1 °C Budapest

Csökken a sertés- és baromfiáfa, a tojásé marad

Pénzcentrum
2013. október 3. 17:02

A szalámik és a felvágottak is 5 százalékkal adózhatnak. 2018-ig lenne fordított áfa a gabonafélékre.

Januártól a két ágazat valamennyi termékére 5 százalékos kulcs lépne életbe az élőállatoktól a szalámifélékig, a kolbászokig vagy a felvágottakig. A konkrétumokról a kormány dönt. Más alapvető élelmiszerek áfája nem csökken, de lesznek változások a fordított áfaadózásban. A VM kezdeményezi Brüsszelben, hogy a gabonafélék és az olajos növények fordított áfáját 2014 helyett 2018-ig lehessen hatályban tartani és további termékeket is bevonhat a "fordított rendszerbe".

A "10 százalék alatti" adó ma csak az 5 százalékos kulcsot jelentheti, mivel más adómérték bevezetéséhez meg kellene változtatni az 5 százalékos jelenlegit, és ezt - figyelembe véve az uniós egyeztetései kötelezettségeket is - januárig nem lehetne véghezvinni - mondta Czerván György. Tájékoztatása szerint az 5 százalékos áfa most csak a sertés- és a baromfitermékekre vonatkozhat, más alapvető élelmiszergazdasági ágazatok árucikkeire nem. A sertés- és a baromfiszektorban viszont az adócsökkentés valamennyi termékre kiterjedhet, mivel azok egy vámtarifaszám alá tartoznak. Így az 5 százalékos kulcsot az élőállatoktól a feldolgozott termékekig minden áruféleségre - így például a kolbászokra, a szalámikra vagy a felvágottakra is - alkalmazni kellene.

Czerván György szerint az már most biztos, hogy a tojás nem tartozik majd az 5 százalékos kulcs alá. Ugyancsak nem számíthatnak most áfacsökkentésre a malomipar, illetve a tej- vagy a zöldség-gyümölcs piac szereplői, akik szintén adómérséklést szorgalmaztak.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem