Ennyit kaszál a BKV a Libegőn és a Siklón

2016. június 1. 05:16

Tavasszal és nyáron tömegek keresik fel a Zugligeti Libegőt, illetve a Budavári Siklót. Míg előbbit jellemzően magyarok favorizálják, addig utóbbira inkább a külföldi turisták váltanak jegyet. Mutatjuk, mennyibe kerül mindez az utasoknak, és mennyit kaszál a biznisszel a BKV.

Tavaszi, illetve nyári hétvégéken, sőt, hétköznapokon is tömegek keresik fel Budapesten a Zugligeti Libegőt, illetve a Budavári Siklót. Míg a Libegőt jellemzően magyar családok, baráti társaságok, szerelmespárok favorizálják, addig a Siklón főként külföldi turisták váltanak jegyet. Ez egyébként jól látszik a jegyértékesítési statisztikákból is.

A megosztottságnak persze nem sok köze van a jegyárakhoz, hiszen a Libegő, és a Sikló árképzése nagyon hasonló - az átlag magyar pénztárcának mindkettő meglepően drága (lásd cikkünk végén található infografikánkat). Ennek oka inkább a turisztikai célpont lokációjában, illetve nemzetközi ismertségében (a Sikló központi elhelyezkedése, illetve turisztikai jelentősége jóval erősebb) keresendő.

Ezzel együtt egy négyfős magyar családnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha hétvégén egy kis libegőzésre, vagy éppen siklózásra adnák a fejüket:

A Zugligeti Libegőn 2 felnőttnek és 2 gyereknek 4400 forintot kell fizetniük a retúrjegyekért, míg a Budavári Siklón 5800 forintjába kerül egy oda-vissza út ugyanennek a családnak.

Az árakat, illetve az utazóközönség tömegét látva egy erősebb hétvégi napon persze felmerül a kérdés, mekkora biznisz is a fővárosnak fenntartani a Libegőt, illetve a Siklót. Nézzük, mit mutatnak a BKV Zrt. hivatalos jegyértékesítési statisztikái.

Zugligeti Libegő

Mi tagadás, eléggé rossz évet zárt a Libegő 2015-ben: a 2014-es, bő 213 milliós árbevétel után tavaly "mindössze" 195 milliót kaszíroztak a felvonósok. Ez több mint 10 százalékos bukta - azzal a megjegyzéssel, hogy a Libegő árbevételére komoly hatással lehet a időjárás (a korábbi évekről sajnos nem kaptunk adatokat). Tavaly egyébként május volt a legerősebb tavaszi, és augusztus a legerősebb nyári hónap:

 • Májusban 26 340 darab jegyet értékesítettek 27 747 920 forint értékben; ami egy napra átlagolva 849 darab jegyfogyást jelent 895 094 forint értékben.
 • Augusztusban 31 215 darab jegyet értékesítettek 34 978 280 forint értékben; ami egy napra átlagolva 1006 darab jegyfogyást jelent 1 128 331 forint értékben.

Budavári Sikló

A Siklón viszont évek óta emelkedik az árbevétel: 2014-ben 1,5 százalékkal, 2015-ben pedig 3 százalékkal haladta meg az előző évit a mutató. A Siklón is jellemzően a május a legerősebb tavaszi, és augusztus a legerősebb nyári hónap:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • májusban 71 842 darab jegyet értékesítettek 97 366 200 forint értékben; ami egy napra átlagolva 2317 darab jegyfogyást jelent 3 140 845 forint értékben.
 • augusztusban 89 960 darab jegyet értékesítettek 120 146 600 forint értékben; ami egy napra átlagolva 2901 darab jegyfogyást jelent 3 875 696 forint értékben.

Az érem másik oldala

Habár a bevételi statisztikák magukért beszélnek, természetesen érdemes megnézni a kiadási oldalt is. A Zugligeti Libegővel kapcsolatban 2015-ben például összesen 137,8 millió forintnyi kiemelt költség merült fel a BKV-nál. Ez azt jelenti, hogy tavaly alig több mint 57 milliós pluszban zárták a felvonónál az évet.

A Libegővel kapcsolatos kiemelt költségek 2015-ben

 • 42,7 millió Ft libegő jármű üzemeltetési költség
 • 17,3 millió Ft libegő jármű karbantartási költség
 • 6,6 millió Ft járműbiztosítás, formaruha és innovációs járulék
 • 0,8 millió Ft infrastruktúra üzemeltetés és karbantartás
 • 2,3 milliót Ft libegő infrastruktúra értékcsökkenés
 • 2,7 millió Ft egyéb eszköz értékcsökkenése
 • 44,4 millió Ft műszaki és forgalmi költségek
 • 21 milliót Ft egyéb, a libegő működésével kapcsolatban felmerült költség és ráfordítás

A Budavári Siklónál, részint a jóval nagyobb terheltség miatt, a fenntartási költségek valamivel magasabbra rúgnak: tavaly például 161 milliót emésztett fel az üzemeltetés. Mindez persze így is eltörpül a bevételekhez képest, 2015-ben ugyanis a közel 900 milliós forgalom bő 700 milliós profitot generált.

A Siklóval kapcsolatos kiemelt költségek 2015-ben:

 • 47,7 millió Ft sikló jármű üzemeltetési költség
 • 30 millió Ft sikló jármű karbantartási költség
 • 2,9 millió Ft járműbiztosítás, formaruha és innovációs járulék
 • 4,8 milliót Ft sikló jármű értékcsökkenés
 • 3,6 milliót Ft sikló infrastruktúra értékcsökkenés
 • 45 millió Ft műszaki és forgalmi költségek
 • 27,1 milliót Ft egyéb, a siklózási tevékenység ellátásával kapcsolatban felmerült költség és ráfordítás

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM