12 °C Budapest

Szuperolcsó a benzin, de gigabírságot kaphatsz miatta

2014. december 23. 06:01

Az üzemanyagok ára rég nem látott szintre esett. Valószínűleg sokan elgondolkodhatnak azon, hogy érdemes-e betárazni benzinből (vagy gázolajból), és ha igen, akkor mennyit. A Pénzcentrum utánajárt, mennyi üzemanyagot tarthatunk otthon.

Az üzemanyagárak nyár vége óta folyamatos esésben vannak, ma már csupán 340 forintot kell adni egy liter benzinért átlagosan, ami közel száz forintos esést jelent a csúcshoz képest, gázolajat 360 forint körüli áron vehetünk. Emiatt sokakban merülhet fel, hogy bevásároljanak üzemanyagból, akár saját maguknak a keményebb napokra, akár azért, hogy később értékesítsék azt.

Mennyi üzemanyagot tárolhatunk otthon?

Érdekes, hogy a két legnépszerűbb üzemanyag tárolási szabályai eltérnek, méghozzá a benzin tárolásának jóval szigorúbb feltételei vannak, ennek oka, hogy más tűzveszélyességi kategóriába sorolja őket a törvény.

Benzinből maximum 20 litert tárolhatunk otthon, és ezt legfeljebb egy 20 literes kannában tehetjük meg. Ezzel szemben a dízelből akár 60 liternyit is tarthatunk a garázsunkban

- tudta meg a Pénzcentrum az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóságtól. Persze az sem mindegy, miben, mivel csak fémkannában, illetve robbanás- vagy tűzálló tárolóban lehet elhelyezni az üzemanyagokat.

Mi történik, ha átlépem a határokat?

A tűzvédelmi törvény megszegése elsősorban pénzbüntetéssel jár, ami a határ átlépésének mértékétől függően

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
60 ezer forinttól akár kétmillió forintig is terjedhető pénzbírság lehet.

Sokkal lényegesebb azonban, hogy amennyiben személyi sérülést okozunk azzal, hogy nem megfelelően tároltuk az üzemanyagot, akkor annak büntetőjogi felelősségrevonás és börtönbüntetés is lehet a vége. Azt sem érdemes elfelejteni, ha "csupán" anyagi kárt okozunk a felelőtlen tárolással, még akkor is anyagi felelősségre vonás miatt hatalmas összegeket fizethetünk ki kártérítésként a büntetésen felül.

Azt érdemes hozzátenni, hogy az üzemanyag értékesítése szigorú engedélyekhez kötött, így továbbértékesítése illegális, ami büntetőjogi felelősségre-vonással járhat.

Fontos, hogy talajszint alatt, és tetőtérben nem tárolhatunk benzint. A talajszint alatti tárolásnál a szellőzés hiánya, a tetőtérnél pedig a nyáron gyakori magas hőmérséklet lehet az oka a tiltásnak. Érdekes, hogy ez a szabály a gázolajra nem vonatkozik, mégis érdemes ennél is betartani ezt a szabályt, hiszen tűzveszélyes anyagról van szó.

 

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm