16 °C Budapest

Kaszál a BKV a brutál benzinárakon

2011. április 7. 05:23

Növekvő utasszám a BKV-nál Idén januárban igencsak megugrott a Budapesti Közlekedési Vállalat jegyértékesítése és ennek okán bevételei is. A bevételek növekedésében nagymértékben közre játszhat, hogy a lakosság egyre inkább lemond az autózásról. Nagy kérdés azonban, hogy a 400 forint körüli üzemanyagár hatással lehet-e a jegyek illetve bérletek árára.

A 400 forint körüli benzinár idén tovább rontotta az autósok kedvét. A Magyar Ásványolaj Szövetség legutóbbi adatai szerint a 2011 januári üzemanyag-fogyasztás mintegy 21%-os csökkenést mutatott 2009 hasonló időszakához képest. Wilde György, a szövetség főtitkára szerint az év hátralévő részében az üzemanyag-fogyasztás visszaesésére továbbra is számítani kell, ami még inkább csökkenti majd a hazai autósok által megtett kilométerek számát.

Miközben az autósok közül talán egyre többen döntenek úgy, hogy inkább otthon hagyják autóikat, az utazási hajlandóság aligha csökken. Hiszen el kell jutni a munkahelyekre, a bevásárlást ugyanúgy el kell intézni, mint eddig és egyéb teendőinkhez is igénybe kell vennünk a különböző szolgáltatásokat. Mindebben egyre nagyobb szerepe lehet például a tömegközlekedésnek is.

Az egekbe szökő üzemanyagárak jótékony hatással vannak a BKV Zrt. jegyértékesítésére és így bevételeire is. Legalábbis a társaság jegyértékesítési adataiból, így az eladott jegyek darabszámából, valamint a jegyek, bérletek, illetve egyéb termékek eladásából származó bevételeiből ez olvasható ki.

Bár tavaly novemberben és decemberben az előző éves adatokhoz képest gyakorlatilag stagnált a közlekedési társaság bevétele, azonban az idei év első hónapjában már több mint fél milliárd forinttal nagyobb bevételt realizált a társaság, mint 2010 azonos időszakában.

 

Nettó menetdíjbevétel alakulása, millió forint (jegyek, bérletek, minden termék) (Forrás: BKV Zrt.)


Ha a felszállás-egyenértékes (vonaljegy, metró szakaszjegy=1, átszállójegy=2, gyűjtőjegy=10) jegyértékesítést vesszük górcső alá észrevehető, hogy ez esetben is megnőtt a társaság forgalma idén januárban az egy évvel ezelőtti mintához képest. Az idei év első hónapjában ugyanis csaknem egymillió jeggyel többet értékesített a társaság, mint egy évvel korábban.

Felszállás-egyenértékes jegyértékesítés alakulása, darab (Forrás: BKV Zrt.)

Természetesen közrejátszhat az eladott mennyiség növekedésében az is, hogy a viszonteladók nem a tényleges, náluk jelentkező kereslettel arányosan, folyamatosan vásárolják a jegyeket, hanem "csomagokban", likviditásuk függvényében. Ezen túlmenően azonban az üzemanyagár jelentős növekedése is fontos tényező lehet az utasszám alakulásában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A társaság lapunknak eljuttatott közlése szerint korai lenne kijelenteni, hogy megnövekedett volna az utasforgalom a benzinár-változás miatt, de kétségtelen, hogy vannak ebbe az irányba mutató jelek. Véleményük szerint az üzemanyagárak keresletmódosító hatásánál lényegesen erőteljesebb keresletmódosító tényező például a jegyellenőrzés hatékonyságának javulása. Erről számolt be korábban Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója is. A tapasztalatok pozitívak, duplájára nőtt azok száma, akik bliccelés után hajlandóak voltak pótdíjat fizetni.

Arra a kérdésre, hogy az egekbe szökő benzinárak hatással lehetnek-e a jegyek illetve bérletek árára a társaság a Pénzcentrum.hu-nak a következőt válaszolta: "A BKV Zrt. helyi tarifáiról a Fővárosi Közgyűlés jogköre dönteni, az illetékes főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján. A közgyűlés a tarifa meghatározásakor nemcsak a BKV Zrt. ráfordításait, hanem a lakosság teherbíró képességét és a város közlekedéspolitikai érdekeit is figyelembe veszi. A BKV Zrt. a fenti feladatmegosztás alapján nem illetékes a tarifaszintet tervezni. A jövőben ez a feladatmegosztás annyiban változhat, hogy a jegy-, bérletárral kapcsolatos kérdésekben a BKK Zrt. lesz az illetékes előkészítő."

 

Mikor jön a BKV elektronikus jegye?

Cél, hogy a közeljövőben minél több járművet be lehessen kamerázni és minél több közterület-felügyelő legyen a viszonylatokon - mondta el a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az InfoRádiónak. Vitézy Dávid szerint az elektronikus jegyrendszer részletes kidolgozása még hátra van, de várhatóan már 2013-ban bevezethetik.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?