28 °C Budapest

Jó hír az autósoknak! Gyorsabb lesz délen a határátkelés

Pénzcentrum
2013. július 10. 13:25

Két-két plusz sávval és kibővített buszsávval várja mostantól az utazókat röszkei közúti határátkelőhely. Az Európai Uniós támogatással megvalósult beruházás célja a torlódások és várakozási idők csökkentése.

A belépő és kilépő oldalon is kilenc személyforgalmi sávval várja a nyári utazási csúcsot a kibővített röszkei közúti határátkelőhely. A Délkelet-Európa kapujaként emlegetett térség határátkelői közül Röszke személyforgalma mindig is kiemelkedő volt. A 2002. évi átadását követő időszakban az átkelő személyforgalma a nyugat-európai vendégmunkások téli és nyári szabadságolása idején folyamatosan növekedett. Emiatt gyakorivá váltak a jelentős mértékű időszaki torlódások, várakozások.

A mostani fejlesztés révén az átkelő 2-2 ki- és belépő oldali, az EU-sztenderdeknek megfelelő ellenőrzési technológiát támogató személyforgalmi sávval egészült ki, illetve az ellenőrzési helyekre vezető buszsáv pedig szélesítésre került mindkét oldalon. Az új sávok létesítésével mindkét oldalon csökkent a vizsgálati helyek száma, ezért áthelyezték a vizsgálóépületet, helyén pedig a korábbinál több vizsgálati helyet alakítottak ki. Az új sávoknak köszönhetően megnövekedett áteresztő kapacitáshoz igazítva az utasok a belépő oldalon több parkolóhellyel ellátott, kibővített parkolót vehetnek igénybe.

A kivitelezési munkálatok 2013 februárjában kezdődtek, és 2013. június 11-én értek véget. A csaknem 523 millió forint összköltségvetésű projekt 75 százalékban az Európai Unió vissza nem térítendő pénzügyi támogatásával valósult meg.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?