14 °C Budapest
Megdöbbentő, mi mindent hagytunk el tavaly a buszokon, villamosokon

Megdöbbentő, mi mindent hagytunk el tavaly a buszokon, villamosokon

2016. január 2. 07:02

Bár minden évszaknak meg van a maga slágere, szinte mindent képesek vagyunk ott felejteni a buszokon, villamosokon. 2014-ben mintegy 12 ezer tárgyat adtunk le a talált tárgyak osztályán, ebből pedig csak valamivel több, mint 3000 került vissza az eredeti tulajdonosához.


Nagy forgalma van a BKV Zrt. által az Akácfa utcában működtetett "Talált tárgyak Kezelőségének" - azaz a közösségi közlekedést használók értékeiért felelős társaságnak. 2014-ben csaknem 12 ezer tárgy került leadásra, ebből pedig csupán 3 300 tulajdonos örülhetett a visszakerült értékeknek.

Bármit képesek vagyunk elhagyni

A megtalált tárgyak köre rendkívül széles skálán mozog. Mindennapos esemény a ruhaneműk, hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de már az is előfordult, hogy valaki egy zsák építési törmeléket "felejtett" a buszon.

A talált tárgyak változatosságában azonban nagy szerepe van annak, hogy éppen az év milyen időszakában járunk. Az iskolakezdéskor például megnövekszik a gyerekek által elhagyott ruhaneműk, tornazsákok, diákigazolványok, iskolaszerek aránya. Nyáron pedig, a turisztikai szezonban gyakori az útlevél vagy a valuta elveszése, míg a fesztiválszezonban sok sátrat és egyéb utazó kellékeket hagyunk a buszon vagy a villamoson.

Mi lesz az elhagyott holmikkal?

A BKV Zrt. Talált tárgyak Kezelősége a budapesti járművein, valamint a társaságok területein elvesztett iratokért, vagyontárgyakért, holmikért egy személyben felel. Feltéve, ha valaki megtalálja és leadja azokat.

Sok esetben szerencsésebb, ha a járművön elhagyott dolgokat járművezetők, jegyellenőrök, takarítók találják meg, hiszen a BKV Zrt. szigorú törvényi előírásoknak megfelelve alakította ki belső szabályozását a talált tárgyak leadására, kezelésére és megőrzésére

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére e BKV Zrt. sajtóosztálya.

Hol keressük az elhagyott holmikat?

A talált tárgyakat sok helyen: a forgalmasabb csomópontokban, a végállomásokon, valamint a forgalomirányító helyszíneken is leadhatjuk. Az elhagyott értékeket pedig az elvesztés napján a helyszínhez legközelebbi csomóponton díjmentesen átvehetjük. Amennyiben pedig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor az elhagyott holmi az Akácfa utcába kerül, a kiadáshoz pedig már személyi igazolványra és lakcímkártyára bemutatása is szükséges.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A központi Talált tárgy Kezelőségre szállított tárgyak átvételéhez még társul egy egyszeri kezelési költség, amely egy előreváltott vonaljegy mindenkori ára.

Mi a legértékesebb elhagyott tárgy?

A talált tárgyként leadott csomagok, értékcikkek részletes leírás alapján kerülnek a társaság nyilvántartási rendszerbe, azonban ezeknek a holmiknak az értékét nem jegyzik fel. Leginkább azért, mert az elhagyott tárgyaknak az érékét sokszor csak a tulajdonosa által határozható meg, mert mindenkinek más számít értékesebbnek.

Az elhagyott tárgyak közül leginkább a személyes iratok az igazán értékesek, a legdrágább kategóriába pedig feltehetően a hangszerek és a laptopok tartoznak.

Mennyi az esélye, hogy visszakapjuk, amit elhagytunk?

A járműveken, valamint szolgálati helyeken leadott talált tárgyak 24%-a kerül vissza tulajdonosához a tulajdonos érdeklődését követően, ebből 13% még a végállomásokon, metróállomásokon, 11% pedig az Akácfa utcában. További 26%-ot tesznek ki azok az iratok, melyeket az azokat kiállító hatóság részére küldünk meg - így összességében közel 50%-os a visszakerülési arány.

A talált tárgyak 3 hónapos megőrzése után törvény lehetőséget biztosít azok értékesítésére. A nem értékesített holmikra pedig a tulajdonosnak további 9 hónapig van jogosultsága tulajdonjogának érvényesítésére, azután elveszti ezt a jogát. Eddig azonban nem volt rá példa, hogy a 3 hónapos megőrzési idő után talált volna rá a tulajdonos elvesztett értékcikkére.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?