23 °C Budapest

Ezért száguldozhatnak nálunk a külföldiek!

Pénzcentrum
2010. április 27. 09:17

Fordítási hiba és következetlen jogalkotásból eredő jogértelmezési viták miatt Magyarországon szinte következmények nélkül száguldozhatnak a külföldiek és a magyar tulajdonú külföldi rendszámú autók vezetői- állítja a Népszabadság.

Az objektív felelősség 2008. májusi bevezetése óta nem lehet itthon megúszni a gyorshatjást. Sajnos ez az állítás azoban csak a magyar rendszámú autókra igaz, a külföldiekre nem. A rendészeti tárca szerint ugyanis ha a rendőrség nem állította meg őket, semmiféle bírságot nem lehet rajtuk behajtani, sőt még az autó tulajdonosának az adatait sem tudják a hatóságok megállapítani. "Nem létezik olyan jogforrás, amely az egész unióban megfelelően kezelné azt, hogy az egyes tagállamok hatóságai hogyan kaphatnak adatokat a más tagországokban nyilvántartásba vett gépjárművek üzemben tartóiról"

Más kérdés, hogy éppen azért vezették be az objektív felelősség intézményét, mert a rendőrség a magyar honosságú autók esetén is csak akkor tudta megállapítani a szabálysértő személyét, ha megállította a gyorshajtót.

A szaktárca szerint a külföldi gyorshajtók megfékezésének másik akadálya, hogy a bírságot nem sikerülne behajtani rajtuk. A közigazgatási eljárásban kiszabott bírságokat a szabálysértési európai jogsegély keretében nem lehet behajtani. Ezért a szaktárca kétoldalú megállapodást készített elő Ausztriával a külföldi autósokkal szembeni hatékonyabb fellépés érdekében. Reményeik szerint a megállapodás alapján a hatóságok könnyebben eljárnak a külföldi gyorshajtókkal szemben.

Nem lenne szükség kétés többoldalú egyezményekre a szabálysértő gépjármű-tulajdonosok adatainak átadásáról, ha a 2007-ben elfogadott szabálysértési jogsegélyről szóló törvényt egy fordítási hiba miatt nem szúrják el. A kerethatározat 1. cikkelyében az "infringements of the rules of law" kifejezést "szabálysértésnek minősülő"-ként fordították, holott a hivatkozott angol kifejezés tágabban értelmezendő, nem csupán a szabálysértésekre vonatkozik. Ha igy értelmezték volna, a közigazgatási határozatot azonnal végre lehetne hajtatni abban az uniós tagállamban, ahol az autót bejegyezték.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?