27 °C Budapest

Tavasszal biztosan eindul a 4-es metró

Pénzcentrum
2013. december 31. 08:49

Tavasszal már az utasok is birtokba vehetik a 4-es metrót - jelentette be Pesti Imre kormánymegbízott, miután személyesen is végigjárta az állomásokat.  

Január végéig a 4-es metró valamennyi állomása megkapja a jóváhagyásokat. A tíz megállóhelyből nyolcnak már megvan a használatbavételi engedélye, további kettő pedig legkésőbb január végén kapja meg azt - közölte az InfoRádióban a budapesti kormánymegbízott.

Pesti Imre úgy fogalmazott: egy kényes kérdés van, mégpedig a metrókocsik üzemeltetésére vonatkozó, automatikus vonalirányítás használatbavételi engedélyének kiadása. Az illetékes szerint ez egy többlépcsős folyamat, az úgynevezett "sötét üzemmód" némi késéssel decemberben megindult, ez január 15-én be is fejeződik. "Ez a próba szinte hibamentesen zajlik, de még lehetnek előre nem látható informatikai problémák, a beruházó folyamatosan javítja a szoftvert" - tette hozzá Pesti Imre.

A "sötét üzemmód" után vélhetően elindul a hivatalos tesztüzem, amely két hónapig fog tartani. A kormánymegbízott azt reméli, hogy március vége felé ez is sikerrel befejeződik, és ha igen, az azt jelenti, hogy átadható a forgalomnak a 4-es metró.

Pesti Imre azt üzente a budapestieknek, hogy tavasszal mindenképpen használatba vehetik az új metrót, mert az átadásnak minden szakmai feltétele adott lesz. A kocsik már most üzemszerűen működnek, teljesen automatikus irányítás mellett - tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormánymegbízott beszélt arról is, hogy valamennyi állomás is szinte teljesen elkészült, a megállók készültségi állapotát Pesti Imre 99 százalékosnak ítélte.

A 4-es metróról szóló első elképzelések 1972-ben születtek, az első terveket, tanulmányokat 1990-ben dolgozták ki. A vonal 2004-ben kapott vasúthatósági engedélyt, az első tervpályázat 2005-ben volt, és egy évvel később már épült a metró. Pesti Imre szavai szerint az elmúlt három évben - különösen az elmúlt két-három hónapban - felgyorsultak az engedélyezési folyamatok.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem