Véget vetne a rendőrség a külföldi autók száguldozásának

Pénzcentrum
2010. április 16. 08:47

A jelenlegi uniós szabályozás szerint ha a magyar rendőrség sebességmérő eszköze egy külföldi rendszámú autót a magyarországi sztrádák bármelyikén gyorshajtáson ér, akkor hiába a fotós bizonyíték, nincs mód arra, hogy a jármű tulajdonosát a külföldi állam adatbázisa kiadja a hazai hatóságnak. Így gyakorlatilag megbírságolni sincs módja a külföldi autóst a hazai rendőrségnek -írja a Népszava.

A külföldiektől történő bírság beszedése az Európai Unió összes tagállamában gondot jelent, nemcsak hazánkban. Jelenleg csak egy mód van arra, hogy a külföldi gyorshajtót beazonosítsák a rendőrök, ha "tetten érik", vagyis ha megállítják a járművet, és így a forgalmi engedélyből kiolvassák az autó üzembentartójának nevét, címét, akinek így már kipostázható a közigazgatási bírság határozata.

Az elmúlt egy hónap alatt több mint 60 ezer gyorshajtással összefüggő eljárást indított a központosított rendőr-főkapitányság, melyek közül 50-55 ezer esetet bírság kiszabásával már be is fejeztek. "Sajnos közel tízezer ügyben meg kellett szüntetni az eljárást, mivel nem tudták beazonosítani a külföldi rendszámú autó üzembentartóját, vagy egyszerűen olvashatatlan volt a rendszám a felvételen" - nyilatkozta a lapnak Óberling József , az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A szakember elmondta: Azt szeretnék elérni, hogy 2011 január és júniusa közötti féléves időszakban, amikor az Európai Unió Tanácsának hathavonta rotáló soros elnökségét Magyarország látja el, a külföldi autók bírságolásának ügye is rendeződne, és sikerülne elfogadni egy erről szóló uniós irányelvet.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?