17 °C Budapest

Beindult az európai autópiac: meddig tart a lendület?

2009. október 15. 16:02

Szeptemberben 6,3 százalékkal nőt az új autók forgalma Európában, szemben az előző év hasonló időszakával. Az eladásokat főkén a roncsprémium intézménye dobta meg, elsősorban azokban az országokban, ahol hamarosan beszüntetik ezt az állami támogatási formát.

Összesen több mint 1,3 millió új autó került a 28 európai ország útjaira: a 25 EU tagállamban - kivéve Ciprust és Máltát - továbbá Izlandon, Norvégiában és Svájcban. Ugyanakkor az első kilenc hónap összesített statisztikáit véve alapul, még mindig 6,6 százalékkal elmaradnak az autóeladások a tavalyihoz képest.

A szeptemberi fellendülést elsősorban azokon a piacokon tapasztalták, ahol az állami támogatás, a roncsprémium hamarosan megszűnik. Nagy-Britanniában például 11,4 százalékkal nőtt meg a forgalom, míg Németországban 21 százalékkal. 16 hónapnyi forgalomcsökkenés után pedig Spanyolországban is 18 százalékkal ugrottak meg az eladások, amit főként a májusban bevezetett 1500 - 2000 eurós roncsprémium eredményezett.

Persze a válság által súlyosabban érintett országokban továbbra is drasztikusan kevés autó kerül eladásra: a 300 ezer főt számláló Izlandon például összesen 95 kocsit regisztráltak szeptemberben.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem