29 °C Budapest

Megoldás a drága benzinre: 10 kocsi, ami szuperkeveset fogyaszt

2011. április 16. 07:25

A rakétaként szárnyaló benzinárak mellett sokan a garázsukban hagyni kényszerültek kedvenc járgányukat. Ha mi nem akarunk így járni és még gépjárművásárlás előtt állunk érdemes elgondolkozni az alacsonyabb fenntartási költséggel üzemeltethető autókon. Akié kevesebbet eszik, az tovább ér - tartják a kis, takarékos autók tulajdonosai. Melyik 10 kocsi tartható fent a legolcsóbban? A "Which?" online újság listája alapján, mi is utánajártunk.

Nem csak a fogyasztást kell figyelembe vennünk, ha kis, takarékos autóval szeretnénk szelni a város utcáit, de a biztosítási díj és a szervizelési költségek is lényegesek lehetnek. Ezeket mind figyelembe vettük, amikor a legtakarékosabb kisautót kerestük a hazai piacon.

10. Hyundai i10 (2008-)

A kis Hyundai i10 nagyszerű választás lehet az áráért, az alapmodell jelenlegi piaci ára kicsivel kétmillió felett alakul. Az egyliteres verzió rendkívül környezetbarátnak is mondható a maga 100g/km-es CO2 kibocsátásával. A kis koreai 5,6 liter körül fogyaszt 100 kilométeren. Ez rendkívül jó érték a mezőnyben, hiszen ezt az 1,2 literes modell is teljesíteni tudja.


9. Chevrolet Spark (2010-)

Egy új Spark is 2,2 millióba kerül ma a márkakereskedésekben, ez csak egy picit magasabb az i10 áránál. Fogyasztása viszont meggyőzhet bennünket, hiszen szinte teljesen mindegy az 1 literes vagy a 1,2 literes verziót választjuk, a fogyasztással nem kell fizetnünk a nagyobb hengerűrtartalomért. A kocsi 6,1 litert eszik 100 kilométerenként, ez pedig igen jó érték a városi közlekedésben.

8. Fiat Panda (2004-)

A vidám név takarékos belsőt takar, de a motorkínálat viszont elgondolkoztathat bennünket. Az 1,3-as dízel verzió hatékonyabban használja ugyan a beletöltött üzemanyagot, viszont nagyobb felárat is kell hagyni érte a kereskedőnél. Szerencsére elérhető az 1,1-es és az 1,2-es benzines verzió is. Az 1,1es benzines aktuális listaára 2,17 millió forint, az 1,2-esért csak 100 ezer forinttal kell többet fizetnünk, de a dízel verzió már 2,66 milliós árával túlnyúlhat a rászánt kereten. Vigyáznunk kell azonban a legkisebb 1,1-es motorral szerelt verzió már gyengécske lehet, nagyobb sebességen bizony már szenved a kocsi.

7. Smart ForTwo (2007-)

Az egyik leginkább környezetbarát modell a piacon. Az összes modell, akár dízel, akár benzines motorral látták el, 100g/km alatti CO2 kibocsátással büszkélkedhet. Fogyasztása nyerő lesz mindenki számára: 4 liter alatt fogyaszt. Vigyáznunk kell azonban rá, szervizköltsége és alkatrészárak meglehetősen magasak. A kis kétszemélyes ára sem baráti, jelenleg 3 millió felett alakul, ami csak hosszabb távon térülhet meg.

6. Ford Ka (2009-)

A kis retro kinézetű kocsival száguldozók sem panaszkodhatnak a fogyasztásra. Az 1,2-es és 1,3-as motorral is kapható Ka 5,8 litert fogyaszt 100 kilométeren, de szervizelése jóval olcsóbb, mint a kétszemélyes Smart esetében. A Ford 4,1 literes fogyasztást kalkulál a dízel verzió esetében. A legolcsóbb KA 3,3 millió forintért cserébe lehet a miénk, ami nem teszi a legolcsóbbá a listában.

5. Suzuki Alto (2009-)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A japán autógyártó kínálatának legolcsóbb kocsija. Csak 1 literes verzióban lehet megvásárolni, ami bruttó 2.4 millió forint. Ezért alacsony fogyasztást, olcsó szervizelést és alacsony CO2 kibocsátást is kapunk.

4. Nissan Pixo (2009-)

A kis Suzuki ikertestvére is csak 1 literes verzióban kapható. Fogyasztása is hasonló 5,2 liter körül alakul, ami szép érték a mezőnyben. A környezetet viszont nem terheli túlságosan. Alapára is megegyezik a Suzukiéval.

3. Renault Clio (2005-)

A Clio híres rendkívül széles motorválasztékáról, amelyből mindenki megtalálhatja a kedvencét. A kis dízelestől kezdve a 2 literes "monstrumig". A legkelendőbb 1,5-ös dízel modell 5,1 liter körül fogyaszt. Szervizelése nem drága, megérdemli a harmadik helyezést, hiszen a népszerű kis kocsihoz még használtan is könnyen találunk alkatrészeket.

2. Kia Picanto (2004-2011)

A gyártásból már kiszoruló, de a boltokban még fellelhető modell felkerült a dobogó második fokára. Májustól új modell fogja helyettesíteni az első generációs Picantot. Alacsony fenntartási költségeit minden tulaj szereti, rendkívül megbízható, pedig már sok mindent megélt a típus az alatt a 7 év alatt, amit az utakon töltött. Fogyasztása nem a legalacsonyabb: 6 liter körül alakul városi körülmények között az 1,1 literes modellnek. Alapára viszont meglehetősen alacsony, 2,77 millióért már el is vihetjük.

1. Renault Twingo (2007-)

A Clio kisebb testvérével méltán lehet megelégedve gyártója. A mi listánkon a legelőkelőbb helyre sikerült kerülnie, hiszen nagyon olcsó és gazdaságos modellnek sikerült. Az alapfelszereltség eléggé szegényes, de az 1,2-es modellt így megkapjuk 2,14 millió forintért. Ez a modell 6 liter körül fogyaszt, de ezt kompenzálja a megbízhatósága és az alacsony javítási költségek.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?