17 °C Budapest

Nem kapják vissza a repülőjegy árát a Best Reisen károsultjai

Pénzcentrum
2013. október 3. 16:02

Nem téríti vissza a repülőjegy árát a biztosító azoknak, akik csak egy útra vásároltak jegyet a Best Reisen utazási irodánál - mondta az InfoRádiónak Horváth Péter, a MABISZ utasbiztosítási tagozatának elnöke, hozzátéve: az erre vonatkozó szabályokat egy idén elfogadott kormányrendelet rögzíti. Az utazási iroda a nyáron jelentett csődöt.

Az uniós szabályozással összhangban rendeletben határozta meg a kormány, hogy mire kell vagyoni biztosítékot kötniük az utazási irodáknak. E körbe pedig kizárólag az úgynevezett csomagtúra szolgáltatások tartoznak - mondta el Horváth Péter.

A MABISZ utasbiztosítási tagozatának elnöke rámutatott, hogy ez minden esetben minimum kettő turisztikai szolgáltatást jelent, például szállást és közlekedést, vagy szállást és idegenvezetést, illetve transzfer-szolgáltatást.

A repülőjegy, mint közlekedési jegy nem tartozik a kaució alapjába, s amennyiben valaki ezt önálló szolgáltatásként veszi igénybe, erre az utazási irodának nem kell, illetve nem is lehet kauciós biztosítást kötnie - hangsúlyozta a szakértő.

Ezért ha valaki csak és kizárólag charter-jegyet vásárolt a Best Reisentől, azokban az esetekben a biztosító nem térít az utasnak - közölte Horváth Péter. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ha egy utasnak menetrend szerinti járatra volt jegyrendelése a Best Reisennél, akkor elvileg ezekre a kártérítési igények érvényesek, csak a charterekre nem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezeket a követeléseket jogi úton kell megpróbálni érvényesíteni. Amennyiben egy felszámolás megindul a Best Reisen ellen, a felszámolóhoz kell ezeket a követeléseket bejelenteni - tette hozzá Horváth Péter.

A MABISZ tagozati elnöke azt is jelezte: a repülőjegy-forgalmazás önmagában soha nem volt része az utazási irodáktól megkövetelt vagyoni biztosítéknak, tehát e téren a kormányrendelettel nem történt változás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?