7 °C Budapest

Nagyot üthet az európai autópiacon a roncsprémium megszűnése

Pénzcentrum
2009. december 14. 16:32

Jövőre az idei 1,3 százalék után újabb 6,1 százalékkal esik az újautó-értékesítés Európában, és a válság előtti szintet is csak 2014-ben éri majd el az eladások száma. Az ágazat világszinten 2,5 százalékos bővüléssel számolhat, hiszen az Egyesült Államokban, Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában már az eladások növekedésére lehet számítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tavalyi 14,7 millió személyautó után idén 14,5 millió eladását valószínűsítik Európában a Calyon Bank szakértői. A 2007-es csúcs után a tavalyi értékesítések 7,8 százalékos visszaesést jelentettek, ahhoz képest pedig idén újabb 1,3 százalékos csökkenés valószínűsíthető. A visszaesés az európai kormányok roncsprémium-programjai nélkül idén ennél lényegesen nagyobb lett volna, ám az autógyárakat felszínen tartó kormányzati keresletnövelő programok jövőre visszaütnek.

A roncsprémium miatti visszaesés jövőre a német piacon lehet a legerőteljesebb, hiszen ez volt Európa legnagyobb összegű és legkoncentráltabb támogatása. A német kormány 5 milliárd eurót áldozott arra, hogy autónként 2500 euróval támogassa az új autók vásárlását, ami nem is csoda, mivel a német gazdaságban minden 7. munkahely így vagy úgy az autógyártáshoz köthető. A Calyon számításai szerint német piacon idén gazdára találó 3,9 millió autóból legalább 1 millió eladása köszönhető a roncsprémiumnak.

Angliában a roncsprémium-programra szánt állami támogatás keretét 300-ról 400 millió fontra emelték, így a pénzből feltehetőleg áprilisig lehet támogatást igényelni az új autókra. Az angol program sajátossága, hogy az autónként 2000 fontos támogatást az állam és a gyártó dobja össze, szigorúan 50-50 százalékos alapon.

Korábban: A roncsprémium lendítette fel az autóeladásokat

Franciaországban jobban vigyáznak a támogatás lassú lecsengetésére, a programot 2010-11-ben lassan futtatják ki. Az autónkénti támogatás összege januártól 1000 euróról 700-ra csökken, júliustól év végéig pedig már csak 500 euróra számíthatnak a vevők, 2011 januárjától pedig már csak 300 euró jár a feltételeknek megfelelő autókra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?