15 °C Budapest
Pánik Görögországban: megrohanta az ATM-eket a lakosság

Pánik Görögországban: megrohanta az ATM-eket a lakosság

2015. június 27. 12:47

Nyugalomra szólította fel a görög lakosságot az ország védelmi minisztere szombaton reggel, órákkal azt követően, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök népszavazás kiírását jelentette be a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról. A referendumot a tervek szerint július 5-én tartják. Mit tehetünk, ha már lefoglaltuk a nyaralást?

Panosz Kammenosz védelmi miniszter - aki a görög koalíciós kormányban a jobboldali populista Független Görögök elnevezésű párt egyik képviselője - nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a bankok kinyitnak, a pénzkivétellel kapcsolatban nem lesz semmifajta korlátozó intézkedés. A bankjegykiadó automaták rendelkezni fognak elegendő pénzzel - fogalmazott a miniszter, az ezzel kapcsolatos aggodalmakat túlzottnak nevezve.

Ennek ellenére hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy Athénban és az ország más városaiban az

automaták előtt már kora délelőttől hosszú sorok kígyóztak. Ugyancsak szemtanúk állították azt, hogy néhány automata a "roham" miatt teljesen kiürült.

Mi a teendő, ha Görögország az úticél?

A görög kormány hosszú ideje tárgyal hitelezőivel arról, milyen intézkedéseket kell tennie azért, hogy felszabaduljon a 2010-ben indított második hitelprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete. A pénz nélkül ugyanis Athén szinte biztosan nem tudja kifizetni az IMF-től kapott hitelek aktuális, 1,6 milliárd eurós törlesztő részletét az utolsó, június végéig tartó részletét. Amennyiben Görögország nem tud megegyezni hitelezőivel, úgy csődöt jelenthet.

A kormányfő által most kiírt népszavazás nem teszi kockára Görögország jövőjét az Európai Unióban. Az azonban nem biztos, hogy Athén az euróövezet tagja marad-e vagy sem. Az emberek attól tartanak, hogy akármi is lesz a referendum végeredménye, Görögország kiválása az euróövezetből elkerülhetetlen. Ezért amennyi pénzt csak lehet, kivesznek a bankokból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Görögország még mindig nagyon kedvelt úticél a magyarok körében. Ha valaki már lefoglalta a nyaralást a mediterrán országba, nem kell lemondania azt a most kialakult helyzet miatt. A Külgazdasági- és Külügyminisztérium korábban a Pénzcentrum érdeklődésére elmondta, hogy csupán körültekintőbben kell viselkedni indulás előtt:

A Görögországba utazni kívánó magyar állampolgároknak azt javasoljuk, hogy a bank- és hitelkártyák mellett megfelelő mennyiségű készpénzt (eurót) is vigyenek magukkal az útra.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?