A vasutasok is bukják a családi kedvezményt?

Pénzcentrum
2012. március 14. 09:17

Elveszítik a MÁV-dolgozók hozzátartozói utazási kedvezményüket, ha a parlament elfogadja Spaller Endre KDNP-s képviselőnek a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványát - írja az mfor.hu.

A javaslat szerint csak a MÁV-alkalmazásában álló dolgozók, illetve a korábban nyugdíjazott vasutasok részesülhetnének utazási kedvezményben. Az indoklás szerint minderre azért van szükség, mert "olyanok veszik igénybe ezt a kedvezményt, akik lehet, hogy soha egy napot sem dolgoztak a MÁV-nál. A kedvezmény még más közlekedési vállalatoknál sem elterjedt, a szektoron kívül teljesen ismeretlen. Ilyen kedvezményt többnyire a szegény, de bőkezű államok szoktak nyújtani".

Jelenleg az aktív dolgozóknál és családtagjaiknál 110 ezer, a nyugdíjasoknál és azok hozzátartozóinál pedig további 190 ezer ingyenes utazásra feljogosító igazolvány van kint - nyilatkozta korábban az mfor.hu-nak a MÁV-Start Zrt. kommunikációs igazgatósága. A MÁV-nak csak az aktív dolgozókról van pontos kimutatása, ezért azt pontosan lehet tudni, hogy a náluk lévő igazolványok 60 százaléka hozzátartozók tulajdonát képezi, vagyis 66 ezer embernek kellene ezentúl fizetnie a szolgáltatásért.

A nyugdíjasok hozzátartozóiról nincs kimutatás, ám ha erre a körre is kivetítjük "a minden dolgozóra másfél családtag jut" arányt, akkor a nyugdíjasok köréből újabb 114 ezer embert érinthet a törvénymódosítás. Vagyis összesen 180 ezren veszíthetik el eddigi ingyenes utazási lehetőségüket.

Mi lesz a nyugdíjasokkal?

A módosító javaslat beterjesztője kedden már beszélt az utazási kedvezményekről, igaz csak a nyugdíjasoknak járó kedvezményeket említette. Spaller Endre országgyűlési képviselő kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kiáll a nyugdíjasok utazási kedvezménye mellett, és nem tartja elfogadhatónak a Lehet Más a Politika (LMP) személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványát, amely a kedvezmények maximális összegét 90 százalékban maximálná.

A kormánypárti politikus kiemelte: a nyugdíjasok képviselik azt a társadalmi réteget, akik bevásárlásaikhoz, illetve egészségügyi okokból maximálisan kihasználják ezt a lehetőséget. Ha ezt megszüntetnék, vagy csökkentenék, bezárnák őket saját településükre - tette hozzá, leszögezve: szociális szempontból sem támogatható az indítvány. Spaller Endre azt mondta, "izzanak a telefonvonalak", hogy a kormány támogatja-e az LMP-s indítványt. Jelezte, a kérdésben egyeztetett a kormány képviselőjével is. Ebben a kérdésen nincs és nem lehet kompromisszum, és a kabinetnek szintén az az álláspontja, hogy a nyugdíjasok ingyenes utazási lehetőségét meg kell őrizni - rögzítette a kereszténydemokrata képviselő.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17