Mindannyian fizetjük az olcsó pesti bérlet árát

Pénzcentrum
2013. november 21. 16:02

Számos módosító javaslatot nyújtott be a Parlament költségvetési bizottsága (ami a gyakorlatban a kormány terveit tükrözi) a jövő évi büdzséhez. A legtöbb javaslat átcsoportosításról rendelkezik, de van köztük felettébb érdekes is. A legérdekesebb mindenképp a fővárosi közösségi közlekedésnek szánt plusz 14 milliárd forint. Ez a többlettámogatás pont akkor érkezik, amikor eldőlt, hogy jövőre 10%-kal olcsóbbak lesznek a budapesti bérletek.

Újabb körös módosító javaslatok érkeztek a Parlament előtt fekvő 2014-es költségvetés tervezetéhez. Az egyik legérdekesebb módosításra a fővárosi közösségi közlekedés támogatásának növelése miatt van szükség. A betervezett 10 milliárd forint helyett a kormány 24 milliárd forintot adna a BKV feladatainak ellátására jövőre. Ennek fedezetét egy egyszerű tollvonással oldják meg: 14 milliárd forinttal megemelik az áfabevételre vonatkozó előirányzatot.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kormány azután döntött a 14 milliárd forintos plusz támogatásról, miután a fővárosi közgyűlés múlt héten döntött a BKK-bérletek árának 10%-os csökkentéséről. Ez alapján úgy tűnik, hogy ez az intézkedés valós fedezet nélkül léphet életbe jövőre, vagyis minden adófizető finanszírozza az olcsóbb bérletet.

Plusz támogatás az önkormányzatoknak

Az eredeti 4 milliárd forintnál 60 milliárd forinttal többet szán a kormány jövőre a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolt támogatásokra. Az indoklás szerint "az átvállalásra kerülő ügyletek számának csökkentése érdekében egyes, kisebb összegű, illetve jellegük miatt át nem vállható ügyletek konszolidációját az állam e tételek törlesztési célú támogatással történő előtörlesztésével fogja megvalósítani".

Átcsoportosítások

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bizottság egy másik módosítója átvezeti a Magyar Közút és az Állami Autópályakezelő közötti feladatátcsoportosítás hatását. Ennek keretében 10 milliárd forintos tőkeemelésben részesül Magyar Közút Nonprofit Zrt., az ÁAK-ból pedig ekkora tőkét von ki az MFB.

A bizottság egyik módosítója 150 millió forintot csoportosít át a "Zánka - Új Nemzedék Központ működésének támogatása" előirányzatról az "Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai keretprogram" számára.

22,6 millió forintot adna a kormány a magyar-indiai közös KKV Alap felállítására, ennek fedezetét nem jelöli meg a módosítás.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem