17 °C Budapest
Útlevéllel nyaralhatnak háziállataink: mennyibe kerül?

Útlevéllel nyaralhatnak háziállataink: mennyibe kerül?

Pénzcentrum
2015. június 19. 09:03

Érdemes tájékozódni, mielőtt nyaralni vinnénk a háziállatunkat, különösen, ha külföldre utazunk.

Az egységes uniós állatútlevél kiállításáért általában 5-6000 forintot kérnek az állatorvosok. Ha viszont a kedvencet oltani és csipezni is kell, annak az ára 10-12 ezer forint is lehet - írja a Metropol.

Az élő állatok szállításának módját a MÁV-START és a Volán-társaságok is szabályozzák, előbbinél a 2. osztályú személykocsikban díjfizetés nélkül utazhatnak a kisállatok, ha "csomagolásuk" alkalmas arra, hogy az utasokat és a vasúti berendezéseket megóvja, és abból kiszabadulni sem tudnak. Mindez a kutyákra nem vonatkozik, őket hiába dobozoljuk be, az élőállat-viteldíjat ki kell értük fizetni. A vasúttársaság szabályzata szerint egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával.

A Volán-járatokon megfelelő, és a kézipoggyászok engedélyezett méreténél nem nagyobb tartályban, kalitkában, illetve ládában bátran szállíthatók halak, madarak és egyéb apró állatok, akár vadászsólyom is, ha van rajta védősapka. Kutyák csak szájkosárral és pórázon tartva utazhatnak - a segítő ebek kivételével.

A légitársaságok közül nem mindegyik vállalja élő állatok szállítását, így erről mindig az adott cégnél kell érdeklődni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?