0 °C Budapest

Mégis lesz pénz az M3-as metró felújítására?

2015. október 12. 14:05

Sokáig erősen kétséges volt, hogy sikerül-e uniós pénzt szerezni az M3-as metró vágányainak komplex felújítására, de most úgy tűnik, számíthatunk a brüsszeli forrásra. "Kihirdetés előtt áll az a kormányhatározat, amely az M3-as metróvonal infrastruktúrájának rekonstrukcióját 125 milliárd forinttal szerepelteti az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program 2015. évi fejlesztési keretében" - közölte a Világgazdasággal az NFM.

A 15 százalékos hazai társfinanszírozást tartalmazó tétel a projektre folyósítható maximális támogatás, a kedvezményezett a tényleges bekerülési értéktől függetlenül legfeljebb ekkora összeggel számolhat támogatásként. A tényleges költségekre jelenleg még pontos becslés sem adható, a valós kiadások legkorábban a kivitelezési közbeszerzési eljárások eredményes lezárása után lesznek felmérhetőek. A teljes költségvetést befolyásolja az úgynevezett megtérülő rész mértéke is (az üzemeltető BKV Zrt. számára a működtetésből származó, előre kimutatható bevételek), amelyre uniós forrásokat nem lehet igénybe venni - közölte a lappal az NFM.

A felújítás a tervek szerint három szakaszban és két ütemben valósulna meg. Az első ütemben az északi (Újpest-Központ - Lehel tér) és déli szakaszt (Nagyvárad tér - Kőbánya-Kispest), a második ütemben a középső (Lehel tér - Nagyvárad tér) szakaszt építenék át. A felújítandó szakasz munkálatait teljes zárás mellett végeznék, az utasokat pótlóbuszok szállítják. Az első időszakban a vágányzár az északi és déli szakaszt érintené, a középső szakaszon járna az M3-as metró. Vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy az északi és déli szakaszok lezárásával párhuzamosan a középső szakaszon, az éjszakai üzemszünet növelése mellett elkezdődhetnek-e bizonyos munkafolyamatok. Ez azzal járna, hogy bizonyos alacsonyabb forgalmú időszakokban a metró teljes vonalán pótlóbuszok közlekednének.

A korábbi években a pályaállapotok romlása miatt nagyszámú sebességkorlátozást rendeltek el, a BKV közlése szerint ezeknek jelentős részét a 2014-2015. évi síncsereprogram eredményeként átmenetileg sikerült feloldani. "A felújítással a vonali menettartamokat is kismértékben - körülbelül egy perccel - csökkenteni lehet majd, a sebességkorlátozások bevezetése előtti időszakban érvényes mértékig" - tette hozzá a közlekedési vállalat.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06