4 °C Budapest

Beindult az európai autópiac: meddig tart a lendület?

2009. október 15. 16:02

Szeptemberben 6,3 százalékkal nőt az új autók forgalma Európában, szemben az előző év hasonló időszakával. Az eladásokat főkén a roncsprémium intézménye dobta meg, elsősorban azokban az országokban, ahol hamarosan beszüntetik ezt az állami támogatási formát.

Összesen több mint 1,3 millió új autó került a 28 európai ország útjaira: a 25 EU tagállamban - kivéve Ciprust és Máltát - továbbá Izlandon, Norvégiában és Svájcban. Ugyanakkor az első kilenc hónap összesített statisztikáit véve alapul, még mindig 6,6 százalékkal elmaradnak az autóeladások a tavalyihoz képest.

A szeptemberi fellendülést elsősorban azokon a piacokon tapasztalták, ahol az állami támogatás, a roncsprémium hamarosan megszűnik. Nagy-Britanniában például 11,4 százalékkal nőtt meg a forgalom, míg Németországban 21 százalékkal. 16 hónapnyi forgalomcsökkenés után pedig Spanyolországban is 18 százalékkal ugrottak meg az eladások, amit főként a májusban bevezetett 1500 - 2000 eurós roncsprémium eredményezett.

Persze a válság által súlyosabban érintett országokban továbbra is drasztikusan kevés autó kerül eladásra: a 300 ezer főt számláló Izlandon például összesen 95 kocsit regisztráltak szeptemberben.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 09:16