17 °C Budapest

Dacia Logant kapnak a román honatyák

Pénzcentrum
2010. április 9. 08:32

Míg hazánkban 10 millió lakosra 386 honatya jut, addig a románoknál 21,5 millió állampolgár érdekeit összesen 472 politikus képviseli. A bukaresti parlament két házában 137 szenátor és 335 képviselő tevékenykedik. A román honatyák közül az államfőnek van a legmagasabb fizetése, Traian Basescu vagyonbevallása szerint tavaly nettó 80 261 lejt (5,2 millió forintot) vitt haza, míg Emil Boc kormányfő 67 796 lejt (4,4 millió forintot) keresett adózás után - írja a Napi Gazdaság.

A szenátus honlapján közzétett adatok szerint a felsőház elnöke bruttó 8817 lejes (573 ezer forintos) havi alapjuttatásban részesül, egy bizottsági elnöknek 7643 lej (497 ezer forint) , a többi szenátornak és a képviselőknek 6994 lej (455 ezer forint) jár havonta, de ebből még adóznak. Egy honatya havi keresete nettó 4800-5200 lej (312-338 ezer forint) között változik, annak függvényében, hogy havonta hány bizottsági ülésen vesz részt - mondta Máté András Levente, az RMDSZ képviselője.

Erre jöhet még nettó 1000-1200 lejes (65-78 ezer forintos) pótlék a bizottságokban betöltött tisztségekért. A román jog szerint egy választott államférfi nem fizetésben, hanem juttatásban részesül, így cafeteria jellegű pluszt nem kaphat. Szolgálati autó viszont jár a képviselőknek és a szenátoroknak, amely ma ez egy Dacia Logan, amit 4-5 évente cserélnek le.

Már 2,79 milliótól elvihető az új Dacia-terepjáró

Az anyagi juttatásokon és a szolgálati autón felül minden politikus rendelkezik egy 7500 lejes (488 ezer forintos) költségkerettel. Ebből az összegből kell fenntartani az irodáját, karbantartani az autót, fizetni az esetleges irodai alkalmazottakat és a gépkocsivezetőt. A kiadások nagy részét számlákkal, alkalmazottak esetében munkaszerződéssel kell bizonyítani, az üzemanyag-térítéshez viszont elég egy nyilatkozatot kitölteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden vidéki politikusnak heti egy oda-vissza utat finanszíroz az államkassza a választókerületből a fővárosba, függetlenül attól, hogy személyautóval, vonattal vagy repülővel utazik - egészítette ki az elmondottakat Fekete Szabó András, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora. Akinek nincs bukaresti ingatlanja, annak a szállását is az állam fizeti bizonyos határig: a politikus megszállhat a kormánnyal szerződésben álló két fővárosi szálloda valamelyikében, de akár ingatlant is bérelhet. Utóbbi esetben be kell mutatni a bérleti szerződést, az elszámolt költség pedig nem lehet nagyobb, mint a szállodák havi díjának 30%-a.

Romániában a politikai pálya elhagyásakor nem jár végkielégítés és munkanélküli-ellátásra se tarthat igényt a távozó honatya. Egy politikus lehet ugyan részvényese vagy tulajdonosa egy vállalkozásnak, a cég irányításában azonban nem vehet részt, ezt az évente a vagyonbevallás mellé csatolt összeférhetetlenségi nyilatkozatban kell igazolni.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem