Mindannyian fizetjük az olcsó pesti bérlet árát

Pénzcentrum
2013. november 21. 16:02

Számos módosító javaslatot nyújtott be a Parlament költségvetési bizottsága (ami a gyakorlatban a kormány terveit tükrözi) a jövő évi büdzséhez. A legtöbb javaslat átcsoportosításról rendelkezik, de van köztük felettébb érdekes is. A legérdekesebb mindenképp a fővárosi közösségi közlekedésnek szánt plusz 14 milliárd forint. Ez a többlettámogatás pont akkor érkezik, amikor eldőlt, hogy jövőre 10%-kal olcsóbbak lesznek a budapesti bérletek.

Újabb körös módosító javaslatok érkeztek a Parlament előtt fekvő 2014-es költségvetés tervezetéhez. Az egyik legérdekesebb módosításra a fővárosi közösségi közlekedés támogatásának növelése miatt van szükség. A betervezett 10 milliárd forint helyett a kormány 24 milliárd forintot adna a BKV feladatainak ellátására jövőre. Ennek fedezetét egy egyszerű tollvonással oldják meg: 14 milliárd forinttal megemelik az áfabevételre vonatkozó előirányzatot.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kormány azután döntött a 14 milliárd forintos plusz támogatásról, miután a fővárosi közgyűlés múlt héten döntött a BKK-bérletek árának 10%-os csökkentéséről. Ez alapján úgy tűnik, hogy ez az intézkedés valós fedezet nélkül léphet életbe jövőre, vagyis minden adófizető finanszírozza az olcsóbb bérletet.

Plusz támogatás az önkormányzatoknak

Az eredeti 4 milliárd forintnál 60 milliárd forinttal többet szán a kormány jövőre a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolt támogatásokra. Az indoklás szerint "az átvállalásra kerülő ügyletek számának csökkentése érdekében egyes, kisebb összegű, illetve jellegük miatt át nem vállható ügyletek konszolidációját az állam e tételek törlesztési célú támogatással történő előtörlesztésével fogja megvalósítani".

Átcsoportosítások

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bizottság egy másik módosítója átvezeti a Magyar Közút és az Állami Autópályakezelő közötti feladatátcsoportosítás hatását. Ennek keretében 10 milliárd forintos tőkeemelésben részesül Magyar Közút Nonprofit Zrt., az ÁAK-ból pedig ekkora tőkét von ki az MFB.

A bizottság egyik módosítója 150 millió forintot csoportosít át a "Zánka - Új Nemzedék Központ működésének támogatása" előirányzatról az "Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai keretprogram" számára.

22,6 millió forintot adna a kormány a magyar-indiai közös KKV Alap felállítására, ennek fedezetét nem jelöli meg a módosítás.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?