Ezt mindenképp tudnod kell, ha kártyával fizetsz külföldön

Pénzcentrum
2013. július 8. 05:32

Bár a készpénz kényelmes fizetőeszköz, mégis egyre többen választják a bankkártyákat külföldi utazás esetén is. Mielőtt azonban kártyánkkal a zsebünkben útra kelnénk, nem árt néhány biztonsági lépést tennünk, hogy nyugodtan telhessen a külföldi szabadság.

A Magyar Turizmus Zrt. kutatása szerint az elmúlt évben a hazai háztartások több mint 60 százaléka vett részt több napos üdülésen. A statisztikák szerint belföldi utazáson a háztartások több mint fele vett részt, számuk azonban évről évre emelkedést mutat. A makrogazdasági kilátások, a lakosság lassú elszegényedése ugyanis mindenkit spórolásra késztet. Ennek ellenére akadnak szép számmal, akiknek a nyaralás továbbra is a külföldi utazást jelenti, az olcsóbb repülőjegyekkel pedig a néhány napos városlátogatások is elérhetőbbé váltak.

Éppen ezért érdemes egy pillantást vetni a LonelyPlanet friss listájára, mely a legolcsóbb európai desztinációkat tartalmazza. Az összesítés szerint akad még turistacélpont az öreg kontinensen szép számmal, ahol nem méregdrága a szállás, és a tömegközlekedés; ahol nem kerül megfizethetetlen összegekbe egy ebéd, vagy egy múzeumbelépő. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb helyszínre ma már diszkont repülőjáratokkal is eljuthatunk Magyarországról, így a némileg vékonyabb pénztárcával rendelkezők is találhatnak maguknak megfizethető úti célt idén nyárra.

Így használd a bankkártyádat külföldön

Bár a készpénz kényelmes fizetőeszköz, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen választják a bankkártyákat egy külföldi utazás esetén is. Arról nem is beszélve, hogy ma már a legapróbb kisvárosokban is találunk automatát, vagy fizethetünk kártyánkkal szinte bármelyik boltban, illetve vendéglátóegységben. Az "LP" listáját böngészve például ne legyen kétségünk, kártyánk jó útitársunk lesz a legtávolabbi úticélt választva is. "A készpénz nélküli életmód megkönnyíti hétköznapjainkat. Az európai felhasználók tisztán látják az elektronikus fizetés előnyeit a nyaralás alatt is, és egyre többször szeretnék használni ezt a fizetési módot - mondta el egy friss felmérés kapcsán Jennifer Rademaker, a MasterCard termékfejlesztési vezetője.


Mielőtt azonban kártyánkkal a zsebünkben útra kelünk, nem árt néhány biztonsági lépést tennünk, hogy nyugodtan telhessen a külföldi szabadság. Ellenőrizzük például bankkártyánk érvényességét, és nem árt feljegyezni azokat a telefonszámokat sem, ahol az esetleg ellopott vagy elveszett kártya letiltható (ezt a számot ne a pénztárcában, hanem például a telefonban tároljuk). Továbbá érdeklődjünk bankunknál, hogy kártyánk használható-e külföldi fizetéskor - a külföldre utazók számára a dombornyomott kártyák előnyösebbek lehetnek, mivel ezek világszerte elfogadottabbak. Érdemes még ellenőrizni a bankkártyához tartozó napi darabszám és összeglimiteket is, hiszen a megszokott, vagy a bank által beállított alap napi limitek külföldi kártyahasználat esetén alacsonynak bizonyulhatnak (például külföldi szállásfoglalás vagy síbérlet-vásárlás során).


Mennyibe kerül?


Több, magyar leányvállalattal rendelkező pénzintézet kínál ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget külföldi fiókjaiban. Érdemes utánanézni, hogy van-e az adott országban fiókja bankunknak, ahol pénzváltás helyett egy helyi automatából juthatunk a helyi valutához. Sőt, a nyári szezonban több hazai bank is nyújt ingyenes készpénzfelvételi szolgáltatást ügyfeleinek. Mindazonáltal érdemes utánajárni a külföldi készpénzfelvételkor használt átváltási árfolyamnak is. Több banknál vételi árfolyam helyett középárfolyamon vehetünk helyi fizetőeszközt, ami egy családi nyaralás költségvetésén akár több ezer forinttal is könnyíthet.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy a külföldi kártyás fizetés az esetek túlnyomó többségében díjmentes, de utazás előtt erről is érdemes érdeklődni bankunk ügyfélszolgálatán. A külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról és a készpénzfelvétel (bankfiók és ATM) költségeiről minden esetben előzetesen tájékozódjunk a kártyát kibocsátó banknál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A külföldi kártyás vásárlások elszámolása legtöbbször banki középárfolyamon történik. A pénzváltás helyett mindig érdemes tehát elővenni bank- és hitelkártyánkat a kasszáknál, hiszen nemcsak kényelmesebb, de olcsóbb is lehet így a külföldi tartózkodás. Aki pedig nemcsak évi egy-két alkalommal vág neki a világnak, annak érdemes elgondolkoznia devizakártya kiváltásán is. E kártya mögött ugyanis nem forint-, hanem devizaszámla van, vagyis az ügyfél a saját devizáját költheti, tekintet nélkül arra, hogy éppen hogy alakul a forint árfolyama az adott devizához képest.

Az ördög sohasem alszik

A kártyahasználat veszélyei külföldön gyakorlatilag ugyanazok, mint itthon. A határainkon túl is biztonságosabb, ha például egy bevásárlóközpontban veszek fel pénzt, vagy egy bankfiók előterében elhelyezett automatát használunk. Külföldi utazásnál is bátran használjuk vásárlásra a kártyánkat: Európában a vásárlások több mint 90 százaléka chip-alapon, azaz kimondottan biztonságos módszerrel történik. A pénzintézetek mindazonáltal nyilvántartanak kockázatosabb országokat, melyek szezonálisan változhatnak. A bankok éppen ezért megfelelő monitorozással ezeket nyomon is követik. Éppen ezért érdemes bankunknál bejelenteni külföldi tartózkodásunkat, s kérni, hogy erősebb monitorozást használjanak a mi kártyánkra is kint tartózkodásunk ideje alatt.

Ha esetleg eddig nem tettük volna meg, érdemes bankunktól olyan SMS-szolgáltatást igényelni, melynek keretében valamennyi kártyás tranzakcióról értesítést küldenek nekünk. Így mindig figyelemmel követhetjük a pénzmozgást, és illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatjuk azt. Amennyiben a kártyás fizetésnél az aláírását is kérnek, lehetőleg mindig olvassuk el figyelmesen, mit írunk alá.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem