9 °C Budapest

10 trükk: ilyen könnyen lopnak meg, ha utazol

2015. február 22. 07:00

A turisták becsapásának különböző módjairól már sokat hallottunk, de mindig érdemes nyitva tartani a szemünket, nehogy pont mi legyünk a következő áldozat.

Zsebtolvajok? Koldusok? Túlságosan barátságos helyiek? Érdemes óvatosnak lenni, ha külföldre utazunk: a Just The Flight nevű utazási szakportál összegyűjtötte a leggyakoribb turista-átverési praktikákat, itt van 10 amelyet világszerte bevetnek a szemfüles fosztogatók.

1. A fotós (Európa)

Amikor éppen képeket csinálsz a barátaiddal, egy kedves idegen felajánlja, hogy készít rólatok egy közös képet. A legjobb forgatókönyv, ha csak pénzt kér a segítségért, a legrosszabb esetben pedig elfut a telefonoddal vagy a fényképezőgépeddel.

2. A költséges taxisofőr (világszerte)

Néhány taxisofőr megpróbál tippeket adni, amiben kihasználja, hogy nem ismerjük a környéket. Ezért szándékosan hosszabb útvonalon visz minket, például kisebb mellékutcákban vagy olyan helyeken, ahol nagyobb a forgalom, ezért lassabb a közlekedés - így a végén többet fizethetünk.

3. Zsebtolvaj a vonaton és a metrón (Európa)

A tömött vonatokon, metrókon az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy a  zsebtolvajok kifosztanak. Az emberek gyakran közel állnak egymáshoz, és így nagyon egyszerű dolga van a tolvajnak, könnyen benyúlhat a zsebünkbe vagy a táskánkba.

4. Álhívás a hotel recepcióról (világszerte)

Az adatainkra vadászó tolvaj, úgy tesz, mintha a recepcióról hívná a hotelszobánkat, azt állítja, valami probléma van, és arra kér minket, hogy erősítsük meg a bankkártya adatainkat. A hívás az éjszaka közepén érkezik, mert akkor sokkal kevesebb az esélye, hogy személyesen lemenjünk adatot egyeztetni. A gyanútlan vendég több olyan adatot is megad amivel pénzt nyúlhatnak le a kártyájáról.

5. A lassan számoló (Európa)

Amikor a pénztáros próbál fájdalmasan lassan számolni, és gyakran még szünetet is tart, abban reménykedve, hogy elvesztjük a türelmünket és csak elfogadjuk a visszajárót. Azonban az sokkal kevesebb, mint amennyi járna nekünk.

6. A túlságosan kedves helyi (Európa)

A szimpatikus ember, aki beszéli a nyelvünket, felajánlja a segítségét, amikor éppen összezavarodva állunk a bank vagy jegy automata előtt. Nagyon segítőkésznek tűnik, de közben éppen a PIN-kódunkat próbálja megjegyezni, hogy később, mikor nem figyelünk, lenyúlja a bankkártyánkat, és pénzt vegyen fel. Máskor inkább csak elfut az ATM-nél kivett készpénzzel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

7. A térképes (Európa)

Egy ember közeledik felénk, és úgy próbál térképet eladni, hogy kinyitja és azt jó közel teszi az arcunkhoz. Ez azonban csak elterelés, a cél az, hogy kizsebeljen.

8. A koldus (világszerte)

A koldus jellemzően egy idős vagy terhes hölgy, aki a kinézetével próbál bűntudatot ébreszteni bennünk, hogy átadjunk neki némi aprópénzt. Talán ez nem tűnik veszélyesnek, de pont ilyenkor figyelik ki, hol is tartjuk a pénztárcánk.

9. A zárt hotel (Európa)

A taxisofőrünk (aki az átverő) meggyőz minket, hogy az általunk választott hotel felújítás miatt zárva van, de éppen tud nekünk mutatni egy másik helyet, ahol maradhatunk. Természetesen az a hotel nevetségesen túlárazott és borzasztó helyen van. Számos esetben ezek a szálláshelyek lemásolják valamilyen híres hotel nevét, így csapják be a turistákat, akik azt hiszik a megfelelő helyre érkeztek, és csupán az interneten látott kép volt tévedés.

10. Figyelemeztető idegen (Európa)

A fosztogató egy nagyon segítőkész helyi, aki figyelmeztet minket, mert éppen most látta, hogy valakitől ellopták a pénztárcáját vagy a telefonját. Ekkor ő (vagy a cinkosa) kifigyeli, hogy hol ellenőrizzük a telefonunk vagy a pénztárcánk. Így később könnyebben kirabolhat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem