11 °C Budapest

Sokkal olcsóbb lehet idén a ciprusi nyaralás

2013. április 14. 08:04

Idén nyáron igazán megéri Ciprusra utazni. Az elmúlt hetek, hónapok politikai, gazdasági feszültségei ugyanis jótékony hatással voltak a szállodai árakra - amelyek 10-15 százalékkal olcsóbbak, mint a korábbi években.

Az elmúlt hetekben komoly gazdasági, politikai válságot élt át Ciprus. Szakértők szerint a szigetország gazdasági teljesítménye jelentősen zsugorodik az idén és jövőre, a válságkezeléshez pedig a korábban számítottnál lényegesen nagyobb összeget kell előteremtenie a további költségvetési megszorításokkal. Cipruson a pénzügyi megrendülését hetekig nem nyitottak ki a bankok, pénzfelvételi és átutalási korlátozásokat rendeltek el, megadóztatták a százezer euró feletti bankszámlákat.

A Külügyminisztérium friss tájékoztatása szerint a ciprusi pénzügyi válságból a szigetre látogató turisták gyakorlatilag semmit nem érzékelnek. Bankkártyával mindenhol lehet fizetni, ahol korábban is lehetett, a külföldön kiadott bankkártyák tulajdonosai korlátozás nélkül vehetnek fel készpénzt. A külföldi bankok által kiadott utazási csekkek is beválthatók. Az országból kivihető készpénz mennyiségét 2013. április 12-én kettőezer euróra emelték. Javasolják, hogy azok, akik ennél nagyobb összeggel érkeznek, s akiknél elképzelhető, hogy elutazáskor is még 2000 eurónál több készpénz lesz, azok beutazáskor tegyenek vámnyilatkozatot.


Nincs jele újabb bankpániknak

Megnyugodni látszik a ciprusi helyzet, és - bár a nyári szezon még viszonylag messze van -nem látszik jele annak, hogy a pénzügyi válság tovább mélyülne - mondta el lapunknak Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője. A szakértő szerint a ciprusi gazdaság viszont évekig szenvedni fog, a recesszió és a magas munkanélküliség nehéz helyzetet teremt. Elképzelhető, hogy az elmúlt hetek hírei miatt néhány európai országból megcsappan az utazók száma, ugyanakkor a turizmus Ciprus egyik vezető iparágának számít, így a szigetország elemi érdeke, hogy megtartsa a turistákat. A kereslet-kínálat törvényszerűségei alapján elképzelhető, hogy akár a szállodai árakat is némileg alacsonyabban kell tartani Cipruson.


Madár István szerint az viszont elképzelhető, hogy a következő hónapokban is lesznek még munkabeszüntetések, esetleg tüntetések is, ezek azonban a turisztikailag frekventált tengerparti részeket vélhetően csak kisebb mértékben érintik, ugyanakkor a benzinkutasok esetleges sztrájkja az autóközlekedésben jelenthet fennakadást. Mindenképp érdemes tehát megfelelő utasbiztosítással útnak indulni.

Ciprus egyelőre biztosan nem fog kilépni az eurózónából, és bár egy újabb bankpániknak kicsi az esélye, mindenképp érdemes elegendő készpénzt magunkkal vinnünk - tanácsolja a Portfolio.hu elemzője. A váltásra akár a jelenlegi euró/forint árfolyam is jó alkalmat kínál, érdemes lehet nyaralásra félretett pénzünk egy részét most átváltani - véli a szakértő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Olcsóbb lehet a nyaralás

Listaáron 10-15 százalékkal olcsóbbak a ciprusi utak 2013 nyarára, mint a korábbi években - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Kelemenné Koltai Katalin, a Télen-Nyáron Utazási Iroda ügyvezetője, aki szerint a szigetország turizmusának még jól is jött az elmúlt hetek gazdasági pánikja. A nemzetközi figyelem ugyanis Ciprusra irányult, - meglepő módon - sokak számára most derült ki, hogy Ciprus nem Görögország része hanem önálló uniós tagállam, sőt, a negatív hírek mellett rendszeresen szó esett az ország tengerpartjairól is.


Persze sok tőkeerős turistát - főleg Nagy-Britanniából, Németországból - elriasztottak a hírek, az ország idegenforgalmának megerősítésének egyik eszközét pedig az alacsonyabb árak jelentik. A magyar nyaralók többsége a középkategóriás szállásokat, apartmanokat keresi (leginkább reggelivel, esetleg félpanzióval), itt jelentkezhetnek a legnagyobb kedvezmények, a telítettségtől, az akcióktól függően.

A szakember ugyanakkor egyértelműen ajánlja Ciprust nyaralási desztinációként: az uniós ország megbízható, színvonalas szállásokkal várja a vendégeket.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?