25 °C Budapest

Mindannyian fizetjük az olcsó pesti bérlet árát

Pénzcentrum
2013. november 21. 16:02

Számos módosító javaslatot nyújtott be a Parlament költségvetési bizottsága (ami a gyakorlatban a kormány terveit tükrözi) a jövő évi büdzséhez. A legtöbb javaslat átcsoportosításról rendelkezik, de van köztük felettébb érdekes is. A legérdekesebb mindenképp a fővárosi közösségi közlekedésnek szánt plusz 14 milliárd forint. Ez a többlettámogatás pont akkor érkezik, amikor eldőlt, hogy jövőre 10%-kal olcsóbbak lesznek a budapesti bérletek.

Újabb körös módosító javaslatok érkeztek a Parlament előtt fekvő 2014-es költségvetés tervezetéhez. Az egyik legérdekesebb módosításra a fővárosi közösségi közlekedés támogatásának növelése miatt van szükség. A betervezett 10 milliárd forint helyett a kormány 24 milliárd forintot adna a BKV feladatainak ellátására jövőre. Ennek fedezetét egy egyszerű tollvonással oldják meg: 14 milliárd forinttal megemelik az áfabevételre vonatkozó előirányzatot.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kormány azután döntött a 14 milliárd forintos plusz támogatásról, miután a fővárosi közgyűlés múlt héten döntött a BKK-bérletek árának 10%-os csökkentéséről. Ez alapján úgy tűnik, hogy ez az intézkedés valós fedezet nélkül léphet életbe jövőre, vagyis minden adófizető finanszírozza az olcsóbb bérletet.

Plusz támogatás az önkormányzatoknak

Az eredeti 4 milliárd forintnál 60 milliárd forinttal többet szán a kormány jövőre a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolt támogatásokra. Az indoklás szerint "az átvállalásra kerülő ügyletek számának csökkentése érdekében egyes, kisebb összegű, illetve jellegük miatt át nem vállható ügyletek konszolidációját az állam e tételek törlesztési célú támogatással történő előtörlesztésével fogja megvalósítani".

Átcsoportosítások

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bizottság egy másik módosítója átvezeti a Magyar Közút és az Állami Autópályakezelő közötti feladatátcsoportosítás hatását. Ennek keretében 10 milliárd forintos tőkeemelésben részesül Magyar Közút Nonprofit Zrt., az ÁAK-ból pedig ekkora tőkét von ki az MFB.

A bizottság egyik módosítója 150 millió forintot csoportosít át a "Zánka - Új Nemzedék Központ működésének támogatása" előirányzatról az "Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai keretprogram" számára.

22,6 millió forintot adna a kormány a magyar-indiai közös KKV Alap felállítására, ennek fedezetét nem jelöli meg a módosítás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?