25 °C Budapest

35 éves mélyponton a halálos közlekedési balesetek száma

2010. április 11. 11:02

2009 első negyedévében 180-an, az idei év első három hónapjában 155-en haltak meg közlekedési balesetben. Az ORFK sajtóközleménye szerint 2009-ben olyan kevesen haltak meg közlekedési balesetben, mint 1964-ben, miközben az akkor százezres járműszámhoz képest ma már több mint 3 és félmillió kocsi van az utakon.

Az objektív felelősség rendszerének bevezetése óta kedvező tendenciát mutat a közlekedési balesetek számának alakulása. Tavaly 20%-kal, 1209-ről 972-re csökkent a balesetekben súlyosan, 12%-kal pedig 3150-ről 2769-re a könnyebben megsérültek száma.

A "zéró tolerancia" elv alkalmazása óta az ittas járművezetők száma is csökkenést mutat. A húsvéti időszakban elsősorban az ittas járművezetőket és kerékpárosokat szűrték. Kedvező tendencia, hogy az ittasan okozott balesetek száma országosan 10%-kal csökkent az első negyedévben. Ugyanakkor ez az arány Tolna és Békés megyékben 20%, Budapesten és Baranya megyében viszont csak 5%.

Az év első három hónapjában a baleseti okokat tekintve a gyorshajtás vezet, a balesetek 35%-át okozta a sebesség helytelen megválasztása. A balesetek 20%-át az elsőbbség meg nem adása, 13%-át pedig a kanyarodás szabályainak meg nem tartása okozta. A balesetek 69%-ában személyautó-vezetők voltak a hibásak, 11%-át tehergépkocsi-vezetők, 6%-át a kerékpárosok, 8%-át pedig gyalogosok okozták.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?