Ezt mindenképp tudnod kell, ha kártyával fizetsz külföldön

Pénzcentrum
2013. július 8. 05:32

Bár a készpénz kényelmes fizetőeszköz, mégis egyre többen választják a bankkártyákat külföldi utazás esetén is. Mielőtt azonban kártyánkkal a zsebünkben útra kelnénk, nem árt néhány biztonsági lépést tennünk, hogy nyugodtan telhessen a külföldi szabadság.

A Magyar Turizmus Zrt. kutatása szerint az elmúlt évben a hazai háztartások több mint 60 százaléka vett részt több napos üdülésen. A statisztikák szerint belföldi utazáson a háztartások több mint fele vett részt, számuk azonban évről évre emelkedést mutat. A makrogazdasági kilátások, a lakosság lassú elszegényedése ugyanis mindenkit spórolásra késztet. Ennek ellenére akadnak szép számmal, akiknek a nyaralás továbbra is a külföldi utazást jelenti, az olcsóbb repülőjegyekkel pedig a néhány napos városlátogatások is elérhetőbbé váltak.

Éppen ezért érdemes egy pillantást vetni a LonelyPlanet friss listájára, mely a legolcsóbb európai desztinációkat tartalmazza. Az összesítés szerint akad még turistacélpont az öreg kontinensen szép számmal, ahol nem méregdrága a szállás, és a tömegközlekedés; ahol nem kerül megfizethetetlen összegekbe egy ebéd, vagy egy múzeumbelépő. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb helyszínre ma már diszkont repülőjáratokkal is eljuthatunk Magyarországról, így a némileg vékonyabb pénztárcával rendelkezők is találhatnak maguknak megfizethető úti célt idén nyárra.

Így használd a bankkártyádat külföldön

Bár a készpénz kényelmes fizetőeszköz, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen választják a bankkártyákat egy külföldi utazás esetén is. Arról nem is beszélve, hogy ma már a legapróbb kisvárosokban is találunk automatát, vagy fizethetünk kártyánkkal szinte bármelyik boltban, illetve vendéglátóegységben. Az "LP" listáját böngészve például ne legyen kétségünk, kártyánk jó útitársunk lesz a legtávolabbi úticélt választva is. "A készpénz nélküli életmód megkönnyíti hétköznapjainkat. Az európai felhasználók tisztán látják az elektronikus fizetés előnyeit a nyaralás alatt is, és egyre többször szeretnék használni ezt a fizetési módot - mondta el egy friss felmérés kapcsán Jennifer Rademaker, a MasterCard termékfejlesztési vezetője.


Mielőtt azonban kártyánkkal a zsebünkben útra kelünk, nem árt néhány biztonsági lépést tennünk, hogy nyugodtan telhessen a külföldi szabadság. Ellenőrizzük például bankkártyánk érvényességét, és nem árt feljegyezni azokat a telefonszámokat sem, ahol az esetleg ellopott vagy elveszett kártya letiltható (ezt a számot ne a pénztárcában, hanem például a telefonban tároljuk). Továbbá érdeklődjünk bankunknál, hogy kártyánk használható-e külföldi fizetéskor - a külföldre utazók számára a dombornyomott kártyák előnyösebbek lehetnek, mivel ezek világszerte elfogadottabbak. Érdemes még ellenőrizni a bankkártyához tartozó napi darabszám és összeglimiteket is, hiszen a megszokott, vagy a bank által beállított alap napi limitek külföldi kártyahasználat esetén alacsonynak bizonyulhatnak (például külföldi szállásfoglalás vagy síbérlet-vásárlás során).


Mennyibe kerül?


Több, magyar leányvállalattal rendelkező pénzintézet kínál ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget külföldi fiókjaiban. Érdemes utánanézni, hogy van-e az adott országban fiókja bankunknak, ahol pénzváltás helyett egy helyi automatából juthatunk a helyi valutához. Sőt, a nyári szezonban több hazai bank is nyújt ingyenes készpénzfelvételi szolgáltatást ügyfeleinek. Mindazonáltal érdemes utánajárni a külföldi készpénzfelvételkor használt átváltási árfolyamnak is. Több banknál vételi árfolyam helyett középárfolyamon vehetünk helyi fizetőeszközt, ami egy családi nyaralás költségvetésén akár több ezer forinttal is könnyíthet.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy a külföldi kártyás fizetés az esetek túlnyomó többségében díjmentes, de utazás előtt erről is érdemes érdeklődni bankunk ügyfélszolgálatán. A külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról és a készpénzfelvétel (bankfiók és ATM) költségeiről minden esetben előzetesen tájékozódjunk a kártyát kibocsátó banknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A külföldi kártyás vásárlások elszámolása legtöbbször banki középárfolyamon történik. A pénzváltás helyett mindig érdemes tehát elővenni bank- és hitelkártyánkat a kasszáknál, hiszen nemcsak kényelmesebb, de olcsóbb is lehet így a külföldi tartózkodás. Aki pedig nemcsak évi egy-két alkalommal vág neki a világnak, annak érdemes elgondolkoznia devizakártya kiváltásán is. E kártya mögött ugyanis nem forint-, hanem devizaszámla van, vagyis az ügyfél a saját devizáját költheti, tekintet nélkül arra, hogy éppen hogy alakul a forint árfolyama az adott devizához képest.

Az ördög sohasem alszik

A kártyahasználat veszélyei külföldön gyakorlatilag ugyanazok, mint itthon. A határainkon túl is biztonságosabb, ha például egy bevásárlóközpontban veszek fel pénzt, vagy egy bankfiók előterében elhelyezett automatát használunk. Külföldi utazásnál is bátran használjuk vásárlásra a kártyánkat: Európában a vásárlások több mint 90 százaléka chip-alapon, azaz kimondottan biztonságos módszerrel történik. A pénzintézetek mindazonáltal nyilvántartanak kockázatosabb országokat, melyek szezonálisan változhatnak. A bankok éppen ezért megfelelő monitorozással ezeket nyomon is követik. Éppen ezért érdemes bankunknál bejelenteni külföldi tartózkodásunkat, s kérni, hogy erősebb monitorozást használjanak a mi kártyánkra is kint tartózkodásunk ideje alatt.

Ha esetleg eddig nem tettük volna meg, érdemes bankunktól olyan SMS-szolgáltatást igényelni, melynek keretében valamennyi kártyás tranzakcióról értesítést küldenek nekünk. Így mindig figyelemmel követhetjük a pénzmozgást, és illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatjuk azt. Amennyiben a kártyás fizetésnél az aláírását is kérnek, lehetőleg mindig olvassuk el figyelmesen, mit írunk alá.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm