Nem mindenkinek lesz olcsóbb a budapesti bérlet januártól

Pénzcentrum
2013. december 19. 15:15

A BKK adatai szerint a havi Budapest-bérletek mintegy 70 százalékát veszik meg magánszemélyek, 30 százalékát pedig közületek vásárolják meg. Januártól előbbiek olcsóbban, utóbbiak drágábban jutnának bérlethez.

Bár - a rezsicsökkentés jelszavával - csökken a BKK bérlet ára januártól, ez a csökkenés nem érvényes akkor, ha számlát kérünk róla a munkahelyünk nevére, vagy cafetéria keretünkből kérjük a munkába jutáshoz szükséges bérlet kifizetését. Éves szinten 12 ezer forintot bukhatnak ezen a dolgozók - írja a hvg.hu.

A fővárosi rendelkezés értelmében a tarifacsökkentés csak "természetes személyekre vonatkozik, közületi vásárlásoknál az alábbi kedvezmények nem alkalmazhatók". A teljes árú felnőtt bérlet (Budapest-bérlet) így magánszemélyeknek 9500 forint lesz 10 500 helyett, a kedvezményes éves bérlet 114 600 forint helyett 103 ezer forintba kerül majd. (A tanulók havi bérlete is 400 forinttal kevesebbe, 3450 forintba kerül, a nyugdíjasoké 3700 helyett 3330-ba). A kedvezmény érvényes lesz a kiegészítő heti, kétheti, negyedéves és szemeszter bérletekre is, és a BKK becslése szerint mindez összesen közel 800 ezer embert érint majd.

Ez alapján kiszámolható: egy 4 fős (két szülő + két gyermekes) családban a bérletár-csökkentéssel egy év alatt 33 600 forint plusz maradhat a pénztárcában. Azt azonban a közlemény nem részletezi, hogy ez az összeg a dolgozó számára konvergálhat a nulla felé is. Elég pusztán abba a "hibába" esni, hogy a szülők nem maguk veszik meg a bérleteket, hanem a munkáltatójuknak számlát kérnek a szolgáltatásról, vagy a cafeteria rendszerben választják ki a bkv-bérlet opciót.

A BKK adatai szerint a havi Budapest-bérletek mintegy 70 százalékát veszik meg magánszemélyek, 30 százalékát pedig közületek vásárolják meg. Tehát előbbiek olcsóbban, utóbbiak drágábban jutnának januártól bérlethez. A kontraszt még erősebb az éves bérletek esetében, ahol az előbbi arány több mint fordított: 16-20 százalékot vásárolnak csak a magánszemélyek, miközben 80-84 százalék közületi vásárló - közéjük tartoznak a cafeteriások is.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem