16 °C Budapest

A régi útvonalak is járhatók lesznek az osztrák magyar határon

MTI
2013. július 30. 15:32

A jövőben az osztrák magyar határon járhatóak lesznek azok a régi útvonalak is, amelyek egykor összekötötték a két országot - közölte Kovács Ferenc, Vas megye napokban kinevezett útügyi miniszteri biztosa keddi sajtótájékoztatóján, Szombathelyen.

A határon átnyúló program keretében Vas megye területén tizenhárom út felújítására lesz szükség, az ehhez szükséges összesen több mint 1 milliárd forintot uniós forrásból finanszírozzák. A megyében található többi út nagy része személyautóval jelenleg is jól járható, de az utak, hidak terhelhetősége ezeken az útvonalakon lehetetlenné teszi a nagyobb terhelésű járművek közlekedését.

Kovács Ferenc miniszteri biztos beszélt arról is, hogy Vas megyében összesen hét projekt keretében mintegy 28 milliárd forint ráfordítással fejlesztik a közúthálózatot. A megyét átszelő 86-os főút az ország egyik legforgalmasabb útja, amelyen naponta több mint 10 ezer jármű halad át, ezért a főút fejlesztése elkerülhetetlen - hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy többszöri megtorpanás után újra lendületet vett a Vát Szombathely közötti 9,2 kilométeres szakasz építése. A szakaszt két évvel ezelőtt át kellett volna adni, de az előző vállalkozás, amely megnyerte a kivitelezési munkákat, csődbe ment, ezért új közbeszerzési eljárást kellett meghirdetni. A kétéves késés már nem hozható be, de a munkák jelenlegi állása szerint jövő év júliusától már a kétszer kétsávos, új gyorsforgalmi úton lehet közlekedni.

Az M86-os autóúton folyamatban van a Szeleste Csorna közötti 41 kilométeres szakasz építése is. A régészeti ásatások befejeződtek, rövidesen kihirdetik a nyertes pályázót, aki a kivitelezési munkákat elvégezheti. A beruházás a tervek szerint két ütemben valósul meg, 2015 júliusáig megépül a Szelestétől Hegyfaluig tartó szakasz, a Hegyfalu és Csorna közötti utat pedig 2016 novemberében helyezik ideiglenesen forgalomba.

Az elnök szólt arról is, hogy elkezdődött a 86-os főúton a Szombathely és az országhatár közötti útszakasz korszerűsítése. Decemberben átadják a Körmend és Egyházasrádóc közötti kétszer kétsávos utat, Szombathely és Egyházasrádóc között pedig új nyomvonal épül, amely a tervek szerint 2014-20 közötti EU ciklusban készül el. Az idén elindul a Nádasd, Katafa, Hegyhátsál közös 86-76-os elkerülő építése.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az útügyi miniszteri biztos fontosnak nevezte a tervezett M9 gyorsforgalmi út kiépítését, szavai szerint Bécsen keresztül ezen az úton lehet majd a leggyorsabban eljutni Európa nagyvárosaiba. Az út egyik végpontja a horvát tengerparti kikötőnél lenne, a másik pedig Dánia, Svédország határán. A M9-es gyorsforgalmi út (autópálya) az ország 2040-ig megvalósítandó tervei között szerepel. A koncepció szerint az út nyomvonala Vas megyén is átvezetne; Bük és Csepreg között lépné át a megyehatárt és Vasvár mellett haladna át Zala megyébe.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?