29 °C Budapest

BKV: bérletet is vehetsz majd automatából

Pénzcentrum
2013. január 10. 11:02

A BKK egy-két héten belül 300 jegyautomata vásárlására és üzemeltetésére ír ki pályázatot. A tervek szerint az év végétől üzemelő új automaták nagyon okosak és strapabírók lesznek. Az Index Rögtönzött felmérése szerint most a jegyautomaták fele rossz.

Egy-két héten belül kiírják a pályázatot a jegyautomatákra, tájékoztatta lapunkat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A tervek szerint a 300 darab új automata első, 60-70 darabos kontingensét 2013 negyedik negyedévben szerelik fel, és a legutolsót is beüzemelik jövő év végére.

A várható pályázati kiírás szerint az automatáknak sok mindent kell tudni (körülbelül annyit, amennyit egy nyugati városban az automatáknak). A lehető legtöbbféle jegyet és bérletet meg lehet vásárolni majd rajta, és érmével, papírpénzzel, valamint bankkártyával (érintésmentessel is) is ki lehet fizetni. Az automata a tervek szerint visszaad papírpénzből is, és regisztrált cégeknek azonosítószám alapján áfás számlát is nyújt.

Az automatáknak vandálbiztosnak kell lenniük. Az érmenyílás akkor nyílik csak, amikor már eljutottak a vásárlásig az érintőképernyős menürendszerben, a bedobónyílás időnként kitisztítja magát. Ha valaki mégis valamit begyömöszöl a résbe, akkor a rendszer riaszt. Amúgy állítólag még azt is kibírják majd, ha belevizelnek, mint az megtörtént nemrég egy külföldi városban egy hasonló szerkezettel. Mivel külső helyszínen lesznek felállítva, bírniuk kell a hőmérséklet-ingadozást. A színük várhatóan lila (is) lesz, a dizájnt még nem találták ki pontosan.

A pályázaton nyertes cég feladata nemcsak az automaták leszállítása lesz, hanem üzemeltetnie is kell azokat 5 évig (a pénzszállítással együtt). A BKK a tervek szerint ezalatt az 5 év alatt törleszti a teljes vételárat. Az automaták üzembeállítása az új elektronikus jegyrendszerre átállás első fázisa lesz a BKK tervei szerint, ezért a majdani rendszerhez is illeszkedniük kell.

A 300 darab automatát háromféle helyszínre telepítik: a vasúti és buszpályaudvarok, valamint a reptér mellé; minden metróállomáshoz (kívülre), és a HÉV-megállók körülbelül felébe; valamint azokra a külvárosi (lakótelepi) és kertvárosi központokba, ahonnan sokan kezdik meg az utazást.

Mi van most?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szép terveket elismerve megnéztük milyen most a jegyautomaták állapota. Szerkesztőségünk tagjai több villamos-, HÉV-, és metrómegállót ellenőriztek, és az adatokat összegezve általánosságban elmondható, hogy az automaták több mint fele rossz. Kérdésünkre a BKK-nál elmondták, hogy nincs statisztikájuk a rossz automatákról, a külső üzemeltető ugyanis nem mindig jelenti a meghibásodását, az automaták pedig nincsenek távfelügyeleti rendszerbe kötve, mint a bankautomaták. (Az új automatáknál ezt is orvosolják, sőt a gépeket biztonsági kamerák is figyelik.)

Mi volt eddig?

A jegyautomata-beszerzésről már régóta beszélnek a BKV és a BKK felelősei. 2011 májusában a kiírásig is eljutott egy pályázat, igaz, akkor a mostani automaták továbbüzemeltetéséről volt szó. Az új automatákról szóló tender kiírását a BKK már tavaly július óta ígéri.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?