7 °C Budapest

Kiderült: ennyit ülhet a járókelők közé hajtó sofőr

2011. március 1. 18:02

A Vágóhíd utcai megállóban várakozó emberek közé csapódott egy furgon hétfő délután. Hárman meghaltak, hárman súlyosan megsérültek. A 25 éves sofőr állítása szerint elaludt a volánnál - szóltak a felkavaró hírek tegnap a médiában. Dr. Szalay Tamás ügyvéd-kártérítési specialista jogi elemzést készített arról, hogy milyen minősítő körülmények döntik majd el, hogy a bíróság hány év szabadságvesztést ró ki a sofőrre, valamint milyen mértékű kártérítés illeti meg az életben maradt sértetteket.


Kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés

Alapesetben, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, az egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekmény minősített esetei a sértettek számához, illetve sérülések súlyosságához igazodik. Ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz, a büntetés kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lehet - olvasható Dr. Szalay Tamás jogi elemzésében.

A szabadságvesztés mértéke a két, illetve nyolc év között, a büntetőeljárás során feltárásra kerülő súlyosbító és enyhítő körülmények bírói mérlegelésének függvénye - írja a specialista. Ilyen súlyosbító körülmény lehet az elhalálozott sértetteken kívüli sértettek száma, esetlegesen a baleset során keletkezett súlyos egészségkárosodásuk, maradandó fogyatékosságuk, míg enyhítő körülmény lehet például az elkövető korábbi büntetlen, közlekedési bűncselekményektől, szabálysértésektől mentes előélete - fejti ki szakvéleményét az ügyvéd.

Kártérítés

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az életben maradt sértetteket, illetve az elhalálozott sértettek hozzátartozóit, mint károsultakat a polgári jog szabályai szerint kártérítés illeti meg - fogalmaz a szakértő, valamint hozzáteszi, hogy a polgári eljárás célja a kártérítés, melynek lényege a teljes "reparáció" követelménye alapján az, hogy a lehetőségekhez képest a károsultakat olyan helyzetbe kell hozni, mintha a káresemény meg sem történt volna. Ez nyilvánvalóan jelen esetben lehetetlen, azonban a károsultak a károkozó gépkocsi kötelező felelősségbiztosítása terhére a biztosítóval szemben követelhetik mind a vagyoni, mind a nem vagyoni káruk megtérítését.

Így például igényt tarthatnak egy egyösszegű, jellemzően több millió forint mértékű nem vagyoni kártérítésre, amely a sérüléseikre, illetve a hozzátartozójuk elvesztésére tekintettel megváltozott életkörülményeik kompenzálását szolgálja, továbbá követelhetik a balesettel összefüggésben keletkezett jövedelem kiesésük, illetve valamennyi kiadásuk, költségük megtérítését is, mint például az ápolás, gondozás díját, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök költségét is - fejezi be elemzését az ügyvéd.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem