32 °C Budapest

Dacia Logant kapnak a román honatyák

Pénzcentrum
2010. április 9. 08:32

Míg hazánkban 10 millió lakosra 386 honatya jut, addig a románoknál 21,5 millió állampolgár érdekeit összesen 472 politikus képviseli. A bukaresti parlament két házában 137 szenátor és 335 képviselő tevékenykedik. A román honatyák közül az államfőnek van a legmagasabb fizetése, Traian Basescu vagyonbevallása szerint tavaly nettó 80 261 lejt (5,2 millió forintot) vitt haza, míg Emil Boc kormányfő 67 796 lejt (4,4 millió forintot) keresett adózás után - írja a Napi Gazdaság.

A szenátus honlapján közzétett adatok szerint a felsőház elnöke bruttó 8817 lejes (573 ezer forintos) havi alapjuttatásban részesül, egy bizottsági elnöknek 7643 lej (497 ezer forint) , a többi szenátornak és a képviselőknek 6994 lej (455 ezer forint) jár havonta, de ebből még adóznak. Egy honatya havi keresete nettó 4800-5200 lej (312-338 ezer forint) között változik, annak függvényében, hogy havonta hány bizottsági ülésen vesz részt - mondta Máté András Levente, az RMDSZ képviselője.

Erre jöhet még nettó 1000-1200 lejes (65-78 ezer forintos) pótlék a bizottságokban betöltött tisztségekért. A román jog szerint egy választott államférfi nem fizetésben, hanem juttatásban részesül, így cafeteria jellegű pluszt nem kaphat. Szolgálati autó viszont jár a képviselőknek és a szenátoroknak, amely ma ez egy Dacia Logan, amit 4-5 évente cserélnek le.

Már 2,79 milliótól elvihető az új Dacia-terepjáró

Az anyagi juttatásokon és a szolgálati autón felül minden politikus rendelkezik egy 7500 lejes (488 ezer forintos) költségkerettel. Ebből az összegből kell fenntartani az irodáját, karbantartani az autót, fizetni az esetleges irodai alkalmazottakat és a gépkocsivezetőt. A kiadások nagy részét számlákkal, alkalmazottak esetében munkaszerződéssel kell bizonyítani, az üzemanyag-térítéshez viszont elég egy nyilatkozatot kitölteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minden vidéki politikusnak heti egy oda-vissza utat finanszíroz az államkassza a választókerületből a fővárosba, függetlenül attól, hogy személyautóval, vonattal vagy repülővel utazik - egészítette ki az elmondottakat Fekete Szabó András, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora. Akinek nincs bukaresti ingatlanja, annak a szállását is az állam fizeti bizonyos határig: a politikus megszállhat a kormánnyal szerződésben álló két fővárosi szálloda valamelyikében, de akár ingatlant is bérelhet. Utóbbi esetben be kell mutatni a bérleti szerződést, az elszámolt költség pedig nem lehet nagyobb, mint a szállodák havi díjának 30%-a.

Romániában a politikai pálya elhagyásakor nem jár végkielégítés és munkanélküli-ellátásra se tarthat igényt a távozó honatya. Egy politikus lehet ugyan részvényese vagy tulajdonosa egy vállalkozásnak, a cég irányításában azonban nem vehet részt, ezt az évente a vagyonbevallás mellé csatolt összeférhetetlenségi nyilatkozatban kell igazolni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?