16 °C Budapest

BKV: bérletet is vehetsz majd automatából

Pénzcentrum
2013. január 10. 11:02

A BKK egy-két héten belül 300 jegyautomata vásárlására és üzemeltetésére ír ki pályázatot. A tervek szerint az év végétől üzemelő új automaták nagyon okosak és strapabírók lesznek. Az Index Rögtönzött felmérése szerint most a jegyautomaták fele rossz.

Egy-két héten belül kiírják a pályázatot a jegyautomatákra, tájékoztatta lapunkat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A tervek szerint a 300 darab új automata első, 60-70 darabos kontingensét 2013 negyedik negyedévben szerelik fel, és a legutolsót is beüzemelik jövő év végére.

A várható pályázati kiírás szerint az automatáknak sok mindent kell tudni (körülbelül annyit, amennyit egy nyugati városban az automatáknak). A lehető legtöbbféle jegyet és bérletet meg lehet vásárolni majd rajta, és érmével, papírpénzzel, valamint bankkártyával (érintésmentessel is) is ki lehet fizetni. Az automata a tervek szerint visszaad papírpénzből is, és regisztrált cégeknek azonosítószám alapján áfás számlát is nyújt.

Az automatáknak vandálbiztosnak kell lenniük. Az érmenyílás akkor nyílik csak, amikor már eljutottak a vásárlásig az érintőképernyős menürendszerben, a bedobónyílás időnként kitisztítja magát. Ha valaki mégis valamit begyömöszöl a résbe, akkor a rendszer riaszt. Amúgy állítólag még azt is kibírják majd, ha belevizelnek, mint az megtörtént nemrég egy külföldi városban egy hasonló szerkezettel. Mivel külső helyszínen lesznek felállítva, bírniuk kell a hőmérséklet-ingadozást. A színük várhatóan lila (is) lesz, a dizájnt még nem találták ki pontosan.

A pályázaton nyertes cég feladata nemcsak az automaták leszállítása lesz, hanem üzemeltetnie is kell azokat 5 évig (a pénzszállítással együtt). A BKK a tervek szerint ezalatt az 5 év alatt törleszti a teljes vételárat. Az automaták üzembeállítása az új elektronikus jegyrendszerre átállás első fázisa lesz a BKK tervei szerint, ezért a majdani rendszerhez is illeszkedniük kell.

A 300 darab automatát háromféle helyszínre telepítik: a vasúti és buszpályaudvarok, valamint a reptér mellé; minden metróállomáshoz (kívülre), és a HÉV-megállók körülbelül felébe; valamint azokra a külvárosi (lakótelepi) és kertvárosi központokba, ahonnan sokan kezdik meg az utazást.

Mi van most?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szép terveket elismerve megnéztük milyen most a jegyautomaták állapota. Szerkesztőségünk tagjai több villamos-, HÉV-, és metrómegállót ellenőriztek, és az adatokat összegezve általánosságban elmondható, hogy az automaták több mint fele rossz. Kérdésünkre a BKK-nál elmondták, hogy nincs statisztikájuk a rossz automatákról, a külső üzemeltető ugyanis nem mindig jelenti a meghibásodását, az automaták pedig nincsenek távfelügyeleti rendszerbe kötve, mint a bankautomaták. (Az új automatáknál ezt is orvosolják, sőt a gépeket biztonsági kamerák is figyelik.)

Mi volt eddig?

A jegyautomata-beszerzésről már régóta beszélnek a BKV és a BKK felelősei. 2011 májusában a kiírásig is eljutott egy pályázat, igaz, akkor a mostani automaták továbbüzemeltetéséről volt szó. Az új automatákról szóló tender kiírását a BKK már tavaly július óta ígéri.

 

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?