3 °C Budapest
Durva különbségek: nem mindegy, mennyit költesz erre a nyaralás alatt

Durva különbségek: nem mindegy, mennyit költesz erre a nyaralás alatt

2016. július 22. 11:38

Végre itt a péntek, sokan pedig munka után már indulnak is a Balatonra. De egyáltalán nem mindegy, hogyan jutnunk el a "magyar tengerhez", az útiköltségeken akár több ezer forintot is megspórolhatunk, mutatjuk, hogyan.


Ma már az autó, a vonat és a busz mellett akár telekocsival is eljuthatunk a Balatonhoz, de melyik a legjobb választás? Ahhoz, hogy kiderüljön a válasz példánkban összehasonlítottuk, hogy melyik utazási módszerrel juthatunk le a leggyorsabban és legolcsóbban Budapestről - Siófokra, a nyár legnépszerűbb Balaton-parti városba.

Vonat

A teljes árú vonatjegyek Budapest és Siófok között 2 200 - 2 725 forint között mozognak. A drágább jegyekkel valamivel hamarabb is elérhetjük a célállomást, a leggyorsabban akár már 1 óra és 17 perc alatt leérhetünk a Déli pályaudvarról. Nem szabad elfelejtenünk persze, hogy a 26 év alattiaknak a hétvégi napokon lejön ebből az árból 33 százalék kedvezmény, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig mindig 50 százalékkal olcsóbb a jegy, de a 65 év felettiek teljesen ingyen utazhatnak. A vonatok egyébként körülbelül óránként indulnak.

Busz

A buszjáratokat is minden utazás előtt érdemes megnézni, mert könnyen előfordulhat, hogy pont arra a településre megy egy gyors és esetleg légkondis járat ahova éppen mi utaznánk. Siófokra azonban ma csak egy olyan járatot találtunk, amivel átszállás nélkül lejuthatunk. A mentidő 135 és 193 perc között mozog, a jegyeket pedig 2 375 - 3 305 forint között tudjuk megvásárolni. Természetesen Volán járatain is jelentős kedvezmények várják a diákokat és a nyugdíjasokat is, 65 év felettiek pedig díjtalanul utazhatnak. De a teljes árú jegyárakat nézve a vonat most jobb választásnak tűnik.

Telekocsi

A telekocsi szolgáltatások között mind a két szolgáltatónál találunk mára olcsó helyeket. Olyan sofőr is akad, aki már 1 000 forintért is elvinne minket, de az átlagárak 1 500 forint körül mozognak, ami még így is jóval olcsóbb a vonatjegyeknél.

Ha oda-vissza úttal számolunk, akkor 1 400 - 2 450 forinttal fizethetünk kevesebbet a telekocsiért, mint a vonatjegyért.

De nem csak az ára miatt lehet jó választás egy telekocsi. Míg a vonatpályaudvar helye adott, addig a választott sofőr bárhonnan indulhat, így megspórolhatjuk a pályaudvarig tartó utat, sőt, egyeztetés után az sem elképzelhetetlen, hogy értünk jön a sofőr, ha útba esik a kiindulási célunk.

A menetidő ilyenkor attól is függ, hogy éppen honnan indulunk, de általában 1-1,5 órára készülhetünk. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy belekerülünk egy nagyobb dugóba, emiatt pedig akár sokkal hosszabb is lehet az út.

Sofőrök is lehetünk

Természetesen nem csak utasként vehetjük igénybe a telekocsi szolgáltatást, hanem regisztráció után sofőrként is meghirdethetünk utat. Ha egyedül vagy ketten utazunk egy autóban, akkor két-három utas elszállításával jelentősen lefaraghatunk az üzemanyag költségekből, illetve az autópálya-matrica díja is megtérülhet.

Mennyibe kerül az út saját kocsival?

Budapestről Siófokra körülbelül egy óra alatt le lehet érni, a 104 km-es út 10 l/100km-es átlagos fogyasztás és 332 Ft-os üzemanyagár mellett 10 napos autópálya díjjal 6 428 Ft-ba kerül. Visszafelé az autópályadíjat nem számolva 3 453 forintból ki lehet jönni, így összesen 9 881 forintból megúszhatjuk az oda-vissza utat. Vagyis, ha a saját kocsinkat sikerül megtöltenünk, akkor a költségeket elosztva, ez az utazási forma is jó választás lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06