Nem mindenkinek lesz olcsóbb a budapesti bérlet januártól

Pénzcentrum
2013. december 19. 15:15

A BKK adatai szerint a havi Budapest-bérletek mintegy 70 százalékát veszik meg magánszemélyek, 30 százalékát pedig közületek vásárolják meg. Januártól előbbiek olcsóbban, utóbbiak drágábban jutnának bérlethez.

Bár - a rezsicsökkentés jelszavával - csökken a BKK bérlet ára januártól, ez a csökkenés nem érvényes akkor, ha számlát kérünk róla a munkahelyünk nevére, vagy cafetéria keretünkből kérjük a munkába jutáshoz szükséges bérlet kifizetését. Éves szinten 12 ezer forintot bukhatnak ezen a dolgozók - írja a hvg.hu.

A fővárosi rendelkezés értelmében a tarifacsökkentés csak "természetes személyekre vonatkozik, közületi vásárlásoknál az alábbi kedvezmények nem alkalmazhatók". A teljes árú felnőtt bérlet (Budapest-bérlet) így magánszemélyeknek 9500 forint lesz 10 500 helyett, a kedvezményes éves bérlet 114 600 forint helyett 103 ezer forintba kerül majd. (A tanulók havi bérlete is 400 forinttal kevesebbe, 3450 forintba kerül, a nyugdíjasoké 3700 helyett 3330-ba). A kedvezmény érvényes lesz a kiegészítő heti, kétheti, negyedéves és szemeszter bérletekre is, és a BKK becslése szerint mindez összesen közel 800 ezer embert érint majd.

Ez alapján kiszámolható: egy 4 fős (két szülő + két gyermekes) családban a bérletár-csökkentéssel egy év alatt 33 600 forint plusz maradhat a pénztárcában. Azt azonban a közlemény nem részletezi, hogy ez az összeg a dolgozó számára konvergálhat a nulla felé is. Elég pusztán abba a "hibába" esni, hogy a szülők nem maguk veszik meg a bérleteket, hanem a munkáltatójuknak számlát kérnek a szolgáltatásról, vagy a cafeteria rendszerben választják ki a bkv-bérlet opciót.

A BKK adatai szerint a havi Budapest-bérletek mintegy 70 százalékát veszik meg magánszemélyek, 30 százalékát pedig közületek vásárolják meg. Tehát előbbiek olcsóbban, utóbbiak drágábban jutnának januártól bérlethez. A kontraszt még erősebb az éves bérletek esetében, ahol az előbbi arány több mint fordított: 16-20 százalékot vásárolnak csak a magánszemélyek, miközben 80-84 százalék közületi vásárló - közéjük tartoznak a cafeteriások is.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17