9 °C Budapest

Román válságkezelés: mire jó az adó-triplázás?

Pénzcentrum
2008. december 5. 11:00

Románia az azon európai uniós országok közé tartozik, amely mentőövet dobott az autóiparának, hogy ezzel kerülje el a tömeges létszámleépítéseket. Most a használt autókra kivetett regisztrációs adó megháromszorozásával igyekszik az új autók forgalmán lendíteni.

A Romániát irányító kisebbségi kormány csütörtökön jelentette be, hogy december 15-től háromszoros regisztrációs adót kell fizetniük a használt autót vásárlóknak, azt remélve, hogy ezzel fellendíthetik az új autók iránti keresletet.

Előző hónapban még arról döntöttek, hogy új autók vásárlása esetén 1 évre felfüggesztik az adófizetési kötelezettséget, a mostani bejelentés azonban meghatározatlan ideig érvényben marad.

Természetesen mindkét döntés érvénybe lépése attól függ, hogy az Európai Bizottság rábólint-e. A román kormány bízik a jóváhagyásban, különösen az októberi eladási adatokat tekintve, hiszen akkor közel 30 százalékkal csökkent az ügyletek száma.

A francia Renault tulajdonában lévő Dacia novemberben már a gyártás két hetes felfüggesztésére kényszerült, és ebben a hónapban döntenek arról is, hogy meghosszabbítsák-e dolgozóikkal a szerződést.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 5. szerda
Györgyi
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40