26 °C Budapest

Kitiltsuk-e az időseket az autópályákról?

2010. január 20. 04:33

Egy brit felmérés szerint az idősebb autóvezetők nagyobb veszélyben vannak a gyors autópályákon, mint az egyéb utakon, ezért egyszerűen ki kéne őket onnan tiltani. Ön szerint is?

Az Institute for Advanced Motorists az utóbbi hét év rendőrségi aktáit végigböngészve arra jutott, hogy bár az alsóbbrendű utakon a friss jogosítvánnyal rendelkezők sokkal több balesetet okoznak, mint az idősek, az öregebb korosztály tagjai igenis veszélyben vannak a nagy forgalmú, gyors utakon. És nem csak ők, a többi autós is - tőlük.


A felmérés készítői szerint a tiltás ötlete nem diszkriminatív, hiszen statisztikai adatok bizonyítják, hogy az idősek veszélyesebbek magukra és másokra az autópályákon, mint a lassabb közutakon. Ezen felül nem lenne általános érvényű, az orvosi vizsgálatok fényében dönthetnek úgy az orvosok, hogy valakit "letiltanak" az autópályákról.

Jelenleg Nagy-Britanniában 70 éves kor után 3 évente kell orvosi vizsgálatot végeztetni a jogosítvány érvényben maradásáért. Magyarországon 40 éves korig a B-kategóriás jogosítványra szóló orvosi engedélyt 10 évre, efölött 5 évre, 70 éves kortól felfelé pedig már csak 2 évre.

Egyszóval kitiltsuk vagy ne tiltsuk az öreg autósokat az autópályákról? Szavazni az alant található boxban, értelmesen hozzászólni a cikk alatt lehet.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?