12 °C Budapest

35 éves mélyponton a halálos közlekedési balesetek száma

2010. április 11. 11:02

2009 első negyedévében 180-an, az idei év első három hónapjában 155-en haltak meg közlekedési balesetben. Az ORFK sajtóközleménye szerint 2009-ben olyan kevesen haltak meg közlekedési balesetben, mint 1964-ben, miközben az akkor százezres járműszámhoz képest ma már több mint 3 és félmillió kocsi van az utakon.

Az objektív felelősség rendszerének bevezetése óta kedvező tendenciát mutat a közlekedési balesetek számának alakulása. Tavaly 20%-kal, 1209-ről 972-re csökkent a balesetekben súlyosan, 12%-kal pedig 3150-ről 2769-re a könnyebben megsérültek száma.

A "zéró tolerancia" elv alkalmazása óta az ittas járművezetők száma is csökkenést mutat. A húsvéti időszakban elsősorban az ittas járművezetőket és kerékpárosokat szűrték. Kedvező tendencia, hogy az ittasan okozott balesetek száma országosan 10%-kal csökkent az első negyedévben. Ugyanakkor ez az arány Tolna és Békés megyékben 20%, Budapesten és Baranya megyében viszont csak 5%.

Az év első három hónapjában a baleseti okokat tekintve a gyorshajtás vezet, a balesetek 35%-át okozta a sebesség helytelen megválasztása. A balesetek 20%-át az elsőbbség meg nem adása, 13%-át pedig a kanyarodás szabályainak meg nem tartása okozta. A balesetek 69%-ában személyautó-vezetők voltak a hibásak, 11%-át tehergépkocsi-vezetők, 6%-át a kerékpárosok, 8%-át pedig gyalogosok okozták.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem