Ezzel nyúlják le a pénzed az ATM-nél, pillanatok alatt

2013. január 8. 05:23

Ritkán látható felvételeket hozott nyilvánosságra a közelmúltban a brit sajtó. A fotókon olyan eszközök látszanak, amelyeket a bűnözők az ATM-ek nyílására helyeznek, segítségükkel pedig könnyedén megszerezhetik az automatát használók pénzét.

Ritkán látott tárgyakról készült felvételek járták be a brit sajtót az elmúlt hetekben. A fotókon olyan eszközök látszanak, amiket a bűnözők arra használnak, hogy megszerezzék az ATM-használók pénzét.

Fotó: Daily Mail


A speciális eszközök - amiket a csalók pár másodperc alatt fel tudnak szerelni az ATM pénzkiadó nyílására- egyfajta harapófogóként szolgálnak: visszatartják a pénzt, amit az ügyfél kivenne a készülékből. A bűnözők a tranzakciók után - a "harapófogóval" együtt kiveszik a felgyűlt pénzt az automatából, így komoly károkat okozhatnak bankoknak, ügyfeleknek egyaránt.

Erre figyeljünk

Szakértők azt tanácsolják: ha ATM-et használunk, mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőség szerint olyan automatánál vegyünk fel készpénzt, amit rendszeresen szoktunk használni. Ha lehetőségünk van rá, használjuk azt, amiről tudjuk, hogyan néz ki, észre tudjuk venni az esetleges változtatásokat, módosításokat. Nagyon fontos, hogy ismerjük az ATM fizikai megjelenését, olyan ATM-et használjunk, amely valamilyen biztonsági környezetben van. Óriási a különbség biztonság szempontjából egy elhagyatott, sötét külvárosi, és egy plázában lévő ATM között.

Végre az OTP is meglépte: vége a netbankos lehúzásoknak? - KATTINTS!

Mielőtt használnánk az ATM-et, mindig ellenőrizzük, nem látunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy nyilvánvaló rongálás nyomait az automatán (pl. a kártyanyílásra nincs-e ráhelyezve valami)! Ha bármi szokatlant tapasztalunk, ne használjuk az automatát és azonnal hívjuk bankunkat, vagy az ATM üzemeltetőjét. Akkor is azonnal telefonáljunk, ha nem kaptuk meg a kívánt összeget az ATM-ből, vagy egyáltalán nem adott ki készpénzt a készülék.

Fotó: Daily Mail


Mielőtt kártyánkat elővesszük, nézzünk körül, hogy ne álljon senki közvetlenül mögöttünk. Győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyanakodjunk, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyát nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is! Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyát és ne áruljuk el a PIN kódunkat! A készpénzfelvételnél vannak olyan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani: fontos, hogy a PIN kód megadásakor takarjuk el a kezünkkel a klaviatúrát. Ha bármilyen eszköz fel van szerelve az automatára, ami a kártyaadatok megszerzésére irányul, akkor az egyik fontos mozzanat az, hogy megszerezzék a PIN kódot is - ezt általában valamilyen kamerával kísérlik meg elérni. Ezt nagyon jól ki tudjuk védeni, ha a kód megadásakor eltakarjuk egyik kezünkkel a másikat.

A leggyakoribb trükkök: átverhetnek a boltokban, ha leértékelésnél vásárolsz - KATTINTS!

Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, ne együnk hamburgert, ne telefonáljuk miközben készpénz veszünk föl az automatából. Előfordul, hogy a bűnözők megfigyelik azt az embert, aki szétszórt a tranzakció lebonyolítása közben: egyik kezében egy táska, a másikkal telefonál, közben beüti a PIN kódot - ez szinte a legjobb terep ahhoz, hogy egy kártyabirtokost megtévesszenek. Létező módszer az is, hogy az ügyfélnek szólnak, hogy leejtett valamit, miközben az ATM éppen adja vissza a kártyáját vagy adja ki a pénzt. Elég egy pillantást vetni a földre, hogy tényleg van-e ott valami, esetleg fel is venni azt a bankjegyet, amit ők tettek oda, és közben egy harmadik ember elszalad a kártyával vagy a pénzzel. Ugyanakkor abban a pillanatban, amikor az ügyfél már készpénzzel rendelkezik, egy újabb támadási felületet nyit - kifigyelhetik, kirabolhatják. Többek között ezért a legjobb a kártyát inkább vásárlásra használni, mint készpénz felvételre.

Fotó: Daily Mail

A külföldi kártyahsználat veszélyei gyakorlatilag ugyanazok, mint itthon. Ott is biztonságosabb, ha egy bevásárlóközpontban veszek fel pénzt, vagy ha egy bankfiók előterében elhelyezett automatát használunk.

Biztonságosabbak a magyar bankkártyák
Nagyrészt a fejlettebb chipes bankkártyáknak köszönhetően jóval nagyobb biztonságban vásárolhatunk tavaly év végén bankkártyáinkkal, mint 2011-ben ilyenkor. 2012 első félévét vizsgálva a Magyar Nemzeti Bank több mint 20 százalékkal kevesebb kártyás visszaélésről adott számot, mint az azt megelőző év azonos időszakában.

A magyar statisztikák Európához és a világhoz viszonyítva sokkal kedvezőbbek, arányaiban ötöde, hatoda annak a visszaélés-mennyiségnek, mint amit globálisan, illetve az EU-ban regisztrálunk. Az elmúlt években a magyar bankok komoly lépéseket tettek a kártyabiztonság fejlesztése érdekében. Az egyik fontos eszköz az SMS értesítő a kártyás tranzakciók után, a másik az a kifinomult kártyás műveleteket ellenőrző monitoring-rendszer, mely segítségével a bankok nagy pontossággal szűrik ki a gyanús tranzakciókat.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?