Új táblák Magyarországon! Ezeket figyeld, ha utazol

2013. augusztus 14. 12:32

Új táblákat, logókat, pontosabban nemzeti tanúsító védjegyeket kell figyelniük a szálláshelyeken az utazóknak. Bevezették ugyanis azt a védjegyrendszert, amelyek a szolgáltatások minőségi garanciáját hivatott elősegíteni öt szálláshely-típusnál. A cél, hogy mindenki a megfelelő színvonalú szállást kapja a pénzéért, és bár senkit sem köteleznek arra, hogy ezeket a jeleket használja, az új szabályozás erős minőségi kritériumokat is jelenthet. A Pénzcentrum.hu mutatja az új jelzéseket.

A kötelező minősítések megszűnésével új nemzeti tanúsító védjegyrendszert alkalmaznak a szálláshelyek szolgáltatásainak minősítésére hazánkban.

A turizmusért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai szervezetekkel együttműködésben öt szálláshely-típusra működteti a nemzeti tanúsító védjegyrendszert, amelyek a szolgáltatások minőségi garanciáját segítik elő.

Az öt szálláshely-típus:

- falusi szálláshely,

- kemping és üdülőháztelep,

- szálloda,

- magánszállás

A vendégszoba, vendégház esetében az új védjegy jelképe a korona, a falusi szálláshelyeknél pedig napraforgó. A kempingek esetében a védjegy csillag vagy üdülőház-telep osztály, míg szállodák a Hotelstars elnevezés védjegyrendszerbe tartoznak.

Az új nemzeti tanúsító védjegyekForrás: NGM


A minisztérium szerint a fogyasztók és a rendszerhez csatlakozott szálláshely-szolgáltatók közös érdeke, hogy a védjegyet kizárólag a minősített szolgáltatók használják. A szálláshelyi adatbázisokban és a hirdetésekben előfordul, hogy olyan létesítmények is használnak minőségi kategóriára vonatkozó besorolást, akik erre nem lennének jogosultak, mivel nem kérték a védjegyrendszerben történő minősítésüket.

Kérdés, meddig lesz önkéntes
Ezek a védjegyek ugyanakkor régen is (a korona és a Hotelstars minősítés kivételével) léteztek. Míg a kereskedelmi szálláshelyeknél lehetséges az ellenőrzött védjegy rendszer betartatása, a minőség javulására tett szándék, addig a falusi, vagy a magánszállások esetén kisebb a valószínűsége, hogy jelentős változtatást eredményezne, sokkal inkább fontos ezen típusoknál a vendégszeretet a személyesség kérdése, mint, hogy milyen logó van kitéve az épületre - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak egy, a hazai turisztikai piacot jól ismerő szakember, aki szerint az sem elképzelhetetlen, hogy ha túl kevesen csatlakoznak az önkéntes rendszerhez, a későbbiekben felmerülhet a kötelező bevezetés is.

A minősítés azonban nem olcsó: vendégházaknál például - szobaszámtól függően - 30 ezer forinttól indul, és akár a 45 ezer forintot is elérheti, ráadásul a éves védjegyhasználati díjat is fizetnie kell annak, aki megszerezte a minősítést.

Fontos azonban tudni, hogy az új minősítés nem kötelező, hanem önkéntes tanúsító rendszerek útján történhet.A szolgáltatóknak esetenként korszerűsítéseket kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy megőrizhessék a védjegyrendszerben is a korábbi besorolási kategóriájukat. Ez azonban - az NGM szerint- nélkülözhetetlen a szolgáltatások színvonalának javításához, és a nemzetközi a versenyképesség javításához. Különösen a szállodák esetében tapasztalható, hogy a 15 európai országban működő összehangolt minősítő rendszer követelményeit a hazai szállodák gyakran csak a szolgáltatási színvonal javításával, választékának bővítésével tudják teljesíteni.

A védjegyrendszer a szálláshelyek típusától függően határozza meg a minősítés szempontjait.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Valamennyi szállástípusnál értékelik:

- a szobák, lakóegységek berendezését, felszerelését

- a kapcsolódó helyiségek és szolgáltatások (fürdőszoba, konyha, parkoló, pihenőkert) felszereltségét

- a nyújtott alapszolgáltatásokat (portaszolgálat, étkezés, takarítás, stb.)

- kiegészítő szolgáltatások választékát (szórakoztató, gyermekbarát lehetőségek, sporteszközök és játékok, konyhai, informatikai stb. felszerelések, aktív kikapcsolódáshoz, relaxációhoz szükséges eszközök)

Fontos elvárás, hogy a meghirdetett szolgáltatások álljanak rendelkezésre, a berendezések, felszerelések működő képesek legyenek, és az igénybevétel feltételeit (ingyenesen vagy díj ellenében) is egyértelműen határozzák meg.

Így kell kérni a szálláshelyeknek

A szálláshelyek üzemeltetői a szakmai szervezeteknél önkéntesen kezdeményezhetik létesítmény minősítését. Ennek első lépéseként a nyilvánosan hozzáférhető szempontok alapján saját maguk határozzák meg a besorolási kategóriát, amit a szakértők a helyszínen is ellenőriznek. A helyszíni tapasztalatokat összegző ajánlás alapján egy szakmai bíráló bizottság tesz javaslatot a védjegyhasználat engedélyezésére a védjegy jogosultjának. A magán, a falusi szálláshelyek, a kempingek és az üdülőház-telepek esetében a turizmusért felelős miniszter hagyja jóvá a védjegy használatát, a szállodáknál pedig a Bíráló Bizottság.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?