hogy melyik utazási módszerrel juthatunk le a leggyorsabban és legolcsóbban Budapestről - Siófokra, a nyár legnépszerűbb Balaton-parti városba.

Vonat

A teljes árú vonatjegyek Budapest és Siófok között 2 200 - 2 725 forint között mozognak. A drágább jegyekkel valamivel hamarabb is elérhetjük a célállomást, a leggyorsabban akár már 1 óra és 17 perc alatt leérhetünk a Déli pályaudvarról. Nem szabad elfelejtenünk persze, hogy a 26 év alattiaknak a hétvégi napokon lejön ebből az árból 33 százalék kedvezmény, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig mindig 50 százalékkal olcsóbb a jegy, de a 65 év felettiek teljesen ingyen utazhatnak. A vonatok egyébként körülbelül óránként indulnak.

Busz

A buszjáratokat is minden utazás előtt érdemes megnézni, mert könnyen előfordulhat, hogy pont arra a településre megy egy gyors és esetleg légkondis járat ahova éppen mi utaznánk. Siófokra azonban ma csak egy olyan járatot találtunk, amivel átszállás nélkül lejuthatunk. A mentidő 135 és 193 perc között mozog, a jegyeket pedig 2 375 - 3 305 forint között tudjuk megvásárolni. Természetesen Volán járatain is jelentős kedvezmények várják a diákokat és a nyugdíjasokat is, 65 év felettiek pedig díjtalanul utazhatnak. De a teljes árú jegyárakat nézve a vonat most jobb választásnak tűnik.

Telekocsi

A telekocsi szolgáltatások között mind a két szolgáltatónál találunk mára olcsó helyeket. Olyan sofőr is akad, aki már 1 000 forintért is elvinne minket, de az átlagárak 1 500 forint körül mozognak, ami még így is jóval olcsóbb a vonatjegyeknél.

Ha oda-vissza úttal számolunk, akkor 1 400 - 2 450 forinttal fizethetünk kevesebbet a telekocsiért, mint a vonatjegyért.

De nem csak az ára miatt lehet jó választás egy telekocsi. Míg a vonatpályaudvar helye adott, addig a választott sofőr bárhonnan indulhat, így megspórolhatjuk a pályaudvarig tartó utat, sőt, egyeztetés után az sem elképzelhetetlen, hogy értünk jön a sofőr, ha útba esik a kiindulási célunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A menetidő ilyenkor attól is függ, hogy éppen honnan indulunk, de általában 1-1,5 órára készülhetünk. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy belekerülünk egy nagyobb dugóba, emiatt pedig akár sokkal hosszabb is lehet az út.

Sofőrök is lehetünk

Természetesen nem csak utasként vehetjük igénybe a telekocsi szolgáltatást, hanem regisztráció után sofőrként is meghirdethetünk utat. Ha egyedül vagy ketten utazunk egy autóban, akkor két-három utas elszállításával jelentősen lefaraghatunk az üzemanyag költségekből, illetve az autópálya-matrica díja is megtérülhet.

Mennyibe kerül az út saját kocsival?

Budapestről Siófokra körülbelül egy óra alatt le lehet érni, a 104 km-es út 10 l/100km-es átlagos fogyasztás és 332 Ft-os üzemanyagár mellett 10 napos autópálya díjjal 6 428 Ft-ba kerül. Visszafelé az autópályadíjat nem számolva 3 453 forintból ki lehet jönni, így összesen 9 881 forintból megúszhatjuk az oda-vissza utat. Vagyis, ha a saját kocsinkat sikerül megtöltenünk, akkor a költségeket elosztva, ez az utazási forma is jó választás lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem