28 °C Budapest

Bármikor drágulhat az e-matrica: vedd meg még januárban!

2010. január 21. 05:43

A jelenleg, vagyis még idén januárban is érvényben lévő autópálya-díjak 2005 óta változatlanok, utoljára akkor emeltek ugyanis átlagosan öt százalékkal a matricák árán. Tavaly nyáron ráadásul húszról huszonöt százalékra emelték az áfát, melynek hatását nem érvényesítették év közben, így elég valószínűtlen, hogy idén is elmaradjon a drágulás. Érdemes lehet még januárban megvenni az éves matricát!

A közlekedési tárca tavaly év végi javaslata alapján - amit akkor nem sikerült megszavazni - átlagosan 8,6 százalékkal emelnék februártól az úthasználati díjakat, amihez hozzá jönne még a nyáron elmaradt öt százalékos áfaemelés .

A Népszabadság akkori értesülései szerint az emelés nem egyformán érintené az autósokat, ugyanis járműkategóriánként, és a matrica érvényességi ideje szerint is különböző mértékű emelést terveznek.

A szaktárca javaslata szerint a négynapos e-matrica drágulna a leginkább, míg a kamionosokra kiszabott tarifát nem emelnék meg jelentősen.

Mivel az éves autópálya-matrica a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig (vagyis összesen 13 hónapra) érvényes, aki rendelkezik 2009-es éves matricával, januárban még nem kell újat vásárolnia. Érdemes lehet azonban még hónap végéig megvenni a 2010-es matricát, ha a most érvényben lévő árral szeretnénk fizetéskor találkozni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megfontolandó azonban a négynapos matricát vásárlók számára is az éves matrica használatára való áttérés, hiszen aki egy évben legalább 25 alkalommal használ ilyen matricát (15 százalékos díjemelést feltételezve ebben a kategóriában), annak már kifizetődőbb lehet a most még 37 200 forintba kerülő éves vignettát választani.

A legnépszerűbb tavaly egyébként a négynapos autópálya-matrica volt, amelyből egy százalékkal többet adtak el, mint 2008-ban- Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési mutatói alapján. A második legtöbbet a teherautókra és buszokra érvényes egynapos matricákból adtak el, míg az eladási listán harmadik az éves vignetta állt.

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21