3 °C Budapest

Mikor váltsunk eurót a nyaraláshoz?

Pénzcentrum
2013. július 9. 12:02

Az elmúlt hetekben szokatlanul nagy hullámzásokat produkált a forint a főbb devizákkal szemben, így valószínűleg sokan bosszankodtak azon, hogy a nyaraláshoz szükséges valutát éppen kedvezőtlen árfolyamon váltották. Azokat, akik még a külföldi nyaralás előtt állnak, feltehetően a nagy hullámzások miatt is különösen érdekli a címben feltett kérdésre a válasz.

Nagy hullámzáson vagyunk túl

Június második felében szokatlanul nagy, mintegy 10 egységnyi kilengések mutatkoztak a forint főbb devizákkal szembeni árfolyamában. Így például az, aki a további forintgyengüléstől tartva 300 körüli szinten vásárolt be a nyaraláshoz szükséges valutából, bosszankodva nézhette, hogy 3 nap múlva már közel 290 forintért is megkaphatta volna ugyanazt.

Mikor érdemes valutát váltani a nyaraláshoz?


Nyugtalanabb periódusra készülhetünk

Az valószínű, hogy a nyári hónapokban nem tud majd olyan markánsan javulni a külpiaci hangulat, ami a forint 10-15 egységnél nagyobb erősödését tudná kiváltani a főbb devizákkal szemben.

Szintén ebbe az irányba mutat egy másik piaci indikátor, amely a múltban jól "vizsgázott". Ez az indikátor (a forint kockázati prémium) a forintalapú 5 éves magyar állampapír hozamából nyerhető ki és az elmúlt években azt láttuk, hogy ha ez a kockázati felár nulla bázispont közelébe, esetleg negatív tartományba süllyed, akkor a forint hosszabb-rövidebb ideig tartó gyengülési periódusba kerül. Az elmúlt hetekben bekövetkezett igen jelentős fejlett (így német) állampapírpiaci hozamemelkedés és a vele párhuzamosan látott magyar piaci fejlemények oda vezettek, hogy ez a kockázati felár újra nulla bázispontig esett, igaz közben a forint jórészt csak oldalazott július eleje óta.

Aki dollárövezetbe tervez nyaralást (vagy esetleg befektetési célból venne dollárt), annak a mostani, 230 körüli szintek még kedvező lehetőséget teremtenek a váltáshoz.

Mikor érdemes valutát váltani a nyaraláshoz?


Tízezrek is múlhatnak az időzítésen

Édemes a nyaralásra szánt euró, vagy dollár jelentős részét a mostani árszintek mellett beszerezni. Azért nem feltétlenül az egészet, mert ha a forint a következő hetekben mégis intenzív erősödést produkálna, akkor a mostaninál olcsóbb lenne a szükséges maradék valuta megváltása. Az alábbi táblázatban azt számszerűsítjük, hogy különböző valutaösszegek (250, 500, 750, 1000 és 1500 egység) beszerzése különböző árfolyamok mellett mekkora forint összeget jelent és ha a váltás időzítése szempontjából két "szélsőséges" esetet vizsgálunk, akkor mekkora lehet a potenciális nyereség/veszteség mértéke forintban kifejezve.

Amint láthatjuk: ha a családi nyaralásához 500 eurót, vagy dollár tervezünk váltani, és ezt sikerül egészen jó árfolyam mellett megtenni (285-ös, illetve 220-as árfolyam), akkor ezzel egy rossz pillanatban történő váltáshoz (305-ös, illetve 240-es árfolyam) képest 10 ezer forint lehet a potenciális hasznunk. Nagyobb összegű valutaváltás esetén még nagyobb lehet az elméleti hasznunk.

Mikor érdemes valutát váltani a nyaraláshoz?
Klikk a képre!


Fontoljuk meg a kártyás vásárlást!

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti összegek inkább csak elméleti nyereséget jelentenek, mert a pénzváltás is a tranzakciós illeték hatálya alá tartozik és most még 2 ezrelékes, az augusztusi kulcsemelés után pedig 3 ezrelékes illeték sújtja. Mivel ennek nagy részét a tapasztalatok szerint a legtöbb pénzváltó áthárítja az ügyfelekre, így végül kedvezőtlenebb (magasabb) árfolyamon tudunk csak hozzájutni a kívánt valutához. Éppen ez az egyik gyakorlati (anyagi) hátránya a valutaváltásnak a külföldi - nyaralás alatti - bankkártya használattal szemben, a másik pedig az, hogy míg a valutához a pénzváltóknál eladási (magasabb) árfolyamon jutunk hozzá, addig a bankkártyás tranzakció deviza közép árfolyamon történik, ami rendszerint több egységgel is kedvezőbb lehet a valuta eladási árfolyamnál. Bár a kártyás vásárlás során azt a kockázatot futjuk, hogy a fizetés pillanatában kénytelenek vagyunk gyengébb forint mellett fizetni a számlát, de ezt a fizetési módot jelentősen vonzóbbá teheti az a harmadik szempont is, hogy a külföldi kártyás fizetés az esetek túlnyomó többségében díjmentes.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06