-1 °C Budapest

Ezzel az alkalmazással védheted a pénzed a fesztiválokon

2015. július 17. 15:02

A magyar fesztiválok többsége már készpénzmentes, vagyis érintőkártyával fizethetünk, amit a fesztiválon válthatunk ki és tölthetünk fel. Az eddigi nagyobb rendezvényeken is sikeres volt a Festipay fizetési megoldása, de vajon milyen eszközökkel fogunk tudni fizetni jövő nyáron?

Már egyre több fesztivál készpénzmentes, azaz a fesztiválszervező által kibocsátott plasztik kártyákkal lehet fizetni. Számos hazai fesztiválon (Sziget, Volt, Balaton Sound, EFOTT, Everness stb.) évek óta NFC technológián alapú chip kártyás fizetési rendszer van, ennek köszönhetően rövidebbek a sorok egyszerű a fizetés. Persze ez nem minden esetben ilyen egyértelmű, hiszen Európában volt már rá példa, hogy összeomlott a kártyás fizetési rendszer. Így történt ez idén az angliai Download fesztiválon, ahol több ezer fesztiválozó étlen és szomjan maradt.

Ennyit költöttünk idén

Jó néhány éves tapasztalattal a hátunk mögött látjuk, hogy egy készpénzmentes fizetési rendszer üzemeltetésénél elsődleges szempont a megbízhatóság és rugalmasság, egy fesztiválon élesben nem lehet hibázni, nem állhat le a rendszer, fel kell készülni minden eshetőségre

 - mondta el a Pénzcentrumnak a Balaton Soundon Rőfös-Horváth Zsolt, a Cardnet Zrt. kereskedelmi vezetője.

Az idei évben mind a VOLT fesztiválon, mind a Balaton Soundon nőtt a Festipay és a PayPassos kártyás fizetések száma.

A kiadott kártyák száma a soproni rendezvényen 12 százalékkal nőtt, míg a Soundon egy százalékos csökkenést mutat, de ennek valószínűleg az volt az oka, hogy a balatoni rendezvényen sokan inkább a PayPassos kártyájukat használták.

Egyre többen tartják meg a kiváltott kártyájukat, ez valószínűleg azért is van így, mert míg a tavalyi fizetőeszköz a 2014-es fesztiválokon volt érvényes, addig az idei kártyánkat még idén felhasználhatjuk a Sziget fesztiválon, illetve akár a jövő évi VOLT-on, Balaton Soundon és Szigeten is. A most megjelent Festipay okostelefonos alkalmazásba regisztrálva visszakereshetjük, hogy milyen tranzakciókat végeztünk a kártyával, ill. az alkalmazásban egyben le is tilthatjuk a kártyát, ha elveszítettük.

A beregisztrált kártyák száma egyébként jelentősen visszaesett mind a két fesztiválon, vagyis egyre kevésbé figyelünk a kártyánk biztonságára. Volt olyan tranzakció, ami tavaly óta szinte semmit sem változott, így a feltöltések száma és ezen belül a készpénzes és bankkártyás feltöltések száma is csak minimálisan tértek el a tavalyi értékektől.

A PayPassos bankkáryás tranzakciók száma egyébként mind a két fesztiválon növekedést mutatattak, ami a kártyák szélesebb elterjedését mutatja. Míg tavaly a vásárlások mintegy 8,6 (VOLT), illetve 3 (Balaton Sound) százalékát bonyolították ilyen kártyával, addig idén már 15 (VOLT), illetve 6,7 (Balaton Sound) százalék volt ez az arány Ez 91, illetve 133 százalékos növekedést jelent tavaly óta.

Itt a kártyás alkalmazás

Az idei évtől már működik a Festipay alkalmazás, amit már a most zajló EFOTT-on is elérhetünk, ebbe az applikációba regisztrálhatjuk a Festipay kártyánkat.

A regisztráció után lehetőségünk van lekérdezni a feltöltéseket és a fizetéses tranzakciókat egyaránt, illetve ha elveszítjük a kártyánkat, akkor egyszerűen le is tudjuk tiltani a kártyánkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az alkalmazásba a közeljövőben már a bankkártyánkat is beregisztrálhatjuk, így lehetőség nyílik arra, hogy a feltöltőpont felkeresése nélkül, az okostelefonunkkal töltsük fel az egyenlegünket.

Jövőbeli megoldások

Már eddig is voltak a kártya mellett más, alternatív "fizetési eszközök" pl. Sziget óra, a karunkra csatolt óra nem tud kiesni a zsebünkből, míg egy külön kártya esetén ez benne van a pakliban (igaz, passal a nyakunkban tartva erre kisebb az esély). Praktikus és kézenfekvő a karszalagba épített chip, amely számos verzióban készülhet, akár műanyagból is.

A jövő leginkább olyan integrált eszközöké (karkötő, óra vagy okostelefon), amelyek egyben használhatók a jegykezelésre, a beléptetésre, a vásárlásra és minden egyéb adott fesztivállal kapcsolatos teendőre.

 Egyébként ezzel a kereskedők és egy adott márka számára is lehetőség nyílik aktív kapcsolatba lépni a leendő fogyasztókkal a fesztiválon, így egy szélesebb értelemben vett marketing kommunikációs eszközként is kiszolgálja az igényeket.

Címlapfotó: Balaton Sound/Mohai Balázs

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06