4 °C Budapest

Megjöttek a számok: idén ennyien haltak meg közúti balesetben

2011. március 14. 10:02

Ismertette a rendőrség honlapján azokat a statisztikai adatokat, melyek Magyarország közúti közlekedésbiztonsági helyzetének alakulását mutatják be az év első két havában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A rendőrség által gyűjtött előzetes - azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő - adatok alapján 2011. január 01. és február 28. között összesen 1 918 személysérüléses közúti baleset történt, 5,15 %-kal több, mint 2010. azonos időszakában (akkor 1 824 balesetet regisztráltak).

Kedvező tendencia mutatható ki a halálos kimenetelű balesetek terén, ahol a csökkenés mértéke 19,8 % (91-ről 73-ra). A súlyos sérüléses, valamint a könnyű sérüléssel járó közúti balesetek számában ugyanakkor 1,9 %-os, illetve 8,5 %-os mértékű növekedés tapasztalható.

A közúti közlekedésbiztonság terén egyértelműen a balesetben meghalt személyek számának alakulása számít a legfontosabb tényezőnek, a közösségi és a nemzeti közlekedéspolitikai koncepciókban kivétel nélkül ez az első helyen kiemelt értékelési mutató. Kedvező hír, hogy az első két hónap alatt a közúti balesetben meghalt személyek száma a tavalyi 106 főről 79 főre csökkent. Az így mérhető jelentős, 25,47 %-os mértékű csökkenés azt jelenti, hogy az első hónapban 27 emberi életet sikerült megmenteni 2010. azonos időszakához képest.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma gyakorlatilag nem változott, hiszen a tavalyi 201-el szemben idén február végéig 202 ittas baleset történt. Ugyanakkor az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya kedvezően változott, 11,02 %-ról 10,53 %-ra csökkent.

A közúti balesetek legfőbb okai gyakorlatilag változatlanok. A személyi sérüléssel járó balesetek 37 %-ának a hátterében a gyorshajtás áll (705 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 405 baleset (részaránya 21 %), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 237 baleset (részaránya 13 %) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 72 %.-át a személygépkocsi vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 9 %-ának, az autóbusz vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya a hideg téli hónapokban is elérte a 6 %-ot (109 balesetet okoztak kerékpárral). Ez azért is érdekes, mert a "motoros" kétkerekűek vezetői (a segédmotor kerékpárosok és a motorkerékpárosok) összesen ennek kevesebb, mint felét, 51 balesetet okoztak.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 17. hétfő
Antal, Antónia
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?