22 °C Budapest

A hajdani Merkur forgalmáról csak álmodnak a mai autóértékesítők

2009. szeptember 29. 11:02

A keleti blokk országaiból érkező járművek elosztására 1964-ben hozták létre a Merkur Személygépkocsi Értékesítő Vállalatot. A cég működésének 25 éve alatt évente átlagosan 150 ezer új autót értékesítettek, 2009-ben jó, ha 80 ezer új személygépkocsit és kis-haszongépjárművet sikerül értékesíteni - írja az Autósvilág.

A kereslet és a lakossági igények jóval meghaladták a kizárólag szocialista márkákból álló autókínálatot, de nyugati autókkal csak elvétve lehetett találkozni az utakon. Az 1989-ig működő Merkur statisztikáit a rendszerváltás után csak 2001-ben sikerült utolérni, majd az azt követő években túlszárnyalni. A keleti autóipar remekeire 10 % előleget kellett befizetni, a várakozási idő innen kezdve akár 2-5 év is lehetett (a Skoda egy év alatt, a Dacia egy éven belül megjött).

Skoda (Forrás: Autósvilág)

Az átvétel napján megindult a roham az autókért, a kívánt színért sokszor meg kellett vesztegetni az illetékeseket. Ha elfogyott az adott színű autó és a vevő nem érte be másikkal, akkor hónapokkal meghosszabbodott a várakozás.Az 1988-as statisztikák szerint 360 ezren vártak új autóra, miközben hazánk csak 124 ezer járművet importált abban az évben.

A 60-as és 70-es években igazi kincs volt az autó, a tulajdonosok sokkal jobban vigyáztak a járművekre, mint manapság. 1973-ban 380 ezer autó futott az utakon, a tulajdonosok a járművek 39 %-ára kötöttek casco biztosítást. Mára majdnem kilencszer ennyi autót tartanak nyilván, cascóval kevesebb, mint egyharmaduk rendelkezik.

Dacia (Forrás: Autósvilág)

Ár szempontjából a két végletet a Trabant és a Zsiguli jelentette, a Skoda és a Dacia a rövidebb várakozási idő és a kedvezőbb ár miatt volt népszerű. A kilencvenes években beindult a gépjárműpark cseréje, a nyugati autók vették át a főszerepet. 1990-ben a keleti márkák aránya 94 % volt, ami egy évtized alatt 50 %-ra csökkent, ma 15 % alatti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A keleti autók átlagéletkora 23 év, a statisztikák szerint még mintegy 150 ezer Lada és Zsiguli, valamint 55 ezer Trabant koptatja az utakat.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm