10 °C Budapest

Mikor váltsunk eurót a nyaraláshoz?

Pénzcentrum
2013. július 9. 12:02

Az elmúlt hetekben szokatlanul nagy hullámzásokat produkált a forint a főbb devizákkal szemben, így valószínűleg sokan bosszankodtak azon, hogy a nyaraláshoz szükséges valutát éppen kedvezőtlen árfolyamon váltották. Azokat, akik még a külföldi nyaralás előtt állnak, feltehetően a nagy hullámzások miatt is különösen érdekli a címben feltett kérdésre a válasz.

Nagy hullámzáson vagyunk túl

Június második felében szokatlanul nagy, mintegy 10 egységnyi kilengések mutatkoztak a forint főbb devizákkal szembeni árfolyamában. Így például az, aki a további forintgyengüléstől tartva 300 körüli szinten vásárolt be a nyaraláshoz szükséges valutából, bosszankodva nézhette, hogy 3 nap múlva már közel 290 forintért is megkaphatta volna ugyanazt.

Mikor érdemes valutát váltani a nyaraláshoz?


Nyugtalanabb periódusra készülhetünk

Az valószínű, hogy a nyári hónapokban nem tud majd olyan markánsan javulni a külpiaci hangulat, ami a forint 10-15 egységnél nagyobb erősödését tudná kiváltani a főbb devizákkal szemben.

Szintén ebbe az irányba mutat egy másik piaci indikátor, amely a múltban jól "vizsgázott". Ez az indikátor (a forint kockázati prémium) a forintalapú 5 éves magyar állampapír hozamából nyerhető ki és az elmúlt években azt láttuk, hogy ha ez a kockázati felár nulla bázispont közelébe, esetleg negatív tartományba süllyed, akkor a forint hosszabb-rövidebb ideig tartó gyengülési periódusba kerül. Az elmúlt hetekben bekövetkezett igen jelentős fejlett (így német) állampapírpiaci hozamemelkedés és a vele párhuzamosan látott magyar piaci fejlemények oda vezettek, hogy ez a kockázati felár újra nulla bázispontig esett, igaz közben a forint jórészt csak oldalazott július eleje óta.

Aki dollárövezetbe tervez nyaralást (vagy esetleg befektetési célból venne dollárt), annak a mostani, 230 körüli szintek még kedvező lehetőséget teremtenek a váltáshoz.

Mikor érdemes valutát váltani a nyaraláshoz?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Tízezrek is múlhatnak az időzítésen

Édemes a nyaralásra szánt euró, vagy dollár jelentős részét a mostani árszintek mellett beszerezni. Azért nem feltétlenül az egészet, mert ha a forint a következő hetekben mégis intenzív erősödést produkálna, akkor a mostaninál olcsóbb lenne a szükséges maradék valuta megváltása. Az alábbi táblázatban azt számszerűsítjük, hogy különböző valutaösszegek (250, 500, 750, 1000 és 1500 egység) beszerzése különböző árfolyamok mellett mekkora forint összeget jelent és ha a váltás időzítése szempontjából két "szélsőséges" esetet vizsgálunk, akkor mekkora lehet a potenciális nyereség/veszteség mértéke forintban kifejezve.

Amint láthatjuk: ha a családi nyaralásához 500 eurót, vagy dollár tervezünk váltani, és ezt sikerül egészen jó árfolyam mellett megtenni (285-ös, illetve 220-as árfolyam), akkor ezzel egy rossz pillanatban történő váltáshoz (305-ös, illetve 240-es árfolyam) képest 10 ezer forint lehet a potenciális hasznunk. Nagyobb összegű valutaváltás esetén még nagyobb lehet az elméleti hasznunk.

Mikor érdemes valutát váltani a nyaraláshoz?
Klikk a képre!


Fontoljuk meg a kártyás vásárlást!

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti összegek inkább csak elméleti nyereséget jelentenek, mert a pénzváltás is a tranzakciós illeték hatálya alá tartozik és most még 2 ezrelékes, az augusztusi kulcsemelés után pedig 3 ezrelékes illeték sújtja. Mivel ennek nagy részét a tapasztalatok szerint a legtöbb pénzváltó áthárítja az ügyfelekre, így végül kedvezőtlenebb (magasabb) árfolyamon tudunk csak hozzájutni a kívánt valutához. Éppen ez az egyik gyakorlati (anyagi) hátránya a valutaváltásnak a külföldi - nyaralás alatti - bankkártya használattal szemben, a másik pedig az, hogy míg a valutához a pénzváltóknál eladási (magasabb) árfolyamon jutunk hozzá, addig a bankkártyás tranzakció deviza közép árfolyamon történik, ami rendszerint több egységgel is kedvezőbb lehet a valuta eladási árfolyamnál. Bár a kártyás vásárlás során azt a kockázatot futjuk, hogy a fizetés pillanatában kénytelenek vagyunk gyengébb forint mellett fizetni a számlát, de ezt a fizetési módot jelentősen vonzóbbá teheti az a harmadik szempont is, hogy a külföldi kártyás fizetés az esetek túlnyomó többségében díjmentes.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem