Nyugdíjasok és a BKV: hogy megy ez külföldön?

Pénzcentrum
2012. március 3. 17:02

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület javaslata szerint a BKV járatainak reggeli zsúfoltságát az iskolák és a közhivatalok munkakezdésének lépcsőzetes kialakításával, illetve a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonásával lehetne hatékonyan csökkenteni. Az InfoRádió összeállításából kiderül, hogy külföldön milyen utazási korlátozások vonatkoznak az idősekre.

Londonban és a brit nagyvárosokban a kerületi önkormányzatok fényképes igazolványt bocsátanak ki az idősek számára, hogy ingyen utazhassanak a tömegközlekedési járműveken, tehát vidéki és külföldi öregek nem részesülnek ebben a kedvezményben.

A fényképes utazási igazolvány a hatvan éven felülieknek jár, ha állandó lakhelyüket és korukat okmányokkal bizonyítani tudják. Mivel Londonban metrón és buszon egyaránt elektronikus a jegyvizsgálat, a beprogramozott kártyát a készülékhez kell érinteni. A metró be- és kijáratánál ekkor kinyílik a zárópanel, az autóbuszon pedig a vezető melletti készülék sípolással jelzi a kártya érvényességét. Az igazolvány nem átruházható. A kártya utazásra jogosít a helyiérdekű vasutakon és néhány távolsági autóbusz vonalon is, például a repülőtéri buszjáratokon.

Néhány éve az idősek ingyenes utazását reggel fél tíz előtt, csúcsforgalmi időben megtagadták, de ezt a tilalmat idővel visszavonták. Viszont a helyiérdekű vasutakon - amelyek többmillió Londonban dolgozó és a főváros környékén lakó utast szállítanak -, hétköznap nem érvényes az idősek ingyenjegye délelőtt fél tíz előtt és délután fél öttől este hétig. Ott valóban nemkívánatosak a nyugdíjasok a csúcsforgalom idején túlzsúfolt vonatokon.

Az angol hivatalok, ahol csak lehet, igyekeznek egyszerűsíteni az okmánykiadást, tehát az idősek ingyenes utazási igazolványát a kor- és lakhelyigazolás, egy szabvány igazolványkép átnyújtása, valamint egy egyszerű kérdőív kitöltése útján, bármely postahivatalban gyorsan el lehet intézni.

Németországban a tömegközlekedés a tartományok belügye, következésképpen Berlinben más tarifák és rendelkezések vannak érvényben, mint Hamburgban, Kölnben vagy Münchenben. Nem egy esetben belföldi turisták értetlenül állnak a jegyeladó automaták előtt, és epés megjegyzésekkel illetik az utazási feltételek megfogalmazóit. Egy ponton azonban valamennyi német nagyvárosban megegyeznek a viteldíj-feltételek: a nyugdíjasokat megillető engedmények csak reggeli 9 óra után érvényesek.

Münchenben egy menetjegy, amely érvényes a villamosra, autóbuszra és a földalattira, 2,5 euróba kerül, ami nagyjából 600 forintnak felel meg. Ezzel a jeggyel két órán át a bajor főváros belső területén akár többszöri átszállással is lehet utazni. A hetijegy ára 12,60 euró, a havibérletért 46,60 eurót kell fizetni, míg az évi bérlet ennek kereken tízszerese. Ugyanerre az övezetre a diákbérlet egy hétre 8,90 euró, míg a havi diákbérlet 32,90 euró. Ez érvényes az ipari tanulókra is, amíg le nem teszik a mestervizsgát.

Noha Németországban a nyugdíjkorhatár 65 év és ennek fokozatos emelését 67 évre már tavaly megkezdték, Münchenben a 60 év feletti nők és férfiak igénybe vehetik az ISAR 60 elnevezésű kedvezményt és egy héten át 40,80 euróért kedvükre utazhatnak, de csak reggel 9 óra, azaz a csúcsforgalom után. Egy időben szóba került, hogy a délután is korlátozzák ennek a jegynek az érvényességét, azonban ezt arra hivatkozva vetették el, hogy igazi csúcsidőnek csupán a reggeli 6 és 9 óra közti időszak tekinthető.

Berlinben a nyugdíjasok havi bérlete ugyan valamivel drágább, 47 euróba kerül, de ez érvényes a fővárost körülvevő Brandenburg tartományra is, az IC, és ICE expresszvonatok kivételével a nap bármely időszakában. Frankfurtban viszont életkortól függetlenül bárki kaphat olyan havi, vagy évi bérletet, amely munkanapokon csak 9 óra után érvényes de ezért 20 százalékkal olcsóbb, mint a nap bármely időszakában használható bérlet. Lipcsében a nyugdíjasok bérlete munkanapokon csak 10 óra után érvényes, Hamburgban, vagy Kölnben viszont a 60, illetve 65 év feletti személyek nem kapnak engedményt a tömegközlekedésben.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19