36 °C Budapest
Szuperolcsó a benzin, de gigabírságot kaphatsz miatta

Szuperolcsó a benzin, de gigabírságot kaphatsz miatta

2014. december 23. 06:01

Az üzemanyagok ára rég nem látott szintre esett. Valószínűleg sokan elgondolkodhatnak azon, hogy érdemes-e betárazni benzinből (vagy gázolajból), és ha igen, akkor mennyit. A Pénzcentrum utánajárt, mennyi üzemanyagot tarthatunk otthon.

Az üzemanyagárak nyár vége óta folyamatos esésben vannak, ma már csupán 340 forintot kell adni egy liter benzinért átlagosan, ami közel száz forintos esést jelent a csúcshoz képest, gázolajat 360 forint körüli áron vehetünk. Emiatt sokakban merülhet fel, hogy bevásároljanak üzemanyagból, akár saját maguknak a keményebb napokra, akár azért, hogy később értékesítsék azt.

Mennyi üzemanyagot tárolhatunk otthon?

Érdekes, hogy a két legnépszerűbb üzemanyag tárolási szabályai eltérnek, méghozzá a benzin tárolásának jóval szigorúbb feltételei vannak, ennek oka, hogy más tűzveszélyességi kategóriába sorolja őket a törvény.

Benzinből maximum 20 litert tárolhatunk otthon, és ezt legfeljebb egy 20 literes kannában tehetjük meg. Ezzel szemben a dízelből akár 60 liternyit is tarthatunk a garázsunkban

- tudta meg a Pénzcentrum az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóságtól. Persze az sem mindegy, miben, mivel csak fémkannában, illetve robbanás- vagy tűzálló tárolóban lehet elhelyezni az üzemanyagokat.

Mi történik, ha átlépem a határokat?

A tűzvédelmi törvény megszegése elsősorban pénzbüntetéssel jár, ami a határ átlépésének mértékétől függően

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

60 ezer forinttól akár kétmillió forintig is terjedhető pénzbírság lehet.

Sokkal lényegesebb azonban, hogy amennyiben személyi sérülést okozunk azzal, hogy nem megfelelően tároltuk az üzemanyagot, akkor annak büntetőjogi felelősségrevonás és börtönbüntetés is lehet a vége. Azt sem érdemes elfelejteni, ha "csupán" anyagi kárt okozunk a felelőtlen tárolással, még akkor is anyagi felelősségre vonás miatt hatalmas összegeket fizethetünk ki kártérítésként a büntetésen felül.

Azt érdemes hozzátenni, hogy az üzemanyag értékesítése szigorú engedélyekhez kötött, így továbbértékesítése illegális, ami büntetőjogi felelősségre-vonással járhat.

Fontos, hogy talajszint alatt, és tetőtérben nem tárolhatunk benzint. A talajszint alatti tárolásnál a szellőzés hiánya, a tetőtérnél pedig a nyáron gyakori magas hőmérséklet lehet az oka a tiltásnak. Érdekes, hogy ez a szabály a gázolajra nem vonatkozik, mégis érdemes ennél is betartani ezt a szabályt, hiszen tűzveszélyes anyagról van szó.

 

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?