7 °C Budapest

Sokkal olcsóbb lehet idén a ciprusi nyaralás

2013. április 14. 08:04

Idén nyáron igazán megéri Ciprusra utazni. Az elmúlt hetek, hónapok politikai, gazdasági feszültségei ugyanis jótékony hatással voltak a szállodai árakra - amelyek 10-15 százalékkal olcsóbbak, mint a korábbi években.

Az elmúlt hetekben komoly gazdasági, politikai válságot élt át Ciprus. Szakértők szerint a szigetország gazdasági teljesítménye jelentősen zsugorodik az idén és jövőre, a válságkezeléshez pedig a korábban számítottnál lényegesen nagyobb összeget kell előteremtenie a további költségvetési megszorításokkal. Cipruson a pénzügyi megrendülését hetekig nem nyitottak ki a bankok, pénzfelvételi és átutalási korlátozásokat rendeltek el, megadóztatták a százezer euró feletti bankszámlákat.

A Külügyminisztérium friss tájékoztatása szerint a ciprusi pénzügyi válságból a szigetre látogató turisták gyakorlatilag semmit nem érzékelnek. Bankkártyával mindenhol lehet fizetni, ahol korábban is lehetett, a külföldön kiadott bankkártyák tulajdonosai korlátozás nélkül vehetnek fel készpénzt. A külföldi bankok által kiadott utazási csekkek is beválthatók. Az országból kivihető készpénz mennyiségét 2013. április 12-én kettőezer euróra emelték. Javasolják, hogy azok, akik ennél nagyobb összeggel érkeznek, s akiknél elképzelhető, hogy elutazáskor is még 2000 eurónál több készpénz lesz, azok beutazáskor tegyenek vámnyilatkozatot.


Nincs jele újabb bankpániknak

Megnyugodni látszik a ciprusi helyzet, és - bár a nyári szezon még viszonylag messze van -nem látszik jele annak, hogy a pénzügyi válság tovább mélyülne - mondta el lapunknak Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője. A szakértő szerint a ciprusi gazdaság viszont évekig szenvedni fog, a recesszió és a magas munkanélküliség nehéz helyzetet teremt. Elképzelhető, hogy az elmúlt hetek hírei miatt néhány európai országból megcsappan az utazók száma, ugyanakkor a turizmus Ciprus egyik vezető iparágának számít, így a szigetország elemi érdeke, hogy megtartsa a turistákat. A kereslet-kínálat törvényszerűségei alapján elképzelhető, hogy akár a szállodai árakat is némileg alacsonyabban kell tartani Cipruson.


Madár István szerint az viszont elképzelhető, hogy a következő hónapokban is lesznek még munkabeszüntetések, esetleg tüntetések is, ezek azonban a turisztikailag frekventált tengerparti részeket vélhetően csak kisebb mértékben érintik, ugyanakkor a benzinkutasok esetleges sztrájkja az autóközlekedésben jelenthet fennakadást. Mindenképp érdemes tehát megfelelő utasbiztosítással útnak indulni.

Ciprus egyelőre biztosan nem fog kilépni az eurózónából, és bár egy újabb bankpániknak kicsi az esélye, mindenképp érdemes elegendő készpénzt magunkkal vinnünk - tanácsolja a Portfolio.hu elemzője. A váltásra akár a jelenlegi euró/forint árfolyam is jó alkalmat kínál, érdemes lehet nyaralásra félretett pénzünk egy részét most átváltani - véli a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Olcsóbb lehet a nyaralás

Listaáron 10-15 százalékkal olcsóbbak a ciprusi utak 2013 nyarára, mint a korábbi években - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Kelemenné Koltai Katalin, a Télen-Nyáron Utazási Iroda ügyvezetője, aki szerint a szigetország turizmusának még jól is jött az elmúlt hetek gazdasági pánikja. A nemzetközi figyelem ugyanis Ciprusra irányult, - meglepő módon - sokak számára most derült ki, hogy Ciprus nem Görögország része hanem önálló uniós tagállam, sőt, a negatív hírek mellett rendszeresen szó esett az ország tengerpartjairól is.


Persze sok tőkeerős turistát - főleg Nagy-Britanniából, Németországból - elriasztottak a hírek, az ország idegenforgalmának megerősítésének egyik eszközét pedig az alacsonyabb árak jelentik. A magyar nyaralók többsége a középkategóriás szállásokat, apartmanokat keresi (leginkább reggelivel, esetleg félpanzióval), itt jelentkezhetnek a legnagyobb kedvezmények, a telítettségtől, az akcióktól függően.

A szakember ugyanakkor egyértelműen ajánlja Ciprust nyaralási desztinációként: az uniós ország megbízható, színvonalas szállásokkal várja a vendégeket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem