7 °C Budapest

Hova utazz fillérekért 2014-ben? Itt a "bakancslista" + képek

Pénzcentrum
2014. január 23. 05:34

Méregdrága külföldi utazásra egyre kevesebb magyarnak futja. Így nem csoda, hogy felértékelődnek azok az országok, s határon túli városok, ahol még mindig "fillérekért" tölthetjük el szabadságunkat. Ezúttal ezeket mutatja be a Pénzcentrum.hu.

A statisztikák szerint egyre több magyar háztartás választja pihenése helyszínéül Magyarországot - a belföldi utazáson résztvevők száma évről évre emelkedést mutat. A makrogazdasági kilátások, a lakosság megtakarításainak csökkenése mindenkit spórolásra késztet. Ennek ellenére akadnak azonban szép számmal, akik továbbra is kacsingatnak a határainkon túlra. Méregdrága utazásra ugyanakkor egyre kevesebb magyarnak futja.

Nekik nyújthat némi támpontot a Lonely Planet és a Pénzcentrum.hu 2014-es, olcsó külföldi úti célokat felsorakoztató listája (az LP listájából a drágább úti célokat kihagytuk; helyettük olcsóbb desztinációkat választottunk - a szerk.). Ennek segítségével még a némileg vékonyabb pénztárcával rendelkezők is találhatnak maguknak megfizethető desztinációt. Akadnak ugyanis országok, s városok határainkon túl is, ahol nem méregdrága a szállás, és a tömegközlekedés; ahol nem megy rá ingünk és gatyánk is egy ebédre, vagy egy múzeumbelépőre. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb helyszínre ma már fapadossal is eljuthatunk Magyarországról.

Bulgária

A híresebb kelet európai városok is - a megnövekedett turistaforgalomnak köszönhetően - hatalmas dráguláson mentek át az elmúlt években. Bulgária viszont még mindig meglehetősen alulértékelt hely, így itt igen olcsón tölthetjük el szabadságunkat. Érdemes lehet a fővároson, Szófián kívül felkeresni még az ország második legnagyobb városát, a Bulgária középső részén elhelyezkedő Plovdivot; vagy a Fekete-tenger partján fekvő Várnát. Bulgáriában nemcsak a közlekedés, a múzeumok, s a különböző vendéglátóegységek megfizethetők, még a szállás sem emészti fel majd minden pénzünket. Érdemes keresni az itthon, főként a Balatonról már jól ismert "zimmer frei" táblákat, ahol jutányos áron bérelhetünk szobát. A Rila-hegységben található kolostorban pedig akár ingyen is eltölthetnek a hátizsákos zarándokok egy-egy éjszakát.

A rilai kolostor, Bulgária és a bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelye

Portugália

A brit posta évről évre összesítést készít az európai üdülőhelyek árairól. A legújabb kiadásban az Algarve tartomány beli Albufeira tűnik a legolcsóbbnak egy családi nyaraláshoz. Ugyanakkor Portugália fővárosa, a bájos Lisszabon sem mondható éppen a legdrágább városnak Európában, sőt! Az Atlanti-óceán partján fekvő városban például kevesebb, mint 1 euróért (~300 forint) ihatunk egy csésze finom kávét, s megkóstolhatjuk a portugálok tradicionális gyümölcslepényét, a "Pastel de Nata"-t. A rozoga, de annál romantikusabb, és még annál is olcsóbb villamoshálózatokon pedig felkereshetjük a számos ingyenes múzem egyikét, mint például a Museu Colecção Berardo kortárs gyűjteménye. A várostól délre pedig ingyenes strandokon pihenhetjük ki a város forgatagát.

Az algarve-i Albufeira éjjeli fényei

Albán Riviéra

Az Albán Riviéra olcsóság miatt régóta a hátizsákos turisták paradicsoma. Igaz az elmúlt években a partvonal mentén elszaporodó grandiózus szállodafejlesztések némileg már felsrófolták az árakat. Akadnak azonban még elhagyatott partszakaszok, melyek továbbra is jó lehetőséget nyújtanak a spórolós utazásokhoz. Ilyen például Vuno és Drymades, mely területeket a mai napig elkerültek a fejlesztések. De nemcsak a Riviéra kínál olcsó kalandot, Albánia hegyvidéke, s Tirana, az ország fővárosa is megér egy misét.

Az Albánia Riviéra ritkán lakta partvidéke

Az olasz csizma sarka: Puglia, Calabria, és Basilicata

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha eddig csak a milliárdosok játszótere, az Amalfi tengerpart, vagy Velence jutott eszedbe, ha egy olaszországi nyaralásról ábrándoztál, akkor vélhetően azzal is tisztában vagy, hogy ezek az úticélok igen sokba kerülnek. Pedig Itália bőven kínál ennél jóval olcsóbb, viszont nem kevésbé szép desztinációkat is. Éppen ezért idén érdemes lehet a csizma sarkáig utazni: Puglia, Calabria, és Basilicata tartományok ugyanis azon túl, hogy rendkívül olcsók, látványosságok tekintetében és a vendéglátás színvonalában viszont felveszik a versenyt a a legvonzóbb olasz úti célokkal.

Morano Calabro község Olaszország Calabria régiójában, Cosenza megyében

Görög szigetek

Habár kihaltak aligha lesznek idén nyáron a görög strandok, az ország pénzügyi válságáról szóló folyamatos hírek jó ideig még sokakat elriasztanak majd az Égei-tenger látványosságaitól. Különösen igaz ez a kisebb görög szigetekre, ahol a csökkenő turistaforgalom jelentős árzuhanást is előidézhet. A válság tehát soha vissza nem térő alkalmat teremt, hiszen az elzártabb településeken akciókkal, jutányos árakkal próbálják meg kihúzni az ínséges időket, s elkerülni a tényleges csődöt. A legjobb ajánlatokkal olyan szigeteken találkozhatunk, mint például Hydra, Kefalónia, Ikaria, vagy éppen Santorini, mely mindenképp az Égei-tenger egyik legkülönlegesebb gyöngyszeme.

Hydra; az Égei-tenger apró, mégis különleges gyöngyszeme

Szlovénia

Bár Szlovénia jóval olcsóbb a környező országoknál; Olaszországnál, Ausztriánál, de még Horvátországnál is, ez azonban nem jelenti azt, hogy elmarad tőlük látványosságok tekintetében. Sokféle időtöltés közül lehet válogatni, de talán a legnépszerűbb a túrázás mellett a síelés, vadvízi evezés, és a canyoning. Bár az árak némileg magasabbak lettek, mióta bevezették az eurót az országban, akad azonban még így is jutányos árú szállás és étterem az egész országban, sőt még a fővárosban, Ljubljanában is.

A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava a Júliai-Alpokban

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm