Éjszakára sem csitul a vihar: 20 ezren maradtak áram nélkül

MTI
2014. május 15. 18:00

A viharos időjárás szerdai kezdete óta 1300 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Országszerte sok épület - családi házak, kórház, iskola, idősotthon - rongálódott meg a viharos szélben, több tízezren maradtak áram nélkül. Az előrejelzés szerint még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer per órás széllökés.

A vihar kezdete óta több mint 1300 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, döntően kidőlt fák és épületkárok miatt. Összesen 131 lakóépület és 26 közintézmény sérült meg. Országosan csaknem 20 ezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás.

Tiszavasváriban egy általános iskola épületének tetején egy használaton kívüli kémény elvált a faltól a viharos erejű szél miatt, veszélyeztetve ezzel a tanulókat és a környező épületeket is. Hetven gyereket a szomszédos épületrészbe küldtek át, a szomszédos családi házból két embernek kellett átmenetileg elhagynia az otthonát az omlásveszély miatt.

A Tolna megyei Gyönkön, a Táncsics utcában idősek otthonára dőlt egy fa. Kaposváron szintén egy kidőlt fa okozott balesetet, a Pécsi utcában egy motorosra dőlt rá egy fa.

Zalaegerszegen egy benzinkút tetejét bontotta meg a viharos erejű szél reggel, ez veszélyt jelentett a gyalogos közlekedésre és a közeli út forgalmára.

A viharos időjárással összefüggésben országszerte több tízezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. Csak az E.ON hálózatában harminc középfeszültségű vonalon van üzemzavar, a Dél-Dunántúlon több mint tizennégyezer, Észak-Dunántúlon majdnem ezernyolcszáz, a Tiszántúlon pedig több mint kilencszáz fogyasztónál nincs áram. Leginkább Kaposvár és Nagykanizsa környékén vannak zavarok.

Emellett szünetel az áramszolgáltatás több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Bózsván, Nagyhután, Kishután és Pálházán, továbbá Miskolc egy részén. Csongrád megyében majdnem négyszáz, Bács-Kiskun megyében ötezer fogyasztónál nincs áram, és a Békéscsabán kidőlt fák miatt a megyeszékhely több mint félezer fogyasztója is szolgáltatás nélkül maradt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Balaton déli partján a viharos szél által keltett óriáshullámok öntötték el a partokat több helyen. Az OKF információi szerint hét településen, összesen 25 kilométeren mintegy 750 ingatlant védenek homokzsákokkal.

A dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást.

Zala megyében három szakaszon nem járnak a vonatok. Nagykanizsa-Murakeresztúr, Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy, Nagykanizsa-Gyékényes közötti szakaszon nem menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Budapest-Miskolc vasútvonalon is fa dőlt a pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között. Emiatt a vonatok csak az egyik vasúti pályán közlekednek.

Az előrejelzés szerint még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer per órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az eső, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínű.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16