Csökken a sertés- és baromfiáfa, a tojásé marad

Pénzcentrum
2013. október 3. 17:02

A szalámik és a felvágottak is 5 százalékkal adózhatnak. 2018-ig lenne fordított áfa a gabonafélékre.

Januártól a két ágazat valamennyi termékére 5 százalékos kulcs lépne életbe az élőállatoktól a szalámifélékig, a kolbászokig vagy a felvágottakig. A konkrétumokról a kormány dönt. Más alapvető élelmiszerek áfája nem csökken, de lesznek változások a fordított áfaadózásban. A VM kezdeményezi Brüsszelben, hogy a gabonafélék és az olajos növények fordított áfáját 2014 helyett 2018-ig lehessen hatályban tartani és további termékeket is bevonhat a "fordított rendszerbe".

A "10 százalék alatti" adó ma csak az 5 százalékos kulcsot jelentheti, mivel más adómérték bevezetéséhez meg kellene változtatni az 5 százalékos jelenlegit, és ezt - figyelembe véve az uniós egyeztetései kötelezettségeket is - januárig nem lehetne véghezvinni - mondta Czerván György. Tájékoztatása szerint az 5 százalékos áfa most csak a sertés- és a baromfitermékekre vonatkozhat, más alapvető élelmiszergazdasági ágazatok árucikkeire nem. A sertés- és a baromfiszektorban viszont az adócsökkentés valamennyi termékre kiterjedhet, mivel azok egy vámtarifaszám alá tartoznak. Így az 5 százalékos kulcsot az élőállatoktól a feldolgozott termékekig minden áruféleségre - így például a kolbászokra, a szalámikra vagy a felvágottakra is - alkalmazni kellene.

Czerván György szerint az már most biztos, hogy a tojás nem tartozik majd az 5 százalékos kulcs alá. Ugyancsak nem számíthatnak most áfacsökkentésre a malomipar, illetve a tej- vagy a zöldség-gyümölcs piac szereplői, akik szintén adómérséklést szorgalmaztak.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?