0 °C Budapest

10 trükk: ilyen könnyen lopnak meg, ha utazol

2015. február 22. 07:00

A turisták becsapásának különböző módjairól már sokat hallottunk, de mindig érdemes nyitva tartani a szemünket, nehogy pont mi legyünk a következő áldozat.

Zsebtolvajok? Koldusok? Túlságosan barátságos helyiek? Érdemes óvatosnak lenni, ha külföldre utazunk: a Just The Flight nevű utazási szakportál összegyűjtötte a leggyakoribb turista-átverési praktikákat, itt van 10 amelyet világszerte bevetnek a szemfüles fosztogatók.

1. A fotós (Európa)

Amikor éppen képeket csinálsz a barátaiddal, egy kedves idegen felajánlja, hogy készít rólatok egy közös képet. A legjobb forgatókönyv, ha csak pénzt kér a segítségért, a legrosszabb esetben pedig elfut a telefonoddal vagy a fényképezőgépeddel.

2. A költséges taxisofőr (világszerte)

Néhány taxisofőr megpróbál tippeket adni, amiben kihasználja, hogy nem ismerjük a környéket. Ezért szándékosan hosszabb útvonalon visz minket, például kisebb mellékutcákban vagy olyan helyeken, ahol nagyobb a forgalom, ezért lassabb a közlekedés - így a végén többet fizethetünk.

3. Zsebtolvaj a vonaton és a metrón (Európa)

A tömött vonatokon, metrókon az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy a  zsebtolvajok kifosztanak. Az emberek gyakran közel állnak egymáshoz, és így nagyon egyszerű dolga van a tolvajnak, könnyen benyúlhat a zsebünkbe vagy a táskánkba.

4. Álhívás a hotel recepcióról (világszerte)

Az adatainkra vadászó tolvaj, úgy tesz, mintha a recepcióról hívná a hotelszobánkat, azt állítja, valami probléma van, és arra kér minket, hogy erősítsük meg a bankkártya adatainkat. A hívás az éjszaka közepén érkezik, mert akkor sokkal kevesebb az esélye, hogy személyesen lemenjünk adatot egyeztetni. A gyanútlan vendég több olyan adatot is megad amivel pénzt nyúlhatnak le a kártyájáról.

5. A lassan számoló (Európa)

Amikor a pénztáros próbál fájdalmasan lassan számolni, és gyakran még szünetet is tart, abban reménykedve, hogy elvesztjük a türelmünket és csak elfogadjuk a visszajárót. Azonban az sokkal kevesebb, mint amennyi járna nekünk.

6. A túlságosan kedves helyi (Európa)

A szimpatikus ember, aki beszéli a nyelvünket, felajánlja a segítségét, amikor éppen összezavarodva állunk a bank vagy jegy automata előtt. Nagyon segítőkésznek tűnik, de közben éppen a PIN-kódunkat próbálja megjegyezni, hogy később, mikor nem figyelünk, lenyúlja a bankkártyánkat, és pénzt vegyen fel. Máskor inkább csak elfut az ATM-nél kivett készpénzzel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

7. A térképes (Európa)

Egy ember közeledik felénk, és úgy próbál térképet eladni, hogy kinyitja és azt jó közel teszi az arcunkhoz. Ez azonban csak elterelés, a cél az, hogy kizsebeljen.

8. A koldus (világszerte)

A koldus jellemzően egy idős vagy terhes hölgy, aki a kinézetével próbál bűntudatot ébreszteni bennünk, hogy átadjunk neki némi aprópénzt. Talán ez nem tűnik veszélyesnek, de pont ilyenkor figyelik ki, hol is tartjuk a pénztárcánk.

9. A zárt hotel (Európa)

A taxisofőrünk (aki az átverő) meggyőz minket, hogy az általunk választott hotel felújítás miatt zárva van, de éppen tud nekünk mutatni egy másik helyet, ahol maradhatunk. Természetesen az a hotel nevetségesen túlárazott és borzasztó helyen van. Számos esetben ezek a szálláshelyek lemásolják valamilyen híres hotel nevét, így csapják be a turistákat, akik azt hiszik a megfelelő helyre érkeztek, és csupán az interneten látott kép volt tévedés.

10. Figyelemeztető idegen (Európa)

A fosztogató egy nagyon segítőkész helyi, aki figyelmeztet minket, mert éppen most látta, hogy valakitől ellopták a pénztárcáját vagy a telefonját. Ekkor ő (vagy a cinkosa) kifigyeli, hogy hol ellenőrizzük a telefonunk vagy a pénztárcánk. Így később könnyebben kirabolhat.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?