-2 °C Budapest

10 tipp: így nyaralhatsz idén fillérekből

Pénzcentrum
2013. július 24. 05:32

Utazz spórolósan, segítünk A telekocsitól a hűtőtáskáig, az albán Riviérától a balatoni szabadstrandokig 10 tippet adunk az olcsó, spórolós nyaraláshoz. Akár már ma elindulhatsz, az sem baj, ha nincsenek százezrek a zsebedben.

Mint az néhány héttel ezelőtti közvélemény-kutatásunkból kiderül, a Pénzcentrum.hu olvasóinak ötöde anyagi okokból nem tervez nyaralást 2013-ban. Ahogy egy olvasónk keserűen fogalmazott, ő Háromszéken nyaral, azaz kitesz három széket a teraszra, és ott tölti szabadságát. Most a spórolásos bel-és külföldi utazáshoz, nyaraláshoz adunk tanácsokat: nem csak azoknak, akik amúgy otthon töltenék a vakációt, hanem azoknak is, akik egy picit olcsóbban próbálnák meg kihozni a nyári üdülést.


1. Utazz telekocsival!

Amennyiben híján vagyunk a pénznek, akkor feladhatunk egy keveset a kényelmünkből, és "telekocsi" jelleggel szervezhetünk nyaralójáratot a költségek elosztása mellett. Magyarországon is több aktív online útitárskeresés működik, amelynél interneten találják meg egymást az egy időpontban és egy irányba menők, akik ezt követően felosztják az üzemanyagköltséget. Könnyedén találhatunk olyan autót, amely mondjuk a Balatonra, vagy a horvát tengerpartra megy, és van 1-2 szabad helye, amit néhány ezer forintért megosztana velünk.

2. Olcsó szállás magánlakásokban

Egyre többen adják ki lakásukat a világ nagyvárosaiban, Európában és Magyarországon is. Az online szállásközvetítő rendszerek kimondottan megbízhatóak (például elolvashatjuk a korábbi vendégek véleményét), és általában jelentősen olcsóbbak a szállodáknál - miközben adott esetben a belváros kellős közepén is megtalálhatjuk a kiváló ár/érték arányú lakást, szobát. Azt se feledjük, hogy elutazásunk idejére mi magunk is kiadhatjuk lakásunkat, ebből is szerezhetünk egy kis mellékest.

3. Utasbiztosítás a legolcsóbban

Külföldre semmiképp se induljunk útnak utasbiztosítás nélkül. Manapság már heti 2-3 ezer forintért is köthetünk megfelelő biztosítást, ha a netes alkuszok kalkulátorain keresünk. Ezek az oldalak megmutatják a legolcsóbb termékeket, pontos információkat adnak a feltételekről is. Kevesen tudják, hogy a dombornyomott bankkártyák többségéhez is tartozik biztosítás. A legtöbb bank automatikusan adja ezt a kártyához, de vannak olyan pénzintézetek is, amelyek választható extraként ajánlják fel ügyfeleiknek.

4. Utazz ősszel!

Ha teheted, told el pár héttel a nyaralást. Az augusztus 20-i hosszú hétvége után ugyanis véget ér a nyári csúcsszezon, a hőmérséklet azonban jó eséllyel továbbra is nyárias marad. Augusztus utolsó, szeptember első napjaiban a csúcsidőszakhoz képest 25-40 százalékkal olcsóbban is találhatunk szállást. A tengerparti üdülőhelyeken általában szeptembertől csökkennek az árak, ráadásul ilyenkor a repülőjegyek ára is visszaesik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Önkéntes nyaralás

Ha olcsó, de igazi kalandra vágysz, érdemes megfontolnod az önkéntes munkát. Az önkéntes segítés például kórházakban, iskolákban, gyermekotthonokban, segélyezésekben vagy a környezetvédelemben végzett ingyenes, önkéntes munka, melynek több típusa létezik. Ha ezt úgy fogod fel, mint egy egzotikus kalandot, akkor az út - egy kis sarkítással - nevezhető akár nyaralásnak is.

A programok általában néhány naptól több hónapig terjednek, és többnyire egyetlen feltételük a betöltött 18. életév. Az elhelyezés általában vendéglátó családoknál, vagy hostelben történik, a repülés és a biztosítás összegét kell csak állnod.

Olcsó nyaralás: Albánia, falusi szálláshelyek, ingyenes strandolás a Balatonnál

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem