18 °C Budapest
Útlevéllel nyaralhatnak háziállataink: mennyibe kerül?

Útlevéllel nyaralhatnak háziállataink: mennyibe kerül?

Pénzcentrum
2015. június 19. 09:03

Érdemes tájékozódni, mielőtt nyaralni vinnénk a háziállatunkat, különösen, ha külföldre utazunk.

Az egységes uniós állatútlevél kiállításáért általában 5-6000 forintot kérnek az állatorvosok. Ha viszont a kedvencet oltani és csipezni is kell, annak az ára 10-12 ezer forint is lehet - írja a Metropol.

Az élő állatok szállításának módját a MÁV-START és a Volán-társaságok is szabályozzák, előbbinél a 2. osztályú személykocsikban díjfizetés nélkül utazhatnak a kisállatok, ha "csomagolásuk" alkalmas arra, hogy az utasokat és a vasúti berendezéseket megóvja, és abból kiszabadulni sem tudnak. Mindez a kutyákra nem vonatkozik, őket hiába dobozoljuk be, az élőállat-viteldíjat ki kell értük fizetni. A vasúttársaság szabályzata szerint egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával.

A Volán-járatokon megfelelő, és a kézipoggyászok engedélyezett méreténél nem nagyobb tartályban, kalitkában, illetve ládában bátran szállíthatók halak, madarak és egyéb apró állatok, akár vadászsólyom is, ha van rajta védősapka. Kutyák csak szájkosárral és pórázon tartva utazhatnak - a segítő ebek kivételével.

A légitársaságok közül nem mindegyik vállalja élő állatok szállítását, így erről mindig az adott cégnél kell érdeklődni.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?