36 °C Budapest

Dacia Logant kapnak a román honatyák

Pénzcentrum
2010. április 9. 08:32

Míg hazánkban 10 millió lakosra 386 honatya jut, addig a románoknál 21,5 millió állampolgár érdekeit összesen 472 politikus képviseli. A bukaresti parlament két házában 137 szenátor és 335 képviselő tevékenykedik. A román honatyák közül az államfőnek van a legmagasabb fizetése, Traian Basescu vagyonbevallása szerint tavaly nettó 80 261 lejt (5,2 millió forintot) vitt haza, míg Emil Boc kormányfő 67 796 lejt (4,4 millió forintot) keresett adózás után - írja a Napi Gazdaság.

A szenátus honlapján közzétett adatok szerint a felsőház elnöke bruttó 8817 lejes (573 ezer forintos) havi alapjuttatásban részesül, egy bizottsági elnöknek 7643 lej (497 ezer forint) , a többi szenátornak és a képviselőknek 6994 lej (455 ezer forint) jár havonta, de ebből még adóznak. Egy honatya havi keresete nettó 4800-5200 lej (312-338 ezer forint) között változik, annak függvényében, hogy havonta hány bizottsági ülésen vesz részt - mondta Máté András Levente, az RMDSZ képviselője.

Erre jöhet még nettó 1000-1200 lejes (65-78 ezer forintos) pótlék a bizottságokban betöltött tisztségekért. A román jog szerint egy választott államférfi nem fizetésben, hanem juttatásban részesül, így cafeteria jellegű pluszt nem kaphat. Szolgálati autó viszont jár a képviselőknek és a szenátoroknak, amely ma ez egy Dacia Logan, amit 4-5 évente cserélnek le.

Már 2,79 milliótól elvihető az új Dacia-terepjáró

Az anyagi juttatásokon és a szolgálati autón felül minden politikus rendelkezik egy 7500 lejes (488 ezer forintos) költségkerettel. Ebből az összegből kell fenntartani az irodáját, karbantartani az autót, fizetni az esetleges irodai alkalmazottakat és a gépkocsivezetőt. A kiadások nagy részét számlákkal, alkalmazottak esetében munkaszerződéssel kell bizonyítani, az üzemanyag-térítéshez viszont elég egy nyilatkozatot kitölteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Minden vidéki politikusnak heti egy oda-vissza utat finanszíroz az államkassza a választókerületből a fővárosba, függetlenül attól, hogy személyautóval, vonattal vagy repülővel utazik - egészítette ki az elmondottakat Fekete Szabó András, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora. Akinek nincs bukaresti ingatlanja, annak a szállását is az állam fizeti bizonyos határig: a politikus megszállhat a kormánnyal szerződésben álló két fővárosi szálloda valamelyikében, de akár ingatlant is bérelhet. Utóbbi esetben be kell mutatni a bérleti szerződést, az elszámolt költség pedig nem lehet nagyobb, mint a szállodák havi díjának 30%-a.

Romániában a politikai pálya elhagyásakor nem jár végkielégítés és munkanélküli-ellátásra se tarthat igényt a távozó honatya. Egy politikus lehet ugyan részvényese vagy tulajdonosa egy vállalkozásnak, a cég irányításában azonban nem vehet részt, ezt az évente a vagyonbevallás mellé csatolt összeférhetetlenségi nyilatkozatban kell igazolni.

NEKED AJÁNLJUK
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?