21 °C Budapest

Tavasszal biztosan eindul a 4-es metró

Pénzcentrum
2013. december 31. 08:49

Tavasszal már az utasok is birtokba vehetik a 4-es metrót - jelentette be Pesti Imre kormánymegbízott, miután személyesen is végigjárta az állomásokat.  

Január végéig a 4-es metró valamennyi állomása megkapja a jóváhagyásokat. A tíz megállóhelyből nyolcnak már megvan a használatbavételi engedélye, további kettő pedig legkésőbb január végén kapja meg azt - közölte az InfoRádióban a budapesti kormánymegbízott.

Pesti Imre úgy fogalmazott: egy kényes kérdés van, mégpedig a metrókocsik üzemeltetésére vonatkozó, automatikus vonalirányítás használatbavételi engedélyének kiadása. Az illetékes szerint ez egy többlépcsős folyamat, az úgynevezett "sötét üzemmód" némi késéssel decemberben megindult, ez január 15-én be is fejeződik. "Ez a próba szinte hibamentesen zajlik, de még lehetnek előre nem látható informatikai problémák, a beruházó folyamatosan javítja a szoftvert" - tette hozzá Pesti Imre.

A "sötét üzemmód" után vélhetően elindul a hivatalos tesztüzem, amely két hónapig fog tartani. A kormánymegbízott azt reméli, hogy március vége felé ez is sikerrel befejeződik, és ha igen, az azt jelenti, hogy átadható a forgalomnak a 4-es metró.

Pesti Imre azt üzente a budapestieknek, hogy tavasszal mindenképpen használatba vehetik az új metrót, mert az átadásnak minden szakmai feltétele adott lesz. A kocsik már most üzemszerűen működnek, teljesen automatikus irányítás mellett - tette hozzá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormánymegbízott beszélt arról is, hogy valamennyi állomás is szinte teljesen elkészült, a megállók készültségi állapotát Pesti Imre 99 százalékosnak ítélte.

A 4-es metróról szóló első elképzelések 1972-ben születtek, az első terveket, tanulmányokat 1990-ben dolgozták ki. A vonal 2004-ben kapott vasúthatósági engedélyt, az első tervpályázat 2005-ben volt, és egy évvel később már épült a metró. Pesti Imre szavai szerint az elmúlt három évben - különösen az elmúlt két-három hónapban - felgyorsultak az engedélyezési folyamatok.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?