Új táblák Magyarországon! Ezeket figyeld, ha utazol

2013. augusztus 14. 12:32

Új táblákat, logókat, pontosabban nemzeti tanúsító védjegyeket kell figyelniük a szálláshelyeken az utazóknak. Bevezették ugyanis azt a védjegyrendszert, amelyek a szolgáltatások minőségi garanciáját hivatott elősegíteni öt szálláshely-típusnál. A cél, hogy mindenki a megfelelő színvonalú szállást kapja a pénzéért, és bár senkit sem köteleznek arra, hogy ezeket a jeleket használja, az új szabályozás erős minőségi kritériumokat is jelenthet. A Pénzcentrum.hu mutatja az új jelzéseket.

A kötelező minősítések megszűnésével új nemzeti tanúsító védjegyrendszert alkalmaznak a szálláshelyek szolgáltatásainak minősítésére hazánkban.

A turizmusért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai szervezetekkel együttműködésben öt szálláshely-típusra működteti a nemzeti tanúsító védjegyrendszert, amelyek a szolgáltatások minőségi garanciáját segítik elő.

Az öt szálláshely-típus:

- falusi szálláshely,

- kemping és üdülőháztelep,

- szálloda,

- magánszállás

A vendégszoba, vendégház esetében az új védjegy jelképe a korona, a falusi szálláshelyeknél pedig napraforgó. A kempingek esetében a védjegy csillag vagy üdülőház-telep osztály, míg szállodák a Hotelstars elnevezés védjegyrendszerbe tartoznak.

Az új nemzeti tanúsító védjegyekForrás: NGM


A minisztérium szerint a fogyasztók és a rendszerhez csatlakozott szálláshely-szolgáltatók közös érdeke, hogy a védjegyet kizárólag a minősített szolgáltatók használják. A szálláshelyi adatbázisokban és a hirdetésekben előfordul, hogy olyan létesítmények is használnak minőségi kategóriára vonatkozó besorolást, akik erre nem lennének jogosultak, mivel nem kérték a védjegyrendszerben történő minősítésüket.

Kérdés, meddig lesz önkéntes
Ezek a védjegyek ugyanakkor régen is (a korona és a Hotelstars minősítés kivételével) léteztek. Míg a kereskedelmi szálláshelyeknél lehetséges az ellenőrzött védjegy rendszer betartatása, a minőség javulására tett szándék, addig a falusi, vagy a magánszállások esetén kisebb a valószínűsége, hogy jelentős változtatást eredményezne, sokkal inkább fontos ezen típusoknál a vendégszeretet a személyesség kérdése, mint, hogy milyen logó van kitéve az épületre - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak egy, a hazai turisztikai piacot jól ismerő szakember, aki szerint az sem elképzelhetetlen, hogy ha túl kevesen csatlakoznak az önkéntes rendszerhez, a későbbiekben felmerülhet a kötelező bevezetés is.

A minősítés azonban nem olcsó: vendégházaknál például - szobaszámtól függően - 30 ezer forinttól indul, és akár a 45 ezer forintot is elérheti, ráadásul a éves védjegyhasználati díjat is fizetnie kell annak, aki megszerezte a minősítést.

Fontos azonban tudni, hogy az új minősítés nem kötelező, hanem önkéntes tanúsító rendszerek útján történhet.A szolgáltatóknak esetenként korszerűsítéseket kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy megőrizhessék a védjegyrendszerben is a korábbi besorolási kategóriájukat. Ez azonban - az NGM szerint- nélkülözhetetlen a szolgáltatások színvonalának javításához, és a nemzetközi a versenyképesség javításához. Különösen a szállodák esetében tapasztalható, hogy a 15 európai országban működő összehangolt minősítő rendszer követelményeit a hazai szállodák gyakran csak a szolgáltatási színvonal javításával, választékának bővítésével tudják teljesíteni.

A védjegyrendszer a szálláshelyek típusától függően határozza meg a minősítés szempontjait.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Valamennyi szállástípusnál értékelik:

- a szobák, lakóegységek berendezését, felszerelését

- a kapcsolódó helyiségek és szolgáltatások (fürdőszoba, konyha, parkoló, pihenőkert) felszereltségét

- a nyújtott alapszolgáltatásokat (portaszolgálat, étkezés, takarítás, stb.)

- kiegészítő szolgáltatások választékát (szórakoztató, gyermekbarát lehetőségek, sporteszközök és játékok, konyhai, informatikai stb. felszerelések, aktív kikapcsolódáshoz, relaxációhoz szükséges eszközök)

Fontos elvárás, hogy a meghirdetett szolgáltatások álljanak rendelkezésre, a berendezések, felszerelések működő képesek legyenek, és az igénybevétel feltételeit (ingyenesen vagy díj ellenében) is egyértelműen határozzák meg.

Így kell kérni a szálláshelyeknek

A szálláshelyek üzemeltetői a szakmai szervezeteknél önkéntesen kezdeményezhetik létesítmény minősítését. Ennek első lépéseként a nyilvánosan hozzáférhető szempontok alapján saját maguk határozzák meg a besorolási kategóriát, amit a szakértők a helyszínen is ellenőriznek. A helyszíni tapasztalatokat összegző ajánlás alapján egy szakmai bíráló bizottság tesz javaslatot a védjegyhasználat engedélyezésére a védjegy jogosultjának. A magán, a falusi szálláshelyek, a kempingek és az üdülőház-telepek esetében a turizmusért felelős miniszter hagyja jóvá a védjegy használatát, a szállodáknál pedig a Bíráló Bizottság.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24